Razmišljanja

Neka bolja vremena…

Taj sat vremena ispijanja te meni gorke, al srcu slatke kave uvijek u meni izaziva mir. I tako dok mi baba priča o stvarima koje su nekad bile, uhvatim sebe kako razmišljam zašto se ja nisam rodila tad, nekad! Starima uistinu nikad nije bilo važno što nosiš na sebi, a izuzetno se cijenilo ono sto nosiš u sebi. Nikad nije bilo bitno čiji si, ‘ko te rodio, ‘ko te odgojio… bilo je bitno u kakvog si se čovjeka pretvorio.

Život ih nikad nije mazio, a oni opet s tolikom ljubavlju i s tolikim žarom pričaju o svojoj mladosti… Nisu završili ni 8 razreda, a znanje koje prenesu na tebe nećeš steći ni s 8 završenih fakulteta. Život ih je svemu naučio, žalim zbog svakog trenutka u životu kad mi je samo glavom prošlo da mi je idol neka poznata ličnost (takvi imaju sve), kada gledam svoju baku i djeda shvaćam da su oni ti koji imaju sve. Osim Boga, za idole imamo pravo uzeti samo te VELIKE ljude.

Kava

I priča mi baba o tome kako su se ona i did gledali, al’ samo onda kad ih nitko drugi ne gleda. “Družili su se moja Dade on i pokojni Ante. Gledao je mene i on, al’ ja sam već znala da sam ja svoga našla. I nije ti kod nas bilo malo ovaj malo onaj, sramota bi to bila za cilo selo. Nego jednog izabereš pa valja, ne valja tvoj je. Kako izabereš tako ti je. I dobro sam ja izabrala moja Dade. Bio je on radnik cili život, ništa nama falilo nije, a sad, sad polako k’o i svi u ovoj jadnoj državi spojimo mi kraj s krajem. Nekad lakše, nekad teže, al’ dat će Bog dat će. Dadne Bog i kiše i sunca i rode krumpiri,rodio i paradajz. Ima divljeg zelja oćeš IST malo da mi budeš još KRŠNIJA”, i tako baba priča a ja ju slušam.

Sve sam svjesnija da mi subotnja kava s babom hrani dušu, u svakom slučaju više nego bi ju nahranila boca Johnia večeras u disku… Priča ona meni tako i o vilama i o konjima i o vjerovanjima starih ljudi… Priča o tim vremenima koja su po meni bila toliko teška, a njima starima ipak tako laka.

I žale oni za starom državom,za starim vođama,oni valjda najbolje znaju zašto žale!
I uče nas,uče nas o poštenju.
Uče nas da je najbitnije bit čovjek.
Uče nas da se kuća gradi blokovima,a dom ljubavlju.💕💕💕
Kažem vam to nek’ nam budu uzori,te ljude gledajmo kao najveće učitelje, i svijet će GLE ČUDA zasigurno krenuti u pravom smjeru….

#SubotnjaKavaSBabomUistinuJeCarobna

Danijela Kukić

Komentari

Neki baner