Život

Dostojanstvo…

Ti imaš 18 i trenutno misliš da si najpametnija na svijetu. Misliš to dok se uređujes za van i čitaš poruke svojih “Mica”, “Kuja”i “Koka” sa kojim svake subote budeš glavna koka u gradu. Škicaju te svi. Priznajem, zgodna si i zbilja te odmjeravaju svi “frajeri” ovog našeg grada.

Odmjerava te i onaj lik u 40tim koji je umislio da ima opet 20 ili bar da može imati “koke” u 20tim  poput tebe. Izgledaš starije kao što si htjela, jesi sretna? Plaćaju ti cugu dok im se petljaš “zavodničkim” plesom toliko pijanima da bi i vlastitoj mami sada ovdje dobacivali.

Jesi sretna sada, pitam te?

Vidiš curko,svi ovi tipove koje zavedeš sline nad svakom koja im samo kaže “Bok, ja sam žensko”. Zamisli da sada dode ona Ana koja ima sve petice pa joj se ti i tvoje frendice ismijavate, obučena slično tebi i nju bi odmjeravali. Njima je isto.

Spusti se,nisi posebna,netko će pomislit da si jeftina, pa će te prozvati droljom. Udati ćeš se na silu za jedinog tko će te htjeti oženiti i biti jedna u nizu nesretnih žena. Želiš to? Ipak mislim tj. toplo se nadam da želiš uspjeti u životu, recimo imati svoj posao, svoj auto, svoju plaću, svoje dostojanstvo i skupe krpice bez da ti neki “mužjak C klase” sa pivskim stomakom i godinama ravnom kilama kupuje?

lutka

Vidim te često kada izađem van, ja sam u onom društvu curki koje same sebi plate cugu, otplešu sebi za dušu i vrate se sretne doma. Bez osjećaja gadosti, bez povraćanja jeftine trave i sličnih stvari. Mogu pogledait svakog u oči i nemam se čega sramiti. Je l’ možeš ti još ili si već bila sa nečijim dečkom jer je to trenutno “in”? Je li neka nepoznata djevojka plakala zbog veze koju si joj ti začinila? Je l’ te sram? Moram ti reći da bi tebi ta djevojka trebala biti zahvalna, nenamjerno si joj pomogla da se riješi ljigavca.

Ti najpametnija sa najboljim “kokama” grada, jesi sigurna da si sretna? Kada se pogledaš u discu u ono veliko zrcalo prije nego baciš selfi za FB i Instagram, osjetiš li bar malo da radiš nešto pogrešno? Nadam se da osjetiš. Nadam se da mrziš taj dio sebe. Pitaš li se ikada gdje završe “koke” koje su se prije 5 godina tu namještale a ti si pratila svaki njihov korak, pramen kose, noćni stayling i glumila ih u sobi. Jedva si čekala godine, kada ćeš moći biti kao one i zamjeniti ih. Zar ne?

Jbmu znaš li gdje su one danas? Zar im ne vidiš podočnjake od metar i trenerku iz srednje? Zar ne vidiš da nema ni “s” od sexy mačka. Otvori oči više. Nisi pametna i nemaš pojma o životu. Nisi ni zabavna ni sexy. Smiješna si i jadna. Tvoji frajer na tebe gledaju kao na igračku koju žele ovu noć, ovaj vikend, a oni malo “bolji” možda mjesec. Nitko na tebe ne računa na ozbiljno i tvoje slike šalju dalje.

Poslije nekoliko dana im se gadiš i ako budeš loše sreće još će te i hodajućom bolesti nazvati. Je l’ želiš to? Ako ne zbog sebe, onda bar misli na svoju djecu koju ćeš imati jednoga dana ako te neki jadnik (ne lažimo se iz problematične obitelji) oženi. Zar ne vidiš tako to ide?Skupi to malo dostojanstva još. Hoćeš znati nešto o tvojim “kokama”? Život nije samo srednja škola,neće te sutra ni pozdravljati na cesti. Ostaviti će te čim prvi problemi nastupe i čim prvi put osjetiš da gubiš neku bitku. Ni sada ti nisu frendice. Ne možeš imati 12 najboljih prijateljica nikako. Možes jednu ili dvije, ako imaš sreće i tri, ali više od toga ne ide. Sve ti je to simbioza – tu su dok im trebaš i pomažeš da uđu u ložu pa ih neki tatin sinčić primjeti. Već tad ti okreću leđa.

Sorry curko, netko ti mora reći, godinama to gledam iz perspektive obične djevojke i ne mogu gledati kako je društvo sve gore. Ljudi su ti često nakaze, ne budi još jedna jadnica u nizu. Okreni ploču, skupi to malo dostojanstva, sa poda lošeg disca, ondje ti je kraj razbijene boce Jegera, pokupi onu torbicu i idi doma. Skini tu nepotrebnu šminku zbog koje izgledaš prozirno i jadno, kao i tu prejadnu kratku majicu (haljinu), uzmi neku staru knjigu i čitaj.

Naravno možeš i učit razliku “jer ” i “je l’ “. Još nije kasno a nisi ni trudna možda.
Josipa Milas

Komentari

Neki baner