Život

Ne daj na sebe…

Podigni glavu. Zašto spuštaš pogled? Čemu ta suza u oku? Čemu  tjeskoba u grudima? Zar ćeš pustiti da te vrijeđaju? Zar ćeš šutjeti? Pa ti si im povjerovala. Ti doista vjeruješ da nisi dovoljno dobra, da ne znaš i ne možeš. Znaš li ti uopće koliko vrijediš? Ne znaš. E pa moraš znati. Zar da ti ja govorim o tome? Zar da ti oni govore o tome? Digni glavu, ludice. Pa ti si prekrasna i jedinstvena. Ne, ne traži svoju vrijednost u ogledalu. Ono ne zna ništa. Ono ti neće ništa reći. Ti si puno više od onog što ono prikazuje.

Ali moraš znati šta si i ko si. Moraš  pronaći svoje granice. Potraži ih, vidjet ćeš da su jako daleko, možda i ne postoje. Da, mala moja, možda granice za tebe i ne postoje. Ti to ne znaš jer ih  nikad nisi potražila. Pustila si njima da ti govore ko si i šta si, šta možeš i šta ne možeš. Vjeruj mi da oni o tebi pojma nemaju. Ti njih i ne zanimaš. Ne znaju oni da u tebi još živi krhka djevojčica, nježna i plašljiva, koja se boji i svijeta i ljudi. Ta ista djevojčica se pretvara u ranjenu zvijer ako dirneš nekog njenog. Rastrgat ćeš svakog i poginuti za osobe koje voliš. Ali zašto tako ne gineš za sebe? Zar ćeš pustiti da te vrijeđaju? Pogađaju te njihove riječi poput otrovnih strijela. Udaraju ti na čast, na poštenje, na ljepotu, na pamet, na dušu. Prave zamke, igraju igrice, šire neistine. I tebe to sve boli. Srce ti krvari. Cijeli život igraš po pravilima. Radiš kako oni misle da trebaš. Ispoštovala si sve i svakog i opet im nisi dovoljno dobra. Opet im ne valjaš. Umorna si od dokazivanja. Sve manje imaš volje za bilo čim. Sve se više sklanjaš od svijeta jer vjeruješ da su u pravu, da  nisi dovoljno dobra, da ne zaslužuješ ni vazduh koji dišeš.

vjeruj

Trgni se, mala moja. Trgni se i shvati koliko vrijediš. Zaviri u svoju dušu, vidiš li da je čista, neiskvarena. Znaš li ti koliko u današnje vrijeme znači imati čistu dušu? Znaš li kolika je to rijetkost i vrijednost? Pogledaj to svoje iskreno srce. Ono ne laže, ne petlja i ne podvaljuje. Pogledaj te svoje ruke, sjeti se šta sve mogu da naprave i urade. Koliko su vrijedne i kreativne. Jesi li uopće svjesna koliko si pametna i inteligentna žena? Pa ti nikad nisi izvukla svoj maksimum i pokazala sve što možeš. Nisi jer su te sputavali i zatvarali sa svih strana. A radili su to zbog toga što su svjesni tvojih mogućnosti. Radili su to jer znaju da ukoliko pokažeš sve što možeš, oni će se pored tebe istopiti. Nestati. A ti si pustila da se uzdižu gazeći tebe.  Ti si pustila da te gase. Gasiš se, mala moja. Vidiš li da umjesto sjaja, suza cakli u tvom oku. Osmjeha nema. Tjeskoba ti se svila u grudima i razara ih. Trzni se mala moja. Upoznaj se. Upoznaj sebe onakvu kakva stvarno jesi. Zavoli se. Da, molim te, zavoli se. Moraš se voljeti, jer ko će ako nećeš ti. Zašto bi te drugi voljeli ako ti ne voliš sebe? Moraš da voliš svaki djelić sebe. Moraš da voliš i taj ožiljak na čelu. Zašto ga skrivaš, namještaš šiške preko njega, kada mrziš te šiške. Podigni ih. Pokaži to lijepo lice. Pokaži taj lijepi ožiljak, on je uspomena na djetinjstvo. Uspomena na dječje igre i nestašluke. On je tvoj i moraš ga voljeti. Moraš voljeti i svoje gluposti i promašaje. I oni su tvoji. Prihvati ih i voli ih. Nešto si naučila iz njih. Nisu bili uzalud. Razmazi se, mala moja. Učini nešto za sebe. Napuni kadu toplom vodom, uzmi čašu vina i ne misli ni na šta. Opusti sva čula. Uživaj. Pojedi komad najdraže torte. Kupi sebi te cipele koje stalno gledaš u izlogu. Nisu skupe. Želiš ih i zaslužila si ih.

Digni, glavu, obriši suze, nasmij se. Nasmij se u inat onima što te ne vole. Nasmij se u inat onima što pokušavaju da te rasplaču. Uradi sve ono što kažu da ne možeš i da ne smiješ. Ako padneš ustani, ali ne odustaj. Ne odustaj od sebe, ne odustaj od onog što želiš. Ne šuti im na uvrede. Uzvrati udarce. Pokaži kandže i ne daj na sebe. Nikad mala moja ne daj na sebe, jer ti nisi rođena da te gaze.

Ilda Dedić

[email protected]

Komentari

Neki baner