Život

Voli onog tko te voli…

Često ispadne, da oni koji su nam najbliži, od nas umjesto svog mjesta i zaslužene ljubavi, dobiju ono najgore. Ne znam zašto je tomu tako? Zašto onima koji su za-vrijedili ljubav dajemo mizeriju? Zašto njima ostaju mrvice? Našeg vremena, pažnje, truda i nježnosti…

Nekad bih sve dala da vidim jedan osmijeh. Ali osmjesi koji bi mi trebali razvedriti dan idu na neke tuđe adrese. Idu onima koji nisu dali ništa. Koji su se našli u blizini spletom okolnosti i igrarijom sudbine. Dobili su osmjeh jer su baš tog dana bili u jutarnjoj smjeni dežurne ljekarne, jer su imali u ponudi još vrući burek, jer su zaposleni u istoj firmi i jer rade u kafiću u kojem se pije kavica za vrijeme gableca.

Svi oni dobili su nešto za što nisu morali ni prstom maknuti.
Dobili su osmijeh i šalu. Dobili su vedar duh.

Ja sam dobila tišinu i tupi pogled.

Dala sam tako mnogo. I željela tako malo. I pitam se gdje je moj osmijeh?

Gdje je ta vedrina i šala i vedro popodne?

Ostali su negdje drugdje i naučili su me. Da pružim što manje. Da dam samo ono osnovno ako i toliko. Da poklanjam svoj osmijeh na mahove i samo kad mi se prohtije. Da čuvam svoju energiju sebično za sebe, jer je nitko neće dijeliti sa mnom. Ljudi, oni najbliži, oni koji bi mi trebali biti potpora, uzet će mi i zadnju iskricu. I neće ni trepnuti kad vide kako se gasim.

woman-918616_960_720

Čini se da zapravo taj zadnji plamičak što titra neće ni primijetiti. A onda kad nestane. I kad umjesto osmjeha, vedrine i topline dobiju hladnu tišinu… pitat će se… Gdje je moj osmjeh za njih? Zašto ja više nemam vremena i zašto me nije briga za to? Zašto odjednom imam vremena za sve ostalo i za sve ostale? Zašto ih više toplo ne dočekujem i zašto se onaj roze ruž na usne nanosi kako bi se uredilo za neke druge ljude?

I ljutit će se i neće im biti pravo. I neće razumjeti. Ali zapravo je tužna istina da svatko dobije točno onoliko koliko pruži. Ni više. Ni manje. I tako se zatvara krug.

Voli onog tko te voli. Smiješi se onom tko se tebi smiješi. I predaj se onom tko se tebi predaje. Za drugima, ma koliko ti na prvi pogled “bliski” bili, nemoj se ni osvrnuti.

Amazonka

Komentari

Neki baner