Život

Moralne vrednote 21 vijeka…

“O moralu znam samo toliko da je moralno ono poslije čega se dobro osjećate, a nemoralno ono poslije čega se osjećate loše.” rekao je Ernest Miller Hemingway, američki romanopisac i novinar!

Kada govorimo o moralu danas i moralu nekada mnogo se toga izmijenilo. Činjenica je da sva moralna načela prije svega proizlaze iz našeg vlastitog doma. Još od malena roditelji su u nas usadili određena načela i kodekse ponašanja kojih bih se trebali držati. A držite li ih se?

Iskrivili ste poglede na svijet, pogled na Boga. Sve što činite je ne promišljeno, zaboravljate da svaki vaš postupak donosi kojekakve posljedice koje vas prate kroz život. Prije ili poslije sve ne promišljene stvari koštaju, koštaju toliko da se često pitate koji je cilj vašega življenja? Gdje ste to pogriješili i što vam to život vraća. Zašto primate udarce, teške udarce. Što ste vi to skrivili? Skrivili ste to da ste moralnu ljestvicu spustili tako nisko, prenisko.

PRIORITETI SU VAM ONE STVARI, KOJE VAM NE BI TREBALE BITI NI OPCIJE!

Rastete u društvu u kojem “marka” igra glavnu ulogu. Ne samo ona konvertibilna marka, već marka odjeće, koje kakvi brendovi koji su zavladali svijetom, zavladali vama samima!

“Hodajuće marke.”

Cijenite ljude prema onome što nose na sebi, a ne u sebi.

Djevojke hoćete li sutra kada stupite u brak imati išta od njegovih Bikkembergs cipela, Boss-ovog odjela ili njegove jakne koju je kupio u Zari ni manje ni više već u najnovijoj zimskoj kolekciji? (Sramota je nositi prošlogodišnju kolekciju, bez obzira što nije potrgana).

Sjećate li se onog vremena kad su se cipele nosile dok ne okračaju, pa se prosljeđivale mlađoj braći i sestrama sve do one situacije kad palac od noge proviri i zaboli onaj šut lopte na dječjem igralištu gdje su se oduvijek skupljala sva djeca iz sela.

model-849762_960_720

Nikoga nije bilo briga što je na tebi, bitno je bilo da si pravi prijatelj koji neće “cinkati susjedi” kojoj ste razbili prozor. A i kad shvati, neće znati tko je kriv. Svi ste bili krivi, jer bilo je SVI ZA JEDNOG JEDAN ZA SVE!

A što danas? Danas samo gledate kako nekoga poniziti, samo da bi sebe uzvisili! Zašto? Čemu? Kome? Kome se prikazujete, kome se dokazujete? Što ćete “sutra” imati od toga? Za nekoliko godina ljudi se neće sjećati što ste nosili na sebi, sjećat će se samo utiska koji ste probudili u njima. Je li se utisak u srcu postiže “markama?”

NE.
Je li se išta u životu postiže “markama?”
Također NE.

Sve što postižete u životu,bili vi toga svjesni ili ne postižete riječima,riječima koje izlaze iz vašeg srca. Svaki utisak, svaki osjećaj u nekome niste probudili izgledom, sve sto budite, budite riječima. Ali isto tako sve što rušite, rušite riječima.

Netko je jednom davno rekao:
“Četiri stvari se ne mogu vratiti: izgovorena riječ, izbačena strijela,prokleti život i propuštena prilika!”
Zastanite malo nad ovim: IZGOVORENA RIJEČ.
Koliko vas je samo puta koštalo ono što ste “rekli prije nego ste ispekli.”?
Koliko ste puta riječima nekoga povrijedili?
Koliko je puta isto tako netko povrijedio vas?
RIJEČI BOLE!
Zato pripazite sljedeći put kada nekome nešto budete govorili.
Prije svega stavite sebe u određenu situaciju.
Kako bi vama bilo?
Postavite si to isto pitanje svaki put kad nekome govorite nešto,svaki put kad o nekom govorite nešto,te svaki put kad nekoga osuđujete za nešto!

Naučite da je samo Bog sudac. On sve vidi i sve zna.

Mladi ne dopustite da vama zavlada neka “viša sila, zla viša sila.” Sila koja vas vuče u ponor, vuče ka dnu. “Marka odjeće” ne prikazuje veličinu duše, kao što ni 101 muškarac ne prikazuje vrijednost žene kao žene.

ŠTO JE ŽENA DANAS, A ŠTO BI TREBALA BITI?

U današnjem društvu žena sve više i više postaje “predmet”. Zašto? Jeste li se same dovele u situaciju da vas se gleda kao predmet? Predmet koje kakvog seksualnog čina. Djevojke drage,čuvajte se. “Sutra, ćete ako Bog da” postati majke. Kakav ćete uzor biti svome djetetu? Hoćete li mu moći išta braniti,što li bi ste mu to uopće mogle braniti kad same to “sve” radite. Prekršili ste moralna načela,izgradili ste neka sasvim nova. neka prilagođena vama mladima. Sve vam je dopušteno,i sve si dopuštate. Kako ćete sutra reći djetetu nemoj piti kad izađeš u grad,kada smo vi ti koji to radite. Kako reći svojoj djeci da čekaju onog pravoga kad ga vi ne čekate. Kada u “čekanju princa provodite noći s konjima”. A što ćete reći “princu” ako ga ikada nađemo “takve pristojne i čedne”. Što ćete mu reći,što li ćete mu dati?

Hoće li vas on prihvatiti!
Hoće li vas prihvatiti kada čuje kako ste provodile dane i noći?
Hoće li prihvatiti vaše hirove?

Jer ipak ste vi djevojke, žene, buduće majke. Vječne kraljice! Ne dopustite da se kalja po vašem imenu.

DJEVOJKE DRAGE SUTRA ĆETE (ako Bog da) SVE POSTATI MAJKE! Budite uzor vašoj djeci.Onakav uzor kakav je vama danas vaša majka. Ne dopustite “većini” da vlada,sjetite se onoga što su vas kao male učili roditelji. Sjetite se također one “knedle u grlu” koju ste osjećali svaki put kad bi nešto skrivili.

Zapamtite:
Pred Bogom ste svi jednaki. On Vas neće pitati koju ste odjeću nosili na sebi, već što ste od te odjeće dali onima koji nemaju. Neće pitati koliko ste novca imali, već koliko ste davali onima koji nemaju. Neće nas pitati ni u kolikom ste luksuzu živjeli, već jeste li dopuštali ulazak u vaše “gnijezdo” onima koji nemaju gdje živjeti, spavati!

Svake noći prije sna se zapitajte jeste li iskoristili današnji dan na najbolji način, jeste li ikoga povrijedili i jeste li mogli bolje? A svako jutro kad se ustanete zapitajte se ŠTO ODLUČUJETE ZA DANAS?

Danijela Kukić

Komentari

Neki baner