Život

Zavela mi prijatelja jedna konobarica mala…

Petak na subotu, svi pjevaju luduju… Ja u dubokom snu. Zvoni mi telefon. Ignoriram.

Ali ponavlja se. I ponavlja. Javljam se i opsujem bez razmišljanja. Zove me prijatelj iz kafane. Znam. Čujem posljednji hit Ace Lukasa i lupanje čašama.

Ne bih ustala iz kreveta ni da me čeka Johnny Depp sa cheesecakeom u rukama. Nije me puno ni nagovarao. Dovoljno dobro me zna. Vidjet ćemo se sutra, ako ga ne boljela glava.

waitress-308078_640

A boli ga glava često u posljednje vrijeme. I uvijek je razlog isti – kafana.

Kafana i žena. Bivša. I još jedna.

Muškarci drugačije prolaze kroz razvod. Žene se nose s tim puno tiše i dostojanstvenije. Ne mogu mu pomoći. Na raspolaganju mu jesam i to je jedino što osoba koja se razvodi treba. Znati da ste tu. Dok ih istovremeno potpuno puštate na miru. I da prebole kako najbolje znaju. Pa bilo to previše alkohola i žena koje privlači nesreća.
Jedna takva je mog prijatelja i koštala braka.

Brak je bio tek nekoliko godina star, ali on i supruga vrlo zreo par. Ostvarene osobe. Uspješne. Slične. Stabilne.

Pitate se zasigurno što je onda dovelo do razvoda.

Ja smatram – upravo to.
Ljubav traži nemire. Pa, bila ona i zrela.

Sve što imate u okruženju, ni ne primjećujete ako se ne pokreće.
Isto je i s odnosima s ljudima. Savršenu ženu mog prijatelja početkom ove godine zamijenila je jedna konobarica. Iako ne dozvoljavam reći da su sve žene u ugostiteljstvu onakve kako ih se doživljava, ova jeste. Bila je, što javno, što diskretno, s većim brojem posjetitelja tog objekta. I on je to znao. Gledao. Čak i osuđivao. Bila je previše grešna da bi pripadala njegovu društvu. Ustvari, sve suprotno od onoga što on ima.

Jednom prilikom smo razmijenile nekoliko riječi. Djelovala je daleka i nezainteresirana za sve te ljude s kojima je dane provodila. Kao da sanja nešto puno veće od lomljenja dosadnih brakova.

S buđenjem proljeća probudila se i u njima strast. Jednu noć ju je čekao da zatvori lokal. Strast je ugašena tek zahtjevom za razvod krajem ovog ljeta. Ja sam počela znakove preljuba primjećivati već nakon dva tjedna, no bila sam sigurna da neće trajati dulje od tog mjeseca.

sexy-1522190_640

Loša procjena.

Nije se pravdao. Samo je tražio razumijevanje koje ja za prevaru jednostavno nemam, isto kao što nemam za kasna buđenja telefonskim pozivima.
Zato o tome nismo ni razgovarali. Tek jednom mi je pijan rekao da je to drugačija ljubav. Da mu pleše, pjeva. Da ga je probudila.

Razvod je potpisao odmah. Bez oklijevanja i objašnjavanja. Smatrao je to ispravnim. Kako je supruga saznala ne zna.

Ali to i nije pitanje, kao žena znam da žena to osjeća. I da je bol razvoda podnošljivija od stalnog povređivanja lažima. Ono što je zanimljivo je da je isti dan kad je završio njegov brak, mirno završio i svoju vezu s kobnom konobaricom.

I sve je završilo mirno. Kao sahrana bolesnog djeda.

Objasnio mi je ovako: i prije nego sam joj prvi put digao haljinu iznad koljena znao sam da može ovako završiti, ali isto tako sam znao i da je vrijedna. I ne kao žena koja bi ostala i kao moja. Nego ona koja će me grijati i hladiti. Dat mi premalo, al’ svega. I srca… možda i više nego ona što je samo moja.

Znao sam da nikada neće imati sve ono što ima moja supruga, ali da s njom neće biti suzdržavanja.

Sve ili ništa. Kocka.
I ako uzmem sve, sutra ću imati ništa. To i zaslužuje onaj koji traži sve. I nosit ću se onda s tim.

I nosi. Nose se sve troje s tim. S većom ili manjom krivinom. I boli.
Jer… Na ovih kocki svi su izgubili.

I gube… Razni ljudi. Svakodnevno.
Eno, pune kafane priča..

Pričat ćemo još o njima. Idem sad nazvati prijatelja da provjerim boli li ga glava.

Vaša Fatalna

By I.C.

Komentari

Neki baner