Život

Vama – bezvremenim…

Tebi. Mirnom heroju iz prikrajka što ćutke bojiš ovaj svijet. Tebi, draga, što iz mase polugolih nogu, isturenih poprsja , bluda i razvrata zamirišeš na lavandu. Kad u ludilu alkohola, prljavštine i gluposti prošetaš do toaleta, sama u svojoj nedođiji i ne okreneš se.

Vama. Onim poslednjim na svijetu, što se smiješite gordo, nevino, nesvjesne svoje posebnosti. Što plašite i privlačite u isti mah, a u očima vam zapljuskuju talasi. Nije to što ste lijepe kao anđeli i daleke kao svemir. To je nešto drugačije od snova. Nešto što živi u ženama-herojima, nekakav eliksir u koštanoj srži, pa vole snažno i nijedan im se poraz ne ucrta na licu.

Vama, danas želim da kažem da ne odustajete.

Znam, hiljadu puta će druge prije uspjeti. Hiljadu puta ćete biti tihe, kad druge budu urlale i dobijale ono vaše. Hiljadu puta, gorčina tuge zamirisat će svijetom. Nepravda. Umor. Čemer.

Hiljadu puta izabrat ćete put kojim se ide ređe. Činit će vam se dalekim, izgubljenim, tudjim. Ali taj je put stvoren za vas odabrane. Jer možete tuda. Dato nam je samo ono što možemo podnijeti. Dato nam je samo ono sa čim se možemo nositi. Ništa više od toga. Postoji svijet gdje se muškarci ne plaše takvih žena. Ako vas vaš muškarac ne može preživjeti, pustite ga ovima koje može. One su i onako sve iste, kao klonirane tumaraju bez smisla i cilja. Kopiraju jedna drugu, lažu se, varaju, prodaju svoja tijela i duše, žive bez življenja i otići će bez života. I one su uredu. One samo toliko mogu podnijeti. Ne osudjujte ih. Ne kritikujte. Ne mrzite. Ništa što one imaju nije ni bilo vaše. Vi ste rođene za druge stvari. One istinske. Jer da ste malo drugačije bilo bi lakše. Da hodate moderno, da popravljate šminku, češće da se smijete malo tiše. Da znate koliko ste drugačije bilo bi lakše. Lako, kao  sa svim ostalim ženama svijeta-ali vi niste ostale žene. Ostale žene su samo žene, vi ste univerzum.

girl-97088_1920

Vama , tihim herojima što ćutke bojite ovaj svijet. Tebi.

Tebi što nesigurna stojiš pred ogledalo i ono ti govori da nisi dovoljno lijepa. Tebi, što se zacrveniš kao paradajz svaki put kad ti neko udijeli kompliment. Tebi što toneš kroz dubine nakon svake pročitane knjige i sanjariš blistava. Tebi govorim-ne odustaj! Vjeruj u svoje snove-nisu sumanuti. Pristani samo na tačno to što istinski želiš. Voli samo tako kako znaš-svim srcem, svaki put!  Negdje davno sam pročitala: “Ti si luksuz draga. Ko ne umije da uziva u luksuzu pusti ga, nisu svi rodjeni za to”. Meni je bilo dovoljno, tebi?

Vama, tihim herojima što ćutke bojite ovaj svijet. Snagom vaše volje, osmjesima istrajnošću stvarate nove svemire. Svaki put kad se osmjehnete na nepravdu rodjena je nova vizija. Kad čistog srca oprostite nečistima njihova boja postane svjetlija. Kad zavolimo tudje mane one nestaju. Kad se prepustimo izvorima ljubavi ona pobjedjuje-oduvijek!

Neke su ti žene prelijepe čim ih ugledaš. Neke druge kad im se malo približiš. Koja ti je ljepša zavisi od onoga što tražis. Nije ljepota u oku posmatrača, već u srcu. Samo neki ne umiju da gledaju sem očima.

Od srca, Vaša J.

Jovana Sekularac

[email protected]

Komentari

Neki baner