Život

Sjaj, sjaj…

Znam, znam nije me dugo bilo. Nekako se uvijek kockice na sportu tako polože. Ali tu sam. Odlučih još davno da ću se u sportu bazirati na jedan događaj, pa mi je bilo u glavi “šta, koji, pa mnogo stvari se desilo od kad nisam pisala!?”, počevši od zadnjeg kola u Evropi, pa do trećeg kola kvalifikacija, u kojima su sve tri naše reprezentacije, odnosno BiH, Hrvatska i Srbija odnijele pobjede. Srbiji želim da čestitam prije svega na odlična tri kola i napokon s jednim posloženim timom, koji je i prije novog trenera imao kvalitet, ali nikako da napreduju. Mogla bih pisati i o navijačkim neredima u Mostaru koji su postali sinonim za ovaj grad. Mogla bih i o tome da je Mandžukić postigao prvi gol u talijanskoj ligi, Pjanić ponovo asistent, ovaj put i strijelac, Lulić dvije asistencije, Brozović jako dobra partija, Vedo u top 10 napadača Evrope, ali osjećala bih se loše kada iz svega toga ne bih izdvojila jednog, a to je ove sezone neprikosnoveni Edin Džeko. Znam da čitate stalno o njemu, ali ja ga ipak neću preskočiti.

14522777_1268810639843656_9146476411285353366_n

Naime, Edin je ove sezone nezaustavljiv u talijanskoj Seriji A. U 10 mečeva postigao je isto toliko i golova. I sa pobjedom koju je donio Romi u zadnjem kolu protiv Sasuola, nakon preokreta i svoja dva gola, Edin se izjednačio sa slavnim Argentincem, Gabrielom Batistutom. Imali su oni i slične nadimke, nije to slučajno, Batigol i Džegoal. 🙂 To je bila sezona u kojoj je slavni Batigol donio i zadnju titulu Rimljanima, sezona 2000/2001. Batistuta je te sezone postigao 20 golova. Naime, najviše golova u sezoni za Romu ima još jedna velikan, Totti, 26, ali je Edin na odličnom putu da sruši sve rekorde.

Nije Edinovih 10 golova u 10 utakmica jedini razlog zašto sam izabrala njega, pored toga što pucam od ponosa, nego je Edin trenutno na ljestvici od top 10 napadača u Ligama petice na prvom mjestu. Iza njega je Edison Cavani iz PSG-a sa 9 pogodaka, iza njega su i Messi, Ronaldo, Neymar, Suarez, recimo i četiri najzvučnija imena, tako da Dijamant ove sezone juriša na Zlatnu kopačku.

Edin svojim odličnim partijama drži Romu za petama Juventusu, sa dva boda manje. Svakako da će Vučica voditi borbu za titulu s Juventusom, Milanom i Napolijem, a ako to i uspije nakon godina čekanja Edin bi srušio još neke fudbalske rekorde. Postao bi tek drugi igrač u historiji kome je pošlo za nogom da osvoji tri titule u tri različite lige. Znamo da je osvojio Njemačku i Englesku. Jedini koji je ti uspio je Ibrahimović. Ima priliku i za četvrtu, ali izgleda da će United pričekati bar još jednu sezonu koja je, doduše, gotovo na početku.

Još jedan rekord je Edin srušio ove sezone, a to je onaj Davora Šukera i njegovih 128 golova u Ligama Petice. Edin ga je već dobrano prevazišao (134) i postao i učvrstio se na prvom mjestu najboljeg napadača Balkana svih vremena.

Šta reći više za Rimskog bombardera, kako ga zovu u Rimu, sem Dijamantu ponosni smo, najbolji si ambasador ove zemlje, pokazao si to već nekoliko puta, sva sreća svijeta, sruši Italiju, ma sruši Evropu i osvijetli obraz cijelog Balkana. Volimo te…

Ramiza Tibo

[email protected]

Komentari

Neki baner