Život

Ja, ja i samo ja…

Ljudi vole pljuvati. Ma obožavaju, puno je jednostavnije biti ljubomoran i pljuvati okolo nego sam nešto napraviti od života. Tipična balkanska bolest. Nitko nema pravo biti bolji od nas i uspjeti. Nitko nema pravo imati više love, bolje cipele ili posao. Nitko nema pravo imati osmijeh na licu i reći da je #nedajBože sretan. Idi doma ispuni sve moguće dokumente i pitaj susjede da se potpišu da potvrđuju da možeš biti sretan. Nemaš pravo raditi nešto ako svi ne potvrde da možeš i daju suglasnost. Jesi? Sada trči u općinu. Ogroman red, ups pauza. Teta za šalterom je ljuta jer je uvijek ljuta. Vrati te po još jedan dokument. Ništa od toga, ovo je Balkan, ne smiješ biti sretan. Jel’ti poznato??

banner-1071785_1920

Ovu kolumnu posvećujem pljuvačima po svemu dobrome.

Hej Ivana! Jesi dobro, ha?

Nisi, znam. Nesretna si i ljutiš se jer je netko u tvojoj blizini uspio. Težak je tvoj život kada te sretnom čini nečija tuga, a ne sretnom nečija sreća. Ljubomorna si na svaku pozitivnu stvar, osobu, događaj.Osjećaš potrebu sve lijepo popljuvati glupim komentarom. Zar si stvarno sretnija nakon toga?Zar stvarno narasteš 10 cm svaki put kada popljuješ sve oko sebe? Jadno. Žao mi te je. Nažalost svi oko sebe imamo po par Ivana. Onih koji ne znaju ni praviti se da su sretni ili bar da ne gore u sebi. Onih koji ne znaju ni 2 minute odglumiti. Ivana obavezno mora baciti par glupih komentara i spustiti sve ono lijepo. Obavezno mora pokvariti trenutak sreće, jer se taj tren ne vrti sve oko nje. Uvijek samo ona mora biti u centru pažnje, ona, ona i nitko više. Kada počneš pričati u društvu o sebi ili barem stvarima koje voliš uraditi će sve da te nadglada i ubaciti se u razgovor. Nema veze što će reći glupost koja nema veze sa temom, nema veze što će ispasti prozirna.. Ma nema veze, samo nek je ona u centru. Mrzim takve ljude i ne mogu ih shvatiti ma koliko se trudila. Poznajem dosta Ivana. U zadnje vrijeme ih izbjegavam, nekako zašto da se trudim oko njih kada znam da nikada neću biti dovoljno dobra. Kolegica Daša je rekla da bi trebali svi pročistiti društvo i ubaciti ih sve u košarice kojima pripadaju. U mom krugu “prijatelja, poznanika” najviše je Ivana. Uvijek sam mislila da umišljam i preuveličavam, no nedavno sam shvatila da sam očito pretolerantna. Pred “Ivanom” sam pričala o haljini koja mi se jako sviđa. Tolko da je imam u mobitelu i svaki dan je pogledam maštajući da ću negdje ipak naletiti na nju. Možda u pola jeftiniju, ali dobro maštati je zdravo. Pokazala sam je i Ivani. Dok su druge djevojke dijelile moje oduševljenje ili barem glumile, Ivana je komentirala da je citiram “Full bezveze, cure pogodite koga sam jučer vidjela” i naravno nastavila pričati o glupostima koje su njoj centar, a ionako ona mora biti u centru. Ta ista “Ivana” je dečka koji je nije primjećivao u discu zgazila i optužila da je on nju. Danas su u vezi. Zezam se nisu. Hoću reći da me jednostavno iritiraju takve osobe. Ja, ja, ja i uvijek samo ja, ako je u kojem slučaju riječ o nekom drugom popljuvati će sve i početi pričati o sebi. Ivana, goni se 😀
Eto posvetila sam ti kolumnu. Jesi sada sretna? Ovaj ponedjeljak se vrti oko tebe. Popljuvala sam te, vidiš, boli, zar ne?

Mnoge tako boli kada ti pričaš o njima i pljuješ okolo. Znam da te ne mogu naučiti lekciji, ali možda se netko uspije riješiti jedne takve Ivane.

Ne vrti se svijet oko tebe, ni mene, ni Marka.

Umjesto da samo sebe uzvisuješ, uradi nešto konkretno, tako možda i pronađeš sebe.

Josipa Milas

[email protected]

Komentari

Neki baner