Život

Neću da šutim…

Čega se bojiš? Šta ti smeta? To što znam misliti? To što znam šta hoću i još bolje šta neću? Šta bi htio? Da šutim i poslušno klimam glavom? Da se slažem sa svim što kažeš?

Bojiš se moje pameti. Bojiš se moga stava. Zar bi voli da sam žena bez pameti i stava? Zar bi onda bila za tebe? Onda bi ti odgovarala. Pa zato činiš sve da me ušutkaš. Činiš sve da mi oduzmeš samopouzdanje. Da me natjeraš da se povučem, da se sagnem. Da se sklanjam. Činiš sve da gledam u tebe kao u savršenstvo. Da odobravam sve što kažeš. Da ti se poslušno smješkam. Činiš sve da me slomiš. Hoćeš da se sklanjam, da puzim. A ja neću. Neću. Slomiti me ne možeš. Natjerati me da ne mislim, ne možeš. Natjerati me da šutim, ne možeš. Ne znam ni što pokušavaš. Ja sam izgrađena žena. Godinama sam se gradila. Godinama učila. Učila o sebi, ljudima, svijetu. Proučavala i dobro i zlo. Osjetila na svojoj koži i jedno i drugo. I odlično znam šta je dobro, šta nije. Odlično znam šta valja i šta ne valja.

winter

Zar da me ljubav prema tebi ubije, slomi? Zar da mi zatvori vidike? Zar da učini da ne mislim svojom glavom? Zar da me ljubav prema tebi učini slijepom i glupom? Da učini da ne volim ono što sam voljela. Da volim ono što nisam? Zar da učini da ne znam ko sam? Ne i ne. Nikad. Ne znam ni zašto to pokušavaš. Ne znam ni zašto ti to treba?

Zašto ti treba žena bez mišljenja i stava? Zašto ti treba žena koja će ti poslušno klimati glavom i odobravati sve što kažeš i uradiš? Zar želiš da ti takva rodi djecu? Zar želiš da ti ih takva odgaja? Čemu će da ih nauči? Da budu slabi kao i ti? Htio bi da budem slaba pa da mi budeš zaštitnik? Htio bi da budem glupa pa da ti možeš pored mene pokazati svoju pamet? Htio bi da ne mislim pa da ti misliš za mene?

Ne možeš izaći na kraj sa mnom. Ali ti ne trebaš da izlaziš na kraj sa mnom. Trebaš da me prihvatiš ovakvu. Trebaš da me voliš ovakvu. Trebaš da rasteš sa mnom. Trebaš da me nadopunjuješ i da te nadopunjujem. A ti se bojiš mene? Bojiš se žene sa stavom. Pokušavaš da me ubijediš da nisam dovoljno dobra. Da nisam dovoljno pametna. I da ti onda takva rodim djecu i sređujem kuću. Da te takva dočekujem raširenih ruku i odobravam svaki postupak. Pravit ću ti omiljena jela. Hvaliti te pred našim prijateljima kao najboljeg muža na svijetu. Najboljeg i najpametnijeg. Prestat ću da govorim u jednini. „Ja“ za mene neće više postojati. Bit će “Mi“. “Mi“ volimo planinu, ne volimo more. “Mi“ volimo burek, ne volimo ćevape. “Mi volimo narodnjake“. A to će ustvari biti ono što ti voliš. Ja neću postojati. Ja ću prestati i da volim i da mrzim. Takva ti žena treba. Pa zašto si onda našao mene?

Zar nisi odmah vidio da mislim i da volim da mislim. Volim da mislim svojom lijepom, pametno glavom. I uzalud se trudiš da to promijeniš. Ne znam ni zašto to pokušavaš? Zašto me ušutkuješ? Zašto me ubjeđuješ da ne vrijedim, kada sam odlično svjesna svojih vrijednosti, a i mana. Mana mi definitivno nije to što mislim i što znam šta želim, a šta ne. Mana mi nije to što znam šta je dobro a šta nije? Što znam sama donositi svoje odluke i praviti svoje izbore. Želiš da me ušutkaš. Želiš da me slomiš. Želiš da budem manja od makovog zrna. Čemu sve to? Zar ne postoji drugi način da se uzdigneš već moraš mene da poniziš? Moraš mene da spustiš da bi sebe uzdigao? Da meni slomiš krila da bi letio. Ne znam čemu sve to. Umjesto toga što pokušavaš da mene učiniš slabom i glupo, bolje bi bilo da radiš na sebi, na svojoj muškosti. Jer pravi muškarci se ne boje jakih i pametnih žena. Pravi muškarci ne moraju ušutkati ženu da bi se čuo njihov glas. Niti je poniziti da bi uzdigli svoj ego. Pravi muškaraci stoji rame uz rame sa ženom koja misli svojom glavom. Pravi muškarac je podrška takvoj ženi i vjetra u leđa. Pravi muškarac je ponosan što pored sebe ima takvu ženu. A ti, ti koji me se bojiš pa me pokušavaš slomiti i poniziti, još puno moraš raditi na svojoj muškosti jer je nemaš. I uzalud pokušavaš da me ušutkaš, ja neću da šutim.

I da mi cijeli svijet pokloniš na dlanu, ja neću da pognem glavu.

Ilda Dedić

[email protected]

Komentari

Neki baner