Život

Seljačina…

Ti, ti što se bahatiš i nadimaš! Pazi malo! Potrošit ćeš prebrzo tu svoju pamet, ako nastaviš tim intenzitetom izlaziti sam iz sebe. Naravno da te slušam, ne brini! Tko te ne bi slušao kad se tako svojski trudiš da se nadvikuješ sa ostalima?! Sami glupaci, je l’ da? E, neka nam je tebe pametnog prosvjetitelja. Da te nisu majka i otac napravili tako posebnog, svijet bi bio na jebenom gubitku, zato hvala im od srca i to oboma.

Ma u pravu si! Kako da ne?!

Tko će bolje od tebe znati kako se upravlja državom, kako se sastavlja reprezentacija, kako se gradi autocesta, presađuje srce, uklanjaju nametnici sa stabljike patlidžana i gdje se ševe krumpirove zlatice? Znam ja da ti znaš sve o tome kako i zašto, gdje i kada, i tko je kome i zašto metnuo. Znaš ti i u kojem trenu će leptir zatitrati krilima jer će tada krenuti lavina s južnih Anda, a u istom će momentu taksista u New Yorku zaustaviti svoj taxi ispred zgrade tvog prijatelja, koji je dobar prijatelj vlasnika Pete avenije.

Sve ti znaš, vidim ja!

Pročitao si nešto malo o svemu što trebaš znati još dok si bio klinac, družiš se s važnim ljudima i divan si sam po sebi. Ma, naravno da je tako. Što im vrijede te puste škole i fakulteti kad nisu ništa tamo naučili.

seljacinaNaravno, da ti znaš. Tko je pozvaniji od tebe sastaviti reprezentaciju? Ma tko?! Nema boljega znam, znam! Gledao si dvije utakmice seoskih momčadi koji su igrali u gajbu pive i sve shvatio?! Ma u kurac i ja! Gledala sam cijelih 8 utakmica i nisam shvatila koji je čiji gol. Jao mene glupače i neznalice! Jasno da se vidi tvoja stručnost, a iznad svega prirodna inteligencija. To izlazi iz tebe kao lavina iz utrobe zemlje tamo negdje u onoj Italiji. I ta Italija sa tim svojim rajčicama! Sigurna sam da bi ti mogao bolje. Nema veze što kod tebe nema dovoljno sunca, niti ima veze što oni imaju tradiciju i znanje koje su skupljali generacijama. Ti to sve prepišaš sa tim svojim zrncem inteligencije i primjenjivog znanja, koje ovog trena istina nemaš, ali snaći ćeš se, ne brinem se ja. Učit ćeš u hodu i ispravno je tako. Ma, pametan si ti meni. Lukav, dapače! Previše bi ti opteretilo mozak da sve znaš, nego ti mudrac učiš samo onda kad trebaš i o onome što te trenutno snašlo. Nema, moj brale mudrijeg tipa od tebe, ne ma! Za svako rješenje ti napraviš problem i odmah ponudiš četiri nova rješenja, sve jedno bolje od drugog. Zadivljena sam čovjekom poput tebe! Prava me sreća pomilovala po potiljku i to točno onog trena kad sam danas tebe srela. Još mi je čelo crveno od te sreće! Jebote! Otekao mi je mozak od uzbuđenja što si bio dovoljno milostiv da mi se rasprostireš tu na ovoj jebenoj kavi koju sam mislila popiti u miru i obasjana zadnjim zrakama ovog jesenjeg sunca. Nije da sam sad samo obasjana, sad sam spržena kao čvarak od crne slavonske svinje. Da, da te svinje! Ah! I u svinje se razumiješ?! Jadna mi majka!

Tek sad kad tebe slušam, vidim kako je moje znanje krhko, kako mozak sporo radi, kako mi se jezik ulijenio. Što kažeš? Sestrična od tvoje žene uzgaja gljive protiv kurvanja?! Mileni!? Jebem ti sve! Nemoj molim te dalje! Hajdemo stati tu na gljivama protiv kurvanja i samo malo da razradimo taktiku koja će nam pomoći da prepelcamo te gljive, pa od njih napravimo nešto protiv okorjelih seljačina. Poznaješ jednog takvog?? Nemoj reći! A daj! Znam, znam ne ide to! Tako je! Ne može on sve znati i biti uvijek najpametniji, kad i ti nekog boga znaš. Ma jasno! Vjeruj mi znam kako ti je dosadan! Stvarno znam! Priča kao navijen i ne uzima uopće zraka. Ne može mu se upasti u riječ niti laserskim nožem, a baba mu od tetke je ista takva.

Ma ne brini, sve sam shvatila. Znam koliko sam glupa, znam koliko si ti pametan, znam gdje je wc i gdje idem povratiti i ovu kavu i onaj doručak prije nje. Nemoj da se srećemo više, jer tolika navala ciste nepatvorene pameti loše utiče na moj žučni kamen i stvara mi vodu u koljenu. Jebote! Tolika si seljačina da izazivaš tektonske promjene samim svojim postojanjem, a svaki tvoj udisaj ovog zasranog smoga koji svi udišemo, čini u kombinaciji s tobom emocije koje su toliko silovite da idem odmah potražiti egzorcistu da istjera iz mene vraga koji me obuzeo u ovih pola sata. Uprizorio si mi tu posred glavnog gradskog trga, jednu neumoljivu kreaturu, jadnika koji živi sam u sebi, slavi sebe i veliča svoj lik i djelo. Za malo sam svršila od uzbuđenja što ti vidim leđa! Ne, nemoj se okretati! Idi! Samo hodaj i udalji se i nemoj da se srećemo više jer ja nisam u stanju živjeti s činjenicom da pored mene sjedi jedna takva seljačina od formata i gnječi mi mozak. Samo idi seljačino i nemoj da se srećemo više, nego mani me se ko maminog mlijeka ako ti je život mio.

 

Viktorija Herak

[email protected]

Komentari

Neki baner