Život

Samo to… Hvala ti…

– Želim da dohvatim onu loptu gore visoko na nebu? Govori petogodišnja djevojčica, prstom uperenim uvis. Širom otvorenih očiju, duge kovrdzave kose, puna čudnih želja i pitanja. Želim da se popnem na krov svijeta i da vidim šta ima ispod.
– I možeš! Samo zažmuri snažno i jako zamisli želju! Jer si ti posebna. Tebe su sa one lopte poslali meni , da sijaš. Sve što zatražiš ona će ti dati. Ti si čudo.

– Želim da budem glumica! Govori desetogodišnja djevojčica, sa vatrom u istim onim očima. Divlja i neobuzdana. Želim da budem poznata, da pišem filmove, romane i da mi svi aplaudiraju.
– Evo ti ova magična sveska i olovka. Piši. Sve što napišeš ovdje postaće remek djelo i cijeli će te svijet tapšati. Ljudi će stajati u redu da te upoznaju, a ti ćeš biti voljena i živjećeš ljubav.

– Mrzim te ! Govori petnajestogodišnjakinja čudne frizure, pocijepanih farmerki. Sludjena od glasova , od tišina, od svega. Ti si tako zla, ništa ne umiješ. Ja ću da živim kako ja hoću, ništa te nisam pitala. Ja znam bolje ja sam pametnija od tebe hiljadu puta! Izadji napolje, zatvori vrata!

– Naravno da jesi, govori joj majka. Ti si najpametnija na svijetu. Živjećeš uvijek onako kako ti želiš. Zbog toga si rodjena. Samo sad ja znam malo drugačije. Sad moraš poslušati mene glupu i zlu. Ne moraš shvatiti moraš mi vjerovati. Volim te.

– Bila si upravu! Govori uplakano djevojaka od dvadeset godina. Trijezna i ogoljenja do kostiju. Ja sam tako glupa. Mene niko ne razumije. Niko me ne voli, on me ne voli. Ružna sam , imam bubuljice, ne želim ovaj glupi faks, ništa ne mogu napraviti.

– Šššš.. Ne plaši se. Grli je majka, snažno! Pogledaj se? Predivna si! Ako ne želiš taj fakultet kreni na neki drugi , slobodna si. Tvoje bubuljice znak su da živiš, tvoja prva ljubav je znak da voliš. Čitav ti je svijet otvoren da ga vidiš. Idi i saznaj što zaista želiš. Volim te.

– Hvala ti.. Samo to.. Govorim ti danas sa dvadeset sedam. Hvala što dan danas zamišljam želje gledajući u mjesec i one se nekim čudom ostvaruju. Oduvijek. Što sam na krovu svog sopstvenog svijeta, i što vidim ispod sve svoje strahove , tuge, nesigurnosti, kojima si se bezuslovno oduvijek postavljala u moje ime. Hvala ti, što nisi zaboravljala da mi kupuješ dnevnike da zapisujem svoje velike snove, čak i onda kad si bila umorna uplakana i bolesna. Hvala ti što si mi aplaudirala na dječijim priredbama, uvijek iz prvog reda nasmijana, čak i onda kada su te komadale strepnje. Hvala ti, što si govorila da je uredu sve, onda kad ništa nije bilo. Hvala ti na neprospavanim noćima zbog mojih prvih velikih ljubavi, mojih prvih pijanstava,prvih putovanja. Hvala ti , što sam na tvojim mršavim ramenima hiljadu puta srušila rodjene oluje, i gradila svjetove a nikad nisi rekla ništa, sem da me voliš.

samo-to-hvala-ti

Samo to.. Hvala ti..

Što me dan danas, čekaš od jutra do mraka da popijemo kafu, a ja se zaglavim na telefon zbog ‘vaznih poslova’ i samo me uspiješ pitati jesam li gladna. Neopisivo ti dugujem sve što jesam. Svako ko te poznaje, nepobitno te mora voljeti. Oduvijek se divim tvojoj snazi, čeznem da imam tvoju prkost i borbenost. Tvoju drskost, smijeh, petlju. Cijeli sam život zapravo, željela postati ti…

Dok si me učila da sam ja jedina na svijetu. I da ću sebe više voljeti kad se pronadjem. Neumorno si me zajedno sa mnom tražila i nikad nisi rekla da odustanem. Kako vjerujem , da sve sami biramo, tako vjerujem da sam i tebe izabrala sama. Davno, prije ovog svijeta. Baš tebe, jer me niko drugi me bi mogao preživjeti, niko drugi ne bi umio rukovati sa mnom, niko me drugi ne bi umio ničemu naučiti. Hvala ti , što sam imala mir dom i bezuslovnu ljubav. Ne mogu da se sjetim , koliko puta sam bila gruba, ali se sjećam svakog tvog zagrljaja kad sam ti dolazila plačući odnekud. Ne mogu se sjetiti koliko sam puta zaboravljala na neke tebi važne stvari, ali se sjećam da si ti pamtila sve moje sitnice. Samo to.. Hvala ti. I da.. Htjela sam ti čestitati rodjendan zato ti i pišem, nego znaš mene, uvijek se udaljim od teme.

Pa srećan ti. Ne umijem ti poželjeti želje, ali umijem zaželjeti da ti se svaka ostvari. Voljela bih da ostaneš još dugo.. Da moju djecu naučiš svemu što si mene jer plašim se, ja neću umjeti. Želim ti radost. Željela bih da se ostvare svi tvoji važni snovi i da budeš spokoj. Oduvijek si bila stub svega za što sam ikad znala da je vrijedno , pa tako želim da vrijednost živiš zauvjek. Srećan ti rodjendan mami , volim te ❤️

Tvoja J.

Jovana Sekularac

[email protected]

Komentari

Neki baner