Život

Sedam minuta između života i smrti…

A šta da pišem u ovoj sedmici tragedije za sport cijelog svijeta, ma cijele planete!? Kako da pišem da Marcelo Brozović briljira, da je Juve doživio debakl ili šta već, Bayern?! Vijest koja me šokirala jutrom i od koje mi i sad krenu suze i obuzme jeza. Pao je avion sa fudbalerima FK Čapekoensea, brazilskog prvoligaša, koji su potovali na finale kupa Sud de America. 71 mrtav i 6 preživjelih putnika. Mađu njima tri fudbalera, dva službenika na letu i jedan novinar. Tragedija koja se morala spriječiti.

tan2016-11-29_192626115_1-670x465

I nakon nekoliko dana dobili smo izvještaj, sigurno potvrđen. Avion je ostao bez goriva, elektronika otkazala. Kako se to moglo desiti? Kako kad avion mora imati rezerve goriva za dodatnih 30 minuta, a ne 7 koliko je letio avion? Kako je to kontrolor leta mogao da i dalje obustavlja slijetanje ako je nekoliko puta dobio na znanje da avion nema goriva? Koliko nam to znače ljudski životi, Božeee!?

tan2016-11-29_19542603_0-670x274

Istraga bi mogla potrajati mjesecima, crne kutije su u Britaniji gdje ih pregledava kompanija koja ih je proizvela, BAE.

Cijeli svijet se suosjeća sa porodicama i navijačima, ali koliko to znači?! Koliko znači sva pomoć koja im se sad upućuje, bilo novčana, bilo u idejama, tipa da svi klubovi besplatno daju na pozajmice svoje igrače klubu? Da se proglase vječitim pobjednicima Kupa Sud de America. Da ostanu u prvoj ligi tri godine bez obzira na igre. Šta bi to nama značilo, da smo, ne dao Bog, na mjestu ovih porodica. Ljudski nemaru, nekad stvarno nemaš granice! Čovječe, nemaran si čak i onda kad su u pitanju ljudski životi. Gdje je savijest, milost, suosjećanje?! Gdje je pravda!?

pad-aviona-fk-capekoense-5-670x446

Sad nema povratka, avion se zabio u stjenu, nakon što, i nakon upozorenja, nije dobio dozvolu slijetanja, nakon što aerodrom u Cobiju, u Santa Cruze de la Sijeriju, u Boliviji, nije radio noću, pa je otkazano točenje goriva. Nema povratka. Sad žali svijete za ljudski nemar, sad kad je kasno. Sad kad je izgubljen 71 mladi život. Sad kad više ne vrijedi ni život onih porodica koji su ostali iza njih. Sad….

fk-capekoense-navijaci-670x446

Sad je kasno da ponovo plačem. Sad je svima kasno!

Foto: AP/Tanjug

Ramiza Tibo

[email protected]

Komentari

Neki baner