Ne možeš svima biti mama!Lica vidimo al' srca ne znamo...,I neću da plačem na rastanku...
Život

Ne žuri da odrasteš….

Gledam ove današnje djevojčice kako žure da odrastu. Žure da zavode, vole, budu voljene. Šminka, suknjice, štiklice… Ne znaš da li vidiš djevojčicu u tijelu žene ili ženu u tijelu djevojčice. Razmeću se ljubavnim iskustvima, životnim mudrostima. Razmeću se pameću koje nemaju. Žure da probaju stvari za koje nisu spremne. Žure da budu žene. Zašto? Čemu sve to?

Gdje žuriš djevojčice moja? Zar misliš da ćeš zakasniti s odrastanjem? Zar misliš da ćeš zakasniti na slomljeno srce, izdaju, prevaru? Zar misliš da ćeš zakasniti na odgovornost koju ti odrastanje donosi? Polako, voljet ćeš. Polako, bit ćeš voljena. Ali i mrzit ćeš. Gledat ćeš kako se ljubav pretvara u mržnju. Dobivat ćeš, ali i gubiti. Gledat ćeš kako ti stvari koje voliš nestaju pred očima. Vjerovat ćeš i iznevjerit će te. Gradit ćeš svoj svijet i gledat ćeš kako ti se taj isti svijet ruši pred očima. Bit ćeš dobra i zla. Bit ćeš i kurva i svetica. Bit ćeš ono što drugi probude u tebi. Ono što drugi naprave od tebe. Nećeš imati konce u svojim rukama. Nećeš upravljati ni sobom ni svojim srcem, a kamo li nečim drugim. Zavodit će te i okivati u zvijezde, ali i bacati od pod. Sačekaj, ima vremena. Odrastanje svakako nećeš izbjeći. Ne možeš.

Ja ga izbjegavam u kasnim dvadesetim. Krijem se iza smijeha, iza ludosti. Odbijam odgovornosti koje mi kucaju na vrata. Odgovornosti koje odrasla žena treba da prihvati. Krijem se i kažem da nisam tu. Nisam ja za to. Ja sam još djevojčica. Ne želim da budem žena. Moja pleća nisu razvijena za teret koji žene nose. Ali uzalud. Odrastanje ne mogu izbjeći. Kad tad ću morati otvoriti vrata. Kad tad ću se morati prestati kriti od života. Ionako mu se ne mogu sakriti. Ionako me nađe i pogodi. Ionako me rasplače.

A ti žuriš da odrasteš. Žuriš da budeš žena.

Djevojčice moja, biti žena ne znači samo biti lijepa i voljena. Biti žena znači živjeti onako kako ti se život nametne, a zna biti grub. Zna biti gad. Zna zadavati niske udarce. Zna davati i uzimati. Grubo otimati. Biti žena znači plakati. Puno ćeš plakati. Plakati zbog ljubavi, zbog muža, zbog djeteta, zbog majke, zbog oca. Biti žena znači davati, davati puno više nego što ćeš dobiti. Biti žena znači biti oslonac. Biti žena znači nositi teret na leđima. Trpjeti osude i odbacivanja. Ispunjavati očekivanja koja nikad nećeš moći do kraja ispuniti. I gdje žuriš? Zar misliš da je odrastanje ljepše od djetinjstva? Uživaj u svojoj bezbrižnosti i svojoj neiskvarenosti. Uživaj u tome što još ništa ne znaš. Što ništa ne znaš o ljudima, svijetu, životu. I znam da misliš da će tebe život maziti. Svi to mislimo dok ga ne počnemo živjeti. Možda i hoće, možda ti sudbina bude naklonjena. Ali ipak ne žuri. Ne žuri da tvoje tijelo izgleda zrelije nego što jeste. Ne žuri da iskusiš stvari koje će tvoje nevino biće skršiti i natjerati te da odrasteš preko noći. Ne žuri da letiš jer krila su ti još krhka. Past ćeš. Slomit ćeš ih. Ne žuri, budi djevojčica, odrastanje svakako ne možeš izbjeći.

Ilda Dedić

[email protected]

Komentari

Neki baner