Razmišljanja

Prosječan Bošnjak…

Kao prvo da napomenem da mi nije namjera bilo koga uvrijediti, ali ako se neko pronađe u redovima koji slijede nije moja krivnja. Obično pišem ono šta vidim, ono što neki od nas ne žele ili neće da priznaju.

Dakle prosječan Bošnjak… Prosječan Bošnjak je sad presretan, a i jeste vrijeme sreće, zato što je Sarajevo ispred Zagreba i Beograda. Ma ne ljutite se, ali prosto nemate ni doček Nove godine. I to ne bilo kakav doček. To je doček koji će prosječnog Bošnjaka mnogo koštati, ali nema veze, ponosni su na svog najvećeg umjetnika. (više Bošnjaka – nego umjetnika) Ne smeta prosječnom Bošnjaku što je pola njegovih pjesama čisti plagijat, niti što je pjesama zbog koje se busaju u prsa „Gdje si bio ti kad je bilo najteže“, (od koje je muziku ukrao onaj “iskompeksirani crnjo”, Džekson) napisana za njegovog boravka u Njemačkoj. Ne smeta prosječnom Bošnjaku ni to što je dotični opjevao pjesmu Aliji, ali kako su se vlasti mjenjale tako se mjenjao i Alija kojem je pjevana. Iako će ti prosječan Bošnjak uvijek reći kako je prije bilo bolje. Ne smeta mu ni to što ima redukcije vode i struje dok je ispred Zagreba i Beograda. Pa makar jednu noć. Ni to što je 70 % stanovništva na rubu siromaštva, bitno je da se slavi.

Prosječnom Bošnjaku će smetati što za Novu godinu neće biti alkohola, jer prosječni Bošnjak pije alkohol. Ali prosječni Bošnjak neće jesti svinjetinu, jer ona je zabranjena. Nad njom će se gnušati, mada kad ga pitaš zašto, reći će ti samo da je haram. Prosječni Bošnjak nema vremena da grebe ispod površine. On voli janjetinu, sarmu, ćevape i mnogo hljeba. Jer prosječan Bošnjak i supu jede s hljebom. Prosječnom Bošnjaku ne smeta ni da gleda sto žena, pa makar one bile i tuđe. Ne smeta mu da pije tokom cijele godine, ali u Svetom mjesecu ne pije, ali će zato poslije namaza (molitve) da završi u kafani, toliko će se napiti (ne kao svinja) da će ga odnijeti kući.

Prosječni Bošnjak, iako kaže da je prije bilo bolje, izaći će na izbore i glasati za „svoje“. Jer dosta smo mi bili glupi i potlačeni, moramo se držati skupa. A i oni glasaju za svoje. Ali prosječni Bošnjak nikada neće kriviti sebe zbog situacije u kojoj se nalazi. Jer krivi su oni. Prosječnom Bošnjaku ne smeta kad izlazi na izbore što su oni koje zaokružuje sve odreda kriminalci, lopovi ili narko bosovi. Jer naši su. Prosječnom Bošnaku ne smeta ni to što su oni ratni novci završili mahom u vrećama bošnjačkih vođa, oni znaju da su Srbi sve krivi.

Prosječan Bošnjak ne voli Hrvate, a Srbe mrzi. Mrzi sve sto je srpsko. Mrzi i Grčku i Rusiju, jer i oni su Srbi, ako ništa povezani su nekako historijski, ovaj vjerski. Pritom prosječan Bošnjak ne zna da Rusi nikada nisu mnogo pomogli Srbiju, a Grci nikako, ali on misli da jesu. Prosječan Bošnjak ne zna da je pretrpio mnogo više zla od onih koji su dobili lentu počasnih građana u njegovom gradu. Ma Rusi pomažu Srbima isto kao što njemu pomažu Turci. Evo već su treću džamiju napravili u njegovom mjestu. Nije da ima puno ljudi u njima, izuzev možda petkom i za Bajram, ali Turci braća, eeee, pomažu nam. Prosječan Bošnjak ne zna mnogo o Albancima, ali ih voli i uvijek će punog srca uzviknuti „Kosovo republika“, a BiH ne da dijeliti ni za živu glavu. Tad su spremni i da ratuju. Nisu oni više tako glupi, džabe se nadate! Prosječan Bošnjak, u biti, mrzi sve što je drugačije. Pa bi tako sve homoseksualce poubijao, ali su me eto lezbijke nekako simpatične. (Zamislite što!?)

Prosječan Bošnjak šara znakove na putu, jer ne može da podnese one ćirilične natpise. Zar kod nas, a srpsko. E to ne može! Ne više! Nećemo mi više biti potlačeni!

Prosječan Bošnjak misli da je ženi mjesto u kuhinji i da ona ne može biti pametnija od njega. Gdje to još ima. I između ostalog, zato je ono staro vrijeme bilo bolje, žena je znala gdje joj je mjesto. A danas su sve, da prostite, kurve, hodaju u minicama i onda su muškarci krivi što im dobacuju. Sve izuzev njegove sestre. Žene danas piju, a zna se ko smije da pije u kući, a to sigurno nisu žene.

Prosječnom Bošnjaku ne smeta što mu toalet papir ne spada u potrošačku korpu. Ne smeta mu ni što prosječan Njemac zaradi za nešto više od sata ono za šta on radi tri dana, jer prosječan Bošnjak planira da voli Bosnu iz Njemačke. Ali ne voli on Švabe. Ta oni su okupirali našu zemlju, vladali nama. Ali ono su bili Austro-Ugari! Nema veze, Švabe. Je li pričaju oni njemčki, dakle Švabe!? Ko, Turci!? Oni nisu vladali nama, oni su nam pomagali 500 godina.

Prosječni Bošnjak nije kriv, što se ni kriv ni dužan, našao u raljama statistike. Pa šeta 1500 kilometara godišnje, a zato vrijeme popije 80 litara alkohola. Prosječni Bošnjak, znači, troši 15 litara na 100 kilometara. Zato prosječan Bošnjak vozi Golfa II.

Sigurna sam ja da ste Vi, izoštrenog oka, pronašli i druge u ovim redovima, ali ja sam namjerno izabrala da „pometem svoju avliju“, jer rekoše mi da sam dosta dirala druge. Pa ko zna. Pronađite ih Vi!?

 

Ramiza Tibo

[email protected]

Komentari

Neki baner