Život

Moja prijateljica se udaje…

U ovom pretprazničnom ludilu, moje drugarice i ja smo imale zadatak organizirati još jedno ludilo, ali ne pretpraznično već predbračno. Da, naša prijateljica se kroz nekoliko dana udaje i naš zadatak je bio organizirati joj ludo djevojačko veče. Mislim da smo i uspjele u tome. Ali znate sva ova dešavanja oko pripreme i samo djevojačko veče natjeralo me da shvatim da smo jako sretne što imamo jedna drugu.

Mnogi će reći da su muškarci bolji prijatelji od žena, ali ja mislim da nisu. Žene mogu biti fenomenalne u svakom pogledu pa tako i u prijateljstvu. Stvar je samo u tome što ne cijeni svaka žena svoje prijateljice dovoljno, što u to prijateljstvo ne ulaže ništa, već samo uzima i očekuje da nešto dobije dok ništa ne daje. I takva prijateljstvu su trula. Takva prijateljstva su sve samo ne prijateljstva. Jer znate, u prijateljstvo se mora ulagati isto kao i u vezu ili brak. Dobro, možda ne baš toliko ali definitivno ne smije biti zapostavljeno. Ne možeš staviti sve ispred te svoje prijateljice pa očekivati da ona bude uvijek tu kad ti zatreba. Ne možeš ne naći prostora za vaše zajedničke trenutke, vaše zajedničke kafe, provode, jer eto imaš prečih stvari i očekivati da to prijateljstvo traje.

Mnoge žene nažalost svoje prijateljice uzimaju zdravo za gotovo i uopće ne shvataju koliko je prijateljstvo bitno. Možeš ti imati i savršenog muža i savršenu sestru i brata i mnogobrojnu rodbinu, ali da bi ti kao žena bila shvaćena i utješena, treba ti prijateljica. Da bi ti nekom ispričala glupost koju si napravila, jer svi radimo gluposti, treba ti prijateljica. Samo žena ženu može razumjeti na pravi način. Samo žena ženi zna reći prave riječi i pravu podršku pružiti. Samo žena ženu zna utješiti. I nemojte mi samo govoriti da se ne može sve uskladiti i sve lijepo uklopiti, jer ja znam da može.

Primjer za to je i ova moja prijateljica koja se udaje. Dobro, tačno je da ona nije obična cura, ali na njenom primjeru bismo mogli svi naučiti kakva žena treba da bude. Ona je jedno divna djevojka koja je uvijek uspijevala sve uskladiti. Nikada njena prijateljstva nisu trpjela zbog veza, niti su veze trpjele zbog prijateljstva. Nikad obaveze nisu zapostavljane zbog provoda, a ni provodi zbog obaveza. S njom se možeš smijati do suza, ali i pričati ozbiljno o svemu. Ne moraš ti nju danima čekati za neku kafu ili izlazak, ne moraš jer ona je uvijek tu, uvijek spremna za druženje, pa makar to značilo da neće imati ni minut slobodan za sebe, ni minut odmora, ona će se pozivu svojih prijateljica rado odazvati. I neće se žaliti. Neće prigovarati i kukati kako je neispavana i umorna, kako je loše volje. Neće kukati ni o PMS-u, ni o nekakvim nesporazumima na poslu ili s roditeljima. Ne, ona će uvijek doći s osmijehom, spremna da se skupa smijete, veseliti ali i pričate o onom što tebe boli. Spremna da te sasluša, utješi i posavjetuje. Ja sam sigurna da će ista takva biti i u braku i da time što je udajemo ništa ne gubimo.

Iako stoji nekakva sjeta u grudima. Stoji i nekakva knedla u grlu, jer eto moja divna drugarica postat će supruga, a onda i majka. Emocije su izmiješane i podijeljene.

I da, znam da ništa više neće biti isto, ali za naše prijateljstvo ne strahujem. Ne strahujem jer znam da ga ona neće zapostaviti. Znam da će kao i do sada sve lijepo uskladiti i biti tu kad mi zatreba. Otvorit će novu stranicu života, ali ni staru neće iščupati zapaliti, kao što to mnoge druge urade. Neće jer ona zna cijeniti prijateljstvo. A ja joj želim da joj i nova stranica bude ispisana samo lijepim stvarima i da joj kuća bude ispunjena smijehom, u šta ne sumnjam jer ona sa sobom donosi smijeh, donosi radost.

Ona je radost i ja sam sretna i ponosna što je dio moga života. Sretna sam i ponosna što mogu da kažem da sam okružena divnim ženama i pravim prijateljicama.

Nadam se da ste i vi i ako jeste onda ste neprocjenjivo bogate.

 

Ilda Dedić

[email protected]

Photo by www.essexwedding.org.

Komentari

Neki baner