Život

Oaza mira i bogatstva…

Svako na ovom svijetu je nekada probao naći za sebe idealan grad, često izvan granica sopstvene domovine. Idealan grad za odmor, za turizam, za hranu, za piće, za izlazak, za… život, što da ne, barem privremeno, ako ne u potpunosti se otisnuti u bijeli svijet. Ako bar malo „progooglate“, da se moderno izrazim, najbolje od gradova što se danas nudi na kugli zemaljskoj – pronaći ćete nekoliko imena koja se (pre)često ponavljaju. Baš svi koji se ponavljaju, sada ne bih nabrajao, pogotovo ove poznatije i popularnije, iako će se, prije ili kasnije, vjerovatno naći u ovoj kolmni. Ovaj put na redu je jedna prilično neistražena destinacija. Idemo u neutralnu zemlju Europe. Zemlju satova, sira i čokolade. Barem po tome je pamtimo, čak i oni koji nisu bili.

Čuli smo za više gradova u Švicarskoj, svi mi. Znali bismo nekoliko nabrojati, a pola nas nije sigurno ni koji je glavni. Ne „googlaj“. Opet se moderno izražavam. Formalno je glavni Bern, eto da otkrijem tajnu. Googlali ste, priznajte. „De jure“ ili pravno, nema glavnog grada, što pokazuje dokle seže neutralnost ove podalpske države. Još jedan pokazatelj su i četiri službena jezika. A sada, dosta „pametovanja“, da kažem koju konkretnu. Ovaj put, tema je Zurich.

Najveći švicarski grad uzdigao se na mjestu gdje rijeka Limmat ističe iz jezera koje se zove po gradu o kojem danas govorimo. Grad je, osim jezerom, okružen i šumovitim brdima koja pršte od netaknute prirode i pokojeg seoceta koje se, tu i tamo, „uglavilo“ negdje u okolinu ovog grada. Da, prizori prirode. Da, oni prizori, baš oni s onih reklama o čokoladama koje dabrovi i mrmoti prave na zelenim prostranstvima.

Centar grada, s druge strane, ima, logično, manje zelenila. Ipak, prostora za šetnju, relaksaciju i zelenih površina ne fali, osim u uskim ulicama najstarijeg dijela grada. Razgledanje možete početi od Nacionalnog muzeja Švicarske (zove se još i Zemaljski muzej), a samo ga ulica dijeli od glavne željezničke stanice koja je ujedno i jedna od najfrekventnijih lokacija u gradu. Veliki broj turista i putnika u prolazu stalno ulazi i izlazi iz nebrojeno mnogo vozova. Po izlasku s Hauptbahnhofa možete krenuti prema starom dijelu grada. Za bolji pogled na grad ili barem na dio istog na obalama Limmata možete hodati uz rijeku. Pažnju će vam privući i ogroman broj zaista skupih vozila koja će prolaziti pored vas, što pokazuje sav luksuz u kojem živi stanovnici ovog grada.

Po prolasku pored parka Lindehof put će vas ponovo navesti u unutrašnjost grada, do crkve Sv. Petra. Za jednu od tri najveće crkve u gradu, inače okruženu srednjevjekovnim zgradama, kažu da na tornju ima najveći brojčanik sa satom u cijeloj Europi. Ostatak trga dosta je zadržao tradicionalni ambijent, baš kao i ulice koje vode dalje u srce grada. U uskim ulicama između zgrada tipičnih za prostore germanskih naroda prepliću se skupocjene radnje, antikvarnice i lokalni biznisi koji su najzaslužniji za već spomenuti ambijent tradicije.

Svega nekoliko minuta hoda od Sv. Petra je potrebno do crkve koja je, još od 9. stoljeća, građena u tri etape. Jednostavna, a opet lijepa građevina, savršeno se uklapa u okolinu u kojoj se nalazi. No, više pažnje privlači sama rijeka i prelazak iste preko mosta Munsterbrucke.

Prelazak rijeke dovest će vas do Grossmunstera, najveće crkve u gradu i najdominantnijeg objekta u starom dijelu grada. Ova crkva, inače najznačajnija u samom gradu, poput stražara se nadvila nad ostatkom starog dijela grada. Perfektno uklopljena u ambijent trga i starijih objekata koji je okružuju, zadržala je dašak tradicije iz vremena kada ju je Karlo Veliki proglasio carskom crkvom.

Ulice starog dijela grada, osim nekoliko istorijskih građevina, nude i nemali broj muzeja kao I fantastičnu gastronomsku ponudu , te dizajnerske radnje iz svih dijelova svijeta. Ukoliko na vašem putovanju namjeravate potrošiti veću količinu novca, Zurich je definitivno grad za vas. Štaviše, čak i ako ne namjeravate, uštediti novac u ovom gradu nije lako, iz više razloga. Neke od njih možete i sami pretpostaviti.

Ipak, ono što možete učiniti besplatno je nastaviti šetnju od Gorssmunstera prema Quaibruckeu, preći navedeni most, te doći na Berlikplatz i uživati u fantastičnoj panorami jezera iz kojeg izvire Limmat. Zurich je lijep i simpatičan grad, koji ima šta pokazati i u kojem ćete se sigurno osjećati drugačije nego na onim “tipičnim”, nazovimo ih tako, putovanjima. Prilično je neistražen, a to čak i ne uzima previše vremena. Ako želite nešto novo na vašim putovanjima, a bez prevelikog stresa ili kulturnog maratona, uz lagane šetnje i uživanje u svakom djeliću vašeg vremena, Zurich je mjesto za vas.

Vaš Igor

[email protected]

Komentari

Neki baner