Život

Tišina kraja…

Ne! Nemoj me ljubiti. Nemoj me dirati. Ja ne bih tvoje dodire. Ne… Ne želim te u sebi. Hajde, molim te, samo zaspi. Ili se pravi da spavaš. Misliš da će vođenje ljubavi popraviti sve što smo večeras izgovorili jedno drugome? Neće.

Bio jednom jedan par. Savršen. Počeli su se zabavljati u ranim dvadestima. Najljepše doba za zaljubiti se. Ljubav procvjeta svuda oko njih. Davali su jedno drugome sve što su imali, ali nikada ništa nisu tražili. Kada bi ih drugi vidjeli skupa, nisu se prestajali smiješti. Roditelji, i njegovi i njeni, su obožavali njihovu vezu i jedva su čekali da se odluče vjenčati.

Pusti me još samo večeras da ležim pored tebe. Molim te. Bez sexa. Sutra ću možda otkriti način kako da te opet zavolim i dat ću sve od sebe da te zadovoljim. Samo nemoj večeras. 

Nakon tri godine, više nisu mogli jedno bez drugoga. Počeli su živjeti skupa, a vjenčanje je ostalo u najavi. Ali nešto je pošlo naopako. Ustvari sve. Baš sve. On je postao ljubomoran i posesivan, ona letargična. Baš sve joj je bilo svjedno. Nije ju zanimalo hoće li izaći skupa ili ostati pred TV-om ili će im možda svratiti prijatelji na kafu. Bilo joj je svejedno šta će kuhati i ko. Prestali su skupa kuhati već odavno.

Zašto ne prestaješ? Kako ne osjetiš da nisam vlažna? Više me ne izluđuje kada me uspraviš na koljena i postaviš se iza mene, pa se usnama lagano spuštaš niz moja leđa dok mi rukama maziš grudi.  Nema onog treperenja u dubini mog bića. 

Stalno su se svađali. Stalno ju je ispitivao gdje i šta radi. Zašto se ne javlja na prvi poziv. Spočitavao joj je obrazovanje, porodicu, prijateljice, hobije. Ništa nije valjalo. Ali je ostajao s njom. Nikada joj nije dao daleko.

Ne, molim te, prestani. Ne želim da se tvoje ruke spuštaju dolje. Nemoj me okretati. Opet ću te morati ljubiti. Smeta mi kad mi grickaš bradavice. Boli me. Kažem ti da me boli. Prestani! Hvala…

Ni ona nije bila drugačija. Izokola je omalovažavala njegove prijatelje. Smetala joj je nezainteresovanost za sve osim za posao, prijatelje, nju i sport. Redoslijed se mijenjao po potrebi. Nije bilo hobija. Nije bilo nečega što je bilo samo njegovo. Tražio je da bude u svakoj pori njenog života. Kao i ona njegovog. Smetalo joj je to, ali je ostajala s njim. Bojala se otići.

Stvarno misliš da će me tvoj jezik na mom klitorisu dovesti do orgazma? Misliš da ćeš me uspjeti uzbuditi dovoljno da uđeš u mene? Kako ne osjećaš da se ne izvijam od užitka već od želje da prestaneš. Prestao si. Napokon! Nemoj mi ljubiti prepone. Ne, nemoj se podizati. Morat ću otvoriti oči i pogledati te. Nemoj mi govoriti da me voliš. 

Iz dana u dan se pitala zašto je s njim. Je li zbog toga što je vjenčanje već bilo isplanirano? Ili zato što bi razočarali porodice koje su se već ponašale kao da su jedna? Ili zbog onih dragih ljudi koje joj je doveo u život, a bili su joj bitni? Nije znala da li ga još voli ili joj je samo puka navika.

Opet me ljubiš. Kako ne čuješ nijemi krik iz mojih grudi? Ne, ne nadimaju mi se grudi jer te želim. Nadimaju se od susprezanja suza. Ne znam ni kako sam ti rekla da volim i ja tebe. Zar nisi osjetio knedlu u grlu? Boli me kad ulaziš u mene. Stani, molim te. Nisam vlažna i opuštena. Ne zabijaj se tako jako! Kako ne shvataš da te stežem jer me boli. To što ubrzavaš ne pomaže. Evo, počela sam te naglas moliti da prestaneš. Boli me. 

Jedino u šta je bila sigurna je da on nju voli. Jako. Opsesivno. Bolesno. Znala je da bi joj skinuo zvijezde s neba, kada bi to tražila. Ali joj nikada neće dopustiti da sjedi u miru i čita knjigu ili da popije u miru kafu s prijateljicama. Pa čak ni sa vlastitom majkom. Iz dana u dan se pitala kako nastaviti. Kako popraviti? Kako vratiti cvijeće i proljeće u njihov odnos? Na putovanjima su se svađali jer on nije htio u obilazak. Samo bi išao iz kafića u kafić, iz bara u bar.  Kod kuće su se svađali jer mu se nije javila ako je došla kući prije njega. Ili jer suđe nije bilo oprano. Eventualno jer je čaša na pogrešnom mjestu. Jesu li se oni voljeli? Jesu li trebali ostati skupa?

Prestao si, napokon. Ne, nemoj ustajati. Dođi, lezi pored mene i zagrli me. Znam, ljut si na mene. I ja sam na sebe. Ali sutra ću biti bolje. Sutra ću naći način da ispravim sve. Da nas vratim na normalu. Da prestanem osjećati gađenje prema tvojim dodirima. Nemoj ići, molim te. U dnevnom boravku je hladno. To vino koje spominješ ti neće pomoći. 

Je li fer da mu se inati? Da namjerno radi stvari koje će ga zaboljeti? Da, ona misli da je on prvi počeo. Ali, da li je? Ili su skupa počeli ranjavati  jedno drugo? Koga boli više? Ko želi ostati, a ko otići? Je li bitno? Ne valja, ne funkcioniše! Zašto nisu u stanju sjesti i razgovarati? Biti pošteni jedno prema drugome? Pa zaboga, nekad su se voljeli. Zašto nisu u stanju staviti tačku i reći da je kraj.

Prestani piti. Već je tri ujutro. Radiš sutra. Dođi, vrati se u krevet, molim te. Ne mogu zaspati ako me ne zagrliš. Znam, sebična sam.

Zašto je ona morala cijelu noć se u sebi moliti da on prestane pokušavati voditi ljubav s njom? Zašto mu nije imala hrabrosti reći da ga ne želi? Zašto je pristala da se osjeća silovano i to s muškarcem kojeg je nekada voljela? Ne, ona je morala patiti i njega i sebe. A on, on je morao praviti se glup i slijep. Ljubav je nestala.

– Ustani!, promukli, polupijani glas se zaorio sobom.
– Šta ti je?
– S kim me varaš?
– Ni s kim. Šta ti je?
– Reci mi! Odgovori mi!
– Hajmo u krevet, molim te. Pričat ćemo ujutro. Popio si. Umorna sam.
– Kurvo!, idalje je vikao dok je grabio prema ulaznim vratima.
– Ne, molim te stani. Vrati se! OK, otići ćeš, ali sutra. Molim te.
– Miči se! Skloni se! Neću da znam za tebe.

Nema “happy end-a.” Ostalo je dvoje poniženih ljudi, on – uvjeren da ga vara i da zato ne želi voditi ljubav s njim i ona – izgubljena jer ne zna kako sad nastaviti i šta uraditi da vrati svoj život u normalu. Ostale su i ruševine jedne stare ljubavi. Prijatelji, porodica, stan, ništa više nije bilo važno.

A sve bi bilo drugačije da je samo jedno od njih imalo hrabrosti priznati da se ne vole više i da ipak nisu stvoreni jedno za drugo.

Laura

Komentari

Neki baner