Spaghetti bolognesse…

Dođu meni često dani kada nemam volje da trepnem, a kamo li da nešto kuham. Tada su većinom na meniju “spaghetti bolognesse”, jer mi je to najjednostavnije za pripremiti.

Nemam pojma je li ovo što ja pravim bolognesse, ali ja to tako zovem! Prije nego vam ispišem svoj način pripreme, naučit ćemo nešto o porijeklu tjestenine. Istraživajući po internetu, najzanimljivije mi je bilo ovo:

“Italijanska kuhinja je u svetu svakako najpoznatija po testeninama. Danas je italijanska tjestenina, ili pasta, kako je oni zovu, sastavni deo ishrane skoro svih ljudi na planeti.
Otkrivamo Vam malu istoriju špageta…

Odakle potiču tjestenine?

Istorija špageta i paste (tjestenine) je veoma zamršena – postoji više teorija o njenom nastanku i poreklu, uključujući i onu po kojoj je Marko Polo doneo pastu u Italiju, nakon povratka iz Kine 1295. godine. Sigurno je da je bio oduševljen finoćom izrade kineskih rezanaca od pirinča, ali je teorija po kojoj je on iz Kine doneo veštinu pravljenja paste – odavno napuštena.

Sve zasluge pripadaju Arapima

Verovatnije je da za nastanak paste Italijani, ipak, treba da zahvale Arapima, barem kada su dugi rezanci u pitanju. Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. vijeku. Suvi, otporni na buđ i uvek spremni da nahrane vojsku, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. Uskoro je Palermo, tada arapska kolonija, postao poznat po tjestenini u obliku dugih rezanaca. U to vreme špagete su se jele bez ičega! Za sočnost današnjih jela sa pastom odgovoran je Bonvičino, italijanski kulinarski genije, koji je tokom vremena osmislio bezbroj sosova, ali i oblika same paste.

Hvala Špancima na paradajzu!

Za najpopularniji od svih sosova Italijani su morali da čekaju sve do 16. veka, kada su Španci iz novootkrivene Amerike doneli najvažniju biljku u istoriji paste, bez koje su današnje špagete gotovo nezamislive – paradajz! Prvi pisani recept za pastu u paradajz sosu, potiče tek iz 1839. godine. “

Iznenadila sam se jer sam mislila da su je osmislili talijani, a kad tamo… 😊 Od kad pišem ovu kolumnu i ja svašta naučim!

Da ne duljim, prijeđimo na moj način pripreme za dvije osobe (baku i mene).

Potrebne namirnice:
– crveni luk
– 250 grama mljevenog mesa
– 1 konzervirana rajčica

Na zagrijano ulje dodamo sitno nasjeckan crveni luk, te ga podinstamo do one “staklene” boje, a zatim dodamo mljeveno meso.
Podlijemo s malo vode i povremeno promiješamo.
Kada je meso skoro gotovo, dodamo konzerviranu rajčicu te začinimo. Ja sam od začina koristila crvenu mljevenu papriku, peršin, sol, papar, origano i vegetu (te začine većinom koristim).
Pustimo da se krčka još 15-tak minuta, točnije dok ne dobijemo onu željenu gustoću.

Špagete dodamo u prokuhanu vodu, i kuhamo ih oko 7-8 minuta.
Kad su gotove, procijedimo vodu, malo pouljimo da se ne lijepe i woula! Jelo brzo gotovo i ukusno! Ja obavezno naribam malo sira kada serviram, jer, inače sam veliki ovisnik o siru, i dodajem ga skoro svakom jelu. 🙂

To bi bilo sve za danas!

Lijep pozdrav do iduće srijede!

Danijela Luburić

[email protected]

Komentari

Neki baner