Život

Carski grad – 3. dio…

Prošli put smo završili tako što smo došli pred Burgtor, trijumfalnu kapiju kraljevskog dvora u Beču. Prolazak kroz Burgtor je poput ulaska u jedan skroz drugi svijet, prostor nekadašnjeg carskog kompleksa koji je tek početkom 20. stoljeća otvoren za javnost.

 Prolazak kroz Burgtor dovodi nas na Heldenplatz – Trg Heroja. Dva konjanika ponosno stoje, okrenuta jedan naspram drugog, skoro pa u sjeni Neu Burga. Kipovi Eugena Savojskog i Franza Josepha II. su istaknuti kao dvije ličnosti koje su među nekoliko najvažnijih u austrijskoj istoriji. U novijoj istoriji dva heroja su svjedočila pripojenju Austrije nacističkoj Njemačkoj koje se odigralo upravo na ovom trgu, a sam „Fuhrer“ je držao govor sa Neu Burga, najmlađeg dijela Hofbruga i današnjeg radnog mjesta austrijske savezne vlade. Dok stojite na ovom trgu pred sobom vidite nekoliko dijelova kompleksa Hofburga vjerovatno i ne sanjajući da se pred vama nalazi zdanje sa više od 2600 prostorija ukupne veličine 250 000 kvadratnih metara, smještenih u 18 traktova i 19 dvorišta. Prolazak kroz sljedeću kapiju dovest će vas u jedno od unutrašnjih dvorišta.

Oko vas se nalaze dijelovi dvorskog kompleksa. Iz tih zidina, palata i objekata koji se nalaze okolo su Habsburzi duže od 600 godina vladali carstvom koje je brojalo preko 50 miliona stanovnika. Ovdje je utkana njihova zaostavština i tradicija, a dijelova iste ćete, dragi čitaoci, ponijet, barem u mislima, kroz ovaj tekst. Tlom na kojem stojite u samom epicentru Hofbruga nekada je paradirala švicarska garda, plaćenici čiji je zadatak bio sigurnost carske porodice. Po gardi je nekadašnji stari dvorac, prvi i najstariji dio kompleksa, nazvan Schweizertrakt, a na istom se nalazi i kapija u renesansnom stilu posvećena caru Ferdinandu. U tom dijelu objekta čuva se carsko blago, još iz vremena Svetog Rimskog Carstva, pa na ovamo.

Prolazak kroz kapiju vodi vas u drugo dvorište po veličini, a u istom se nalazi Burgkapelle, dvorska kapela. Izgrađena je u 15. stoljeću, a još od davnih vremena svaku nedeljnu misu uljepšavaju glasovi hora bečkih dječaka.

Na sredini trga okruženog dijelova Hofburga nalazi se ogromni kip Franza I. , muža Marije Terezije, a zbog svojih ratnih zasluga je prikazan kao imperator August. U traktovima koji okružuju kip, a koji su nadograđivani kroz stoljeća jedan na drugi, pripadnici kraljevske porodice su živjeli i radili. Prostorije u kojima je Elizabeta, tada smatrana najljepšom ženom svijeta, provodila vrijeme u Beču danas su sobe koje u sklopu muzeja o njenom životu čuvaju uspomene na nesretnu i nezadovoljnu kraljicu.

U jednom dijelu Leopoldovog trakta, omiljenom dijelu carice Marije Terezije, danas je službeno sjedište austrijskog predsjednika. Prolazak kroz sljedeću kapiju nas, faktički, vodi izvan Hofburga, na Mihaelerplatz. Drugi po veličini ulaz u kompleks, Kaisertor, ukrašen je Herkulovim borbama sa mitskim bićima, a iznad se nalazi carski štit sa krunom. Taj dio kompleksa krasi i kupola sa imitacijom krune na samom vrhu. Odmah ispod Kaisertora su kraljevski apartmani, a direktno na iste naslonjen je dio kompleksa u kojem se nalazi Zimska škola jahanja. Svakog dana u jutarnjim satima (osim ponedeljka) održava se izvedba Španske jahačke škole, a sljedeći dio kompleksa je austrijska Nacionalna Biblioteka.

Osim najvažnijih dijelova kompleksa ne smijem zaboraviti spomenuti činjenicu da je Hofburg danas, osim službenog sjedišta predsjednika, te radnog mjesta vlade, također i veliki muzejski kompleks. Osim spomenute komore s blagom, te muzeja posvećenog carici Elizabeti, vrijedi istaći i oružarnicu u kojoj se čuva koplje za koje se vjeruje da je pripadalo, ni manje ni više, nego Karlu Velikom, zatim carske apartmane, zbirku kraljevskog posuđa te zbirku starih muzičkih instrumenata.

Kompleks Hofburga oduševit će i zaintrigirati čak i najzahtjevnijeg putnika, a glasovi bečkih dječaka ili galop lipicanera u ranim jutarnjim satima vaš boravak u Beču učinit će nezaboravnim. Ovo mjesto vratit će učiniti da se osjećate kako heroje s početka teksta gledate dok ponosno nose svoja carska obilježja kroz beskrajno velike luksuzne prostorije.

Hofburg vam daje uvid u moć Habsburga i jedan dio njihovog načina života u vrijeme vladavine ogromnim carstvom. Za poptuni ugođaj ćemo otići i do njihove ljetne rezidencije. U sljedećem nastavku…

Igor

Komentari

Neki baner