Život

Budi dama…

Osuće sad ženski rod paljbu po meni, ali ja sam realna i moram ovo reći. Muška ljubomora jeste teška, ali ženska ljubomora je, nerijetko, kobna. Sve bi mi da budemo dame, ali “pogleda li ona kurva mog momka još jednom, otiću tamo, sravniću joj facu sa zemljom…”. E pa ne može!

Hoćeš da budeš dama? Izvježbaj toleranciju i nauči da razmišljaš logički.

Znači ovako… Dakle, tvoj dragi je odlučio da izađe sa društvom. Ne zovi ga svakih pet minuta, ženska glavo. Ne traži da te u svakom momentu izvještava, ko je tu, ko je šta rekao, da li je otišao do WC-a. Ma ni ne piši mu. ‘Ajde zamisli, sjede njih petorica tu, pričaju neke muške gadorije, a tvoj dječak ne može da progovori dve cijele jer mora da ti otkuca poruku. Zovu ga papučarom? S razlogom! Tebe vješticom? S razlogom!

Ili situacija kojoj sam svjedočila… Za 1. Maj nas je bilo oko 15ak na nekoj livadi, i moja poznanica je, zamislite, ‘uhvatila’ svog momka kako priča sa nekom djevojkom, tu metar i po, dva od nje, sasvim neobavezno i nevino. I zamislite još šta je uradio?! Nasmijao se!!! Kako je mogao? Pa čekaj ženo, da je nešto htio da uradi, što ti ne bi trebala da znaš, vjeruj ti ćurko, ne bi ti ni znala. Aj razmislite, da li je stvaaarno normalno da ga ograničite da smije da progovori samo sa ženama koje su mu u rodu? Da ste vi vidjeli samo kakva je to drama bila…uffff. Bože sačuvaj! On se pravda, ona plače, on se naljuti, ona histeriše. Ma užas!

Još jedna scena, ali lično moja. Izašla ja sa dečkom (bivšim sada), i drugaricom. Dođe hostesa, maltene mu sjedne u krilo, melje mu nešto na uvo, nit’ on čuje nju, nit’ ona njega od muzike. Al’ smješka se on njoj, ona njemu, a meni drugarica govori kako bi ona njoj oči iskopala da tako priđe njenom momku. Pa zaaaašto? Pa jadna, kao da se njoj tu bude, gleda sirotica kako one epruvete nekom da uvali, zaradi koju marku i da ide da spava. I opet kažem, da su nešto i htjeli, izašli bi “da se jave na telefon” ili slično. Šta bi ja tu ispala da sam uzela one epruvete i nabila joj u facu? Pijana ludača. Popila pa ne zna šta radi. Tako bi i ja rekla da to negdje vidim. Realno.

Dešava se i da zakasni. Obećao je da će doći do osam, sad je osam i dvadeset. Zvala si ga već dvadeset puta i nije se javio. I kad napokon dođe, ti si već smislila i gdje je bio, i sa kojom je bio, i šta joj je radio, i šta ćeš sve da mu izgovoriš. Ne pitaš ga ni zašto kasni, jer si ga ti, u svojoj glavi, već optužila i presudila mu. I kad kaže da ostao bez goriva ili bilo koji sasvim normalan razlog ti ne vjeruješ. Ne. Ti si već napravila scenario šta se desilo i tačka. Nije problem, možda to i prođe tako, možda ti se čak i izvine radi “mira u kući”, ali imaj u vidu da nije glup. Sledeće svoje kašnjenje, koje može svima da se desi, nećeš opravdati ni pod razno. A karma će svoje da uradi.

Ako si iz nekog razloga posumnjala u njega, jednostavno mu to reci. I kad te pita zašto sumnjaš, svega ti svetog, nemoj reći ZATO!!! “Zato” nije odgovor. “Zato”mene, žensko od 50kg ispali iz cipela, a pogotovo muškarca koji je sasvim logično podpitanje postavio na tu tvoju izjavu. Znači, skuvaj vam kafu, sjedi ga pred sebe i objasni stvarni razlog zbog kojeg si počela sumnjati. Bez vike. Bez histerije. Bez preranog optuživanja. Ono, ljudi ste. Prije svega, budi svjesna da je i on čovjek. Daj mu da diše.

Naravno da će da uzme vrijeme za sebe i izađe bez tebe. Naravno da će da progovori sa ženskom osobom koja nisi ti, koja nije njegova mama, baba, sestra. Naravno da će da kaže i za neku drugu djevojku (koja je i tebi lijepa, ali nećeš da priznaš), da je lijepa. Naravno da će da zakasni ponekad. Naravno da treba svoju osnovnu privatnost.

I ono glavno, što treba da se zapamti – sama si ga sebi birala. Nije ti ga, što kažu, opština dodijelila. Ako si odlučila da budeš sa njim, odlučila da ti je dobar, odlučila da mu vjeruješ, onda se tako i ponašaj. Nemaš pravo da nekog optužuješ na pravdi Boga, pogotovo bez dokaza. Ako ti ne daje razlog za ljubomoru, jednostavno nemoj biti ljubomorna. A ako mu ne vjeruješ, zašto si sa njim? Bez povjerenja, kraj vam je već ispisan. Ali dužnost ti je,  kao ljudskom biću, da dobro promisliš da li je problem u tebi, ili u njemu. Ne kaže narod džaba: “Ljubomora je znak nesigurnosti u sebe, a ne u partnera”. Budi realna, racionalna… Budi dama.

Nevena

Komentari

Neki baner