Život

Ja volim samo sebe i jedino samoga sebe…

Volim sebe, pa onda malo svoju guzicu pa opet sebe i još jednom sebe. Nekad, samo nekad malo volim tebe, ali kratko i skroz malo, da se ne navikneš. To malo što te nekad volim, obavezno ti turim pod nos milijun puta, samo da znaš da sam ti dobacila zrnce ljubavi koja je mogla isto biti za mene. Skužili ste? Ne volim samoljupce, ali baš ne volim! Tipovi koji najviše na svijetu vole svoje dupe, oduvijek mi stoje na crvenoj točki. Deklarativno su puni ljubavi za sve oko sebe, ali samo dok je njihova guzica dobro zastićena. Ne pada im na pamet mrdnuti malim prstom ako nije baš neophodno i to ozbiljno neophodno.

Ako im pustiš, besramno će ljenčariti i neće ih biti nimalo sram što je očigledno da su na granici između samoljublja i teškog bezobrazluka. Mogu se praviti glupi do besvijesti. Ako samo pomisliš da bi im predložila da dignu dupe, slijedi prepirka, nabrajanje, stavljanje pod nos one jedne jebene sitnice koju su morali napraviti za tebe prije 4 godine kad si crkavala od gripe. Teški su do bola, a obično podjeljivi i mudri kao da su popili pamet cijelog svijeta. To su oni seronje koji se nikad i ni po koju cijenu ne odriču svog zadovoljstva nauštrb nikoga. Nitko na ovom svijetu im nije dovoljno drag da ga stave ispred svojih rituala, užitaka ili potreba. Ako ih slučajno i ne daj Bože pritisne neka situacija koja ih natjera da pomaknu ili odgode neki svoj plan, složit će ti takvu govoranciju da ćeš automatski biti spreman pojest svoje vlastito govno samo da ih nikad više ništa ne trebaš. Biti će neljubazni, glasni, nadrkani i neugodni za okolinu, tako da ti se zgadi trenutak kad si i pomislila nešto tražiti od njih. Oni će napraviti samo ono što oni odluče da moraju, onda kad se njima čini da treba i samo ako su baš jako inspirirani. Ako živite s takvima u braku, prijatelji ste ili rod, neizravno će vam dati do znanja da vam je pametnije da ih nikad ništa ne tražite da naprave jer će inače izazvati komplikacije koje su ravne tektonskom poremećaju. Ako mislite da opisujem lijenčine, niste u pravu. Lijenčine su lijeni i za sebe i za druge bilo što učiniti, a samoljupci su vrlo agilni ako je u pitanju njihova osobica, dok pomno izbjegavaju sve što njima nije neophodno.

Usmjereni su na sebe i boli ih uho za cijeli svijet. Kod muškaraca samoljubaca to izgleda ovako:
– ako mu je gušt ostati u društvu, on će ostati iako zna da ćete teško doma sami spremiti dvoje ili troje (zajedničke!) djece na spavanje
– ako je smislio otići u ribolov na dan kad vam dolaze gosti, on će otići i pritom ga neće nimalo zanimati kako ćete vi objasniti prijateljima njegovo izbivanje
– ako je naumio potrošiti zajedničkii novac za neki svoj užitak, on će to jednostavno napraviti, a poslije će se još svađati s vama ako prigovorite
– ako vas muči besparica, on će svejedno naći način da kupi novi mobitel i još će se praviti da je to jedina moguća i najispravnija odluka koju je mogao donijeti
– ako nemate novaca za zajednički izlazak, on će otići sam
– ako zbog djeteta treba ustati usred noći, vi ćete biti ti koji će uvijek ustati jer je njemu potreban san
– ako treba negdje prosrati nešto o žrtvovanju za djecu, on će biti najpožrtvovniji roditelj
– ako pričamo o ljepoti duše, on će svoju sam pohvaliti
– ako je tema težak život, njegov je najteži
– ako ste vi tema, omalovažit će vas uz osmjeh i tapšanje po vašem ramenu

Ima još tisuće primjera samoljublja kod muškaraca, a žene samoljupci jednako su maštovite u slavljenju svog lika i djela preko tuđe grbače i na tuđi račun. To su uglavnom one što se mogu uklopiti u sve što sam napisala o muškarcima s još nekoliko dodataka. Jedan od njih je da vas jako vole sve dok ih ne tjerate da se potrude i samo ako ta ljubav ne uključuje bilo kakvu inkomodaciju vezano za njih. Ona će kako njoj paše i kad joj paše, a vi se jebite kako znate i umijete. Ako joj se pije kava, ona će na kavu jer joj je neophodno vrijeme samo za nju, a ako ona nije gladna neće kuhati jer joj neće pasti na pamet da možda vi jeste gladni. Neće joj pasti na pamet da umjesto svog užitka vrijeme posveti nekome od ukućana, bila to djeca, rodbina ili vi. Nju neće smetati nered koji danima stoji oko nje, jer smatra da isti broj pokreta rukom pri pospremanju morate uložiti vi kao i ona, ali svakako nema ništa protiv da sami sredite sav nered. Tjerat će mak na konac u svemu što bi moglo izazvati njenu požrtvovnost za obitelj, toliko dugo dok ne ušutite i ne napravite sve sami. Ako pritom pokušate nabrajati, spočitavati ili joj uputiti ikakvu kritiku, jednostavno će nestati i time pokazati da joj se fućka za vas. Još manje će joj biti važno da li možete sami, da li ste možda umorniji od nje, da li je pravedno da njeguje ljubav prema sebi samoj dok ostali vuku i za nju i za sebe i za ostatak obitelji.

Da, ona ima cijelu paletu divnih emocija u sebi, ali poput zatvorskog čuvara ih drži pod nadzorom, pa uvijek radije bira da vas razjebe i povrijedi nego da vas pomazi. Sve to u cilju da njena guzica bude sigurna od bilo kakvih pomaka koje ona trenutno ne želi. Ljenčarenje i samoljublje je usko povezano, s tim što lijenčina nekad možda i može biti simpatična i draga osoba, pogotovo ako ima smisla za humor.

Samoljubac je lijenčina s dodatkom sarkazma, manipulacije i iritantne frustracije. Trpimo ih jer ih volimo. Volimo ih jer imaju i svoju svjetlu stranu, dane kad su nevjerojatno divni, situacije u kojima su nezamjenjivi.
Sve ovo je prilično kontradiktorno, je l’ da? E pa takvi smo svi mi, bili lijenčine, samoljupci ili manipulatori. Problem je samo u onima koji imaju loš odnos dobrih i loših osobina, pa uz to još grčevito odbijaju realno sagledati sebe. Duboko vjerujem da točno znaju kad su bezobrazno samoljubni, ali oni već imaju svoje mehanizme kojima priječe savjest da ih izjeda.

Ovog puta se neću ispričati onima koji su se ovdje eventualno pronašli, jer vjerujem da se nitko neće prepoznati. Oni koji su mi bili inspiracija za ovaj tekst, već su naučili sebe ne vidjeti u svjetlu samoljublja i manipulacije kao posljedice voljenja sebe. Sretno vama s njima i nama s nama i svima skupa zajedno jednima s drugima.

Viktorija Herak

Komentari

Neki baner