Čitajmo zajedno

Mašta i historija kao saveznici za vrhunska djela…

Najdraži, ali najteži zadatak do sad, premašio je onaj “reci nešto o sebi”, a to je Top 5 najboljih povjesnih romana po mom izboru. Sigurna sam da ću se misliti “a trebala sam ovaj” ili “kako sam ovaj mogla zaboraviti” ali to su neki koji su mi prvi pali na pamet, pa vjerovatno ostavili i najjači dojam. Bilo kako bilo, morala sam birati.

Žerminal – Emil Zola

Ovo je, po mom skromnom mišljenju još uvijek najbolji roman ikada napisan koji se bavi pravima radnika i radničkim pokretima. Radnja je smještena u Francuskoj, u vrijeme stvarnog štrajka rudara, prikazuje stvarni položaj radnika, njegov sukob s kapitalom. Pripada književnom pravcu naturalizam, tj prikazuje koliko u čovjeku preovladava prirodni instinkt, pa ćete naići na scene koje bi vas zaista mogle začuditi, zgroziti, ali i koje ćete prepoznati u svijetu oko sebe. Roman je trinaesti po redu iz velikog opusa poznatog pod nazivom Rugon-Makarovi. Svakako preporučujem kompletan opus.

Sto godina samoće – Gabriel Garcia Markes

Jedan od najprevođenijih romana ikada napisanih, djelo nobelovca Markesa. Nije našao podlogu u stvarnim historijskim događajima, ali pomen masakra vlasti, koji je poslije zataškan, navodi nas na to da je roman kritika na istu, odnosno na kompletnu vlast Južne Amerike. Volim ovaj roman zbog priče o neobičnih sedam generacija obitelji Buendia u gradu Macondo. Mašta je dovedena do perfekcije. Prepliću se i čudesno i nestvarno, usponi i padovi, ljubavi i mržnje, ratovi i mir. Knjiga je puna legendi, anegdota i vrhunske maštovitosti.

Ilijada – Homer

Homerov epski roman, koji mu mnogi još uvijek osporavaju. Još uvijek je aktuelno to “Homerovo pitanje”, ako niste znali. Po meni je antička književnost jako teška za čitati ako niste upoznati sa mitovima koji su uzeti za podlogu, a sva antička djela leže na mitološkoj podlozi. Tako i Ilijada i veliki Trojanski rat. Na Olimpu se odvijalo vjenčanje između Tetide, kćeri boga mora, i Peleja, kralja Ftije. Na vjenčanje nije bila pozvana Erinija, boginja nesloge, koja nije baš bila omiljena među bogovima i ljudima. Da bi se osvetila bacila je među boginje zlatnu jabuku s natpismom “najljepšoj boginji”. I tu je nastao razdor, a Zeus da bi ga riješio dao je zadatak mladom princu Parisu da to uradi. Tako mu Hera obeća da ako odabere nju da će ga učiniti najmoćnijim čovjekom. Atina mu obeća da će biti najsrčaniji među svim ratnicima. A Afrodita obeća najljepšu ženu među smrtnicama. Tako mladi Paris izabra Afroditu i ukrade Helenu njenom zakonitom mužu i poče desetogodišnji Trojanski rat. Ostalo možete pročitati u knjizi.

Crveni šator – Anita Dajamant

Crveni šator je knjiga za koju tvrdim da nikoga, ama baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Radi se o djevojci Dini, onoj Dini o kojoj se samo u naznakama govori u Bibliji, u poglavljima o njenom ocu Jakovu i njegovih dvanaest sinova, u Knjizi Postanja. Priču nam priča baš Dina, pokazuje nam polažoja žene od davnina, polažaj robova, zanatlija, priča nam priču crvenog šatora, tuge, bola, tajni, iskušenja, ljubavi i sreće. Da biram top 10 najboljih knjiga ikada sigurno bi Crveni šator bila među njima.

Rat za smak svijeta – Mario Vargas Ljosa

Ljosa je jedan od nobelovaca, što ga sigurno preporučuje svakom ljubitelju književnosti. Meni jako drag pisac. Roman je smješten u 19. stoljeće, u Brazil, u vrijeme promjena sistema i straha od istih. Naime, u Brazilu dolazi do smjene vlasti i stvaranja Republike, koja vodi rat protiv konzervativnih, siromašnih pristalica starog sistema i vjerskih fanatika koji nikako ne žele prihvatiti promjene i prigrliti nove običaje, tipa građanskog braka, decimalnog sistema, popisa stanovništva i još nekih vrijednosti modernog svijeta. Međutim, nova vlast nema sluha za njih, što će na kraju dovesti do velikog broja umrlih i do konačne pobjede. A da li u ratu ima pobjednika, sami procjenite.

Ovo naravno ne mora biti i Vaš top 5 najboljih historijskih romana, jer izabrati od toliko maestralnih djela samo njih pet pretežak je zadatak, ali je svakako izbor u kojem sam sigurna da ćete uživati.

Ramiza Tibo

[email protected]

 

 

Komentari

Neki baner