Život

Luda žena…

Ništa nema opasnije od lude žene. Ništa. Bilo da poludi od ljubavi, strasti, izdaje, prevare, sve se svede na isto, od nje treba bježati iako pobjeći sigurno nećeš. Dobro, tačno je da smo sve mi pomalo lude već samim rođenjem. Rodimo se s malom dijagnozom ludila i to ludilo uglavnom miruje. Spava. Ukoliko s nama pažljivo postupate, ne zloupotrebljavate naše emocije, godinama možete da vodite sasvim miran i normalan život, bez ikakvih posljedica.

Međutim, ako se napraviš hrabar pa se poigraš s ženom, velike su šanse da ćeš to ludilo pokrenuti. A bolje ti je da vulkan probudiš nego žensko ludilo. Lakše bi preživio lavu nego njen bijes. Nisi ni svjestan na šta je luda žena spremna. Do čega te to ludilo koje si probudio u njoj može dovesti. I što je najgore ti to ludilo dugo nećeš uopće primjećivati u njenom ponašanju. Ne.

Ona će se sasvim normalno ponašati i sasvim normalno izgledati. Ustvari, izgledat će bolje nego ikad. U njenom osmjehu će u isto vrijeme biti nečeg zlog i slatkog. U jednom trenutku će ti se činiti da vidiš razjarenu lavicu koja je razjapila svoje čeljusti da te proguta, a u drugom trenutku ćeš vidjeti umiljato jagnje koje treba pomilovati i zaštiti. I ti nećeš znati šta da radiš. Da li da bježiš ili da je zagrliš?

Vidjet ćeš u jednom trenutku kako zla sjenka prođe preko njenih zjenica i kada pogledaš ponovo, treptat će zaljubljeno nevinim okicama i izgledat će potpuno bezazleno. I sve to će te izluđivati. Jer nećeš znati šta ti je činiti. Nećeš znati ko je ta žena za koju si još jučer mislio da je znaš u dušu, ko je ta žena o kojoj sve znaš. I što je najgore ne možeš ti predvidjeti njene reakcije. Ne možeš ih ni slutiti. Jer luda žena ne vrišti, ne čupa kosu, ne baca stvari po stanu. To je histerična žena, ne luda. Luda žena ne pravi ljubomorne scene, ne visi ti nad vratom, ne prati svaki tvoj korak.

Ne. Luda žena sjedi kući danima i pravi plan kako da te uništi. Kako da te izludi. Kako da ti život zakomplikuje, učini ga teškim. Ona zna da se osveta služi hladna, pa nigdje ne žuri. Planira korak po korak. Pažljivo razrađuje svaki detalj. Traži ti slabosti, proučava ih. Zna te u dušu. Zna šta voliš, šta ne voliš, šta želiš šta ne želiš. I sve što ti se loše desi imat će veze s njom, a ti o tome pojma nećeš imati.

Ako ti slučajno progori najdražu košulju, i to negdje na dnu leđa, pa ti to i ne primijetiš jer se uvijek u žurbi spremaš, te u takvoj košulji odeš i cijeli dan ti se kolege smiju iza leđa, to je sve dio njenog plana. Tek kad dođeš kući shvatiš da si na poslu bio u progorenoj košulji. I dođe ti da poludiš. Možda to za nekog drugog muškarca ne bo bilo strašno, ali za tebe jeste, jer si poznat po tome da si uvijek tip top sređen. I nije ti jasno kako ti je to promaklo? Kako se to desilo? Kako nisi vidi? I dok se ti nerviraš ona se negdje u prikrajku zlobno smiješi poput onih psihopata iz horor filmova.

Ona tvoja omiljena majica koja ti baš onako lijepo zategne mišiće pa vidiš kako se sve žene okreću za tobom kad je obučeš je sasvim slučajno završila s vešom za otkuhavanje. I eto sad ne može ni djetetu od pet godina a kamo li tebi. Tužan si, ali šta bi, nije vrijedno nerviranja. To je samo majica. Pa i to što je tvoja bijela garderoba, pranjem postala crvena, je slučajno. Nekako su njene crvene gaćice koje puštaju more boje završile u mašini s tvojom bijelom odjećom. Dešava se. I dok ti ludiš, ona kaže da nije vrijedno nerviranja. I nije, to je samo odjeća. Ali tebe će to baš pogoditi i iznervirati. Jer zašto se baš tebi dešavaju pehovi u zadnje vrijeme. Zašto? Šta si Bogu zgriješio? I ne pada ti na pamet da Bog s tim nema ništa, već žena kojoj si se gadno zamjerio.

To je samo dio onog što možeš očekivati od lude žene kada je tvoja odjeća u pitanju. Ako svog ljubimca na četiri točka nađeš izgrebanog, nisu to tvoji neprijatelji i ljibomorne duše, već pogađaš, žena. A pazi i kada ti sprema omiljeno jelo, nemoj se iznenaditi ako poslije noć provedeš u wc-u. Postoji još puno toga što će ti uraditi ako pokreneš njeno ludilo, puno toga što ne možeš ni slutiti, što ne mogu ni ja slutiti jer nisam još sasvim luda. Ovo je samo upozorenje da paziš kako se ponašaš prema ženi. Znaš i sam da svaka u sebi ima dozu ludila. Ne diraj to ludilo. Ne izazivaj vraga, nećeš ni znati šta te snašlo.

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner