Čitajmo zajedno

Drakula Nemrtvi…

Obično sam poprilično skeptična s nastavcima kultnih klasika, pogotovo kad ih ne pišu autori koji su ih prvotno i zamislili. Zapravo je tako i s filmskim adaptacijama i snimanjima nastavaka mega popularnih uspješnica poput npr. Ratova zvijezda. Ali… postoje iznimke, one koje te baš, baš pozitivno iznenade.

Tako je i s ovom knjigom, što me kao velikog ljubitelja ovog žanra naprosto oduševilo. Drakula Nemrtvi nastavak je kultnog romana “Dracula” Brama Stokera i pisan je po njegovim vlastitim bilješkama, od strane Dacre Stoker i Ian Holt-a.

Priča nas vodi u Englesku, godinama nakon što je družina doživjela pustolovinu epskih razmjera u Transilvaniji i uništila Draculin duh. Ili su samo tako mislili? Priča prati mladog junaka Quinceya Harker-a, sina Mine i Jonathana Harker, koji tvrdoglav kakav jest, kreće svojim životnim putem, u inat svojim roditeljima te zbog toga bude uvučen u tajni svijet, koji će ga zaprepastiti i dovesti u mnoge opasnosti. Zgrožen roditeljskim tajnama odluči se boriti do kraja, ne samo s demonima neopisive snage, već i sa samim sobom i spoznajama o sebi i vlastitom porijeklu.

Radnja se vrti oko sila tame koje su kontrast dosad nam znanog junaka – Grofa Dracule, koji u ovom romanu poprima sasvim drugačije epitete. Znači li to da je grof preživio? Hmm to vam ipak neću otkriti. Junaci knjige suočeni su s posve drugačijim oblikom vampirskog zla. Sadističkom, okrutnom i pakosnom groficom Báthory. Vampiricom koja se kupa u krvi mladih djevica i koja ubija bez da trepne. Demonicom koja prezire muškarce i obljubljuje mlade, naivne djevojke.

Priča je ovo prožeta napetošću kao i prvi roman… strašću, erotikom, pa čak i zgodnim elementima vremena o kojem govori. Tako je zanimljiv opis automobila kojeg Mina doživljava opasnim, te pasus koji kaže “Odjurio je s vrtoglavih 10 km na sat”. Povijest, opisi, bogatstvo kulture, susret s okultnim ali i zanimljiv rasplet Minine i Draculine ljubavne priče, ostavit će vas naprosto bez teksta.

Što je s ostalim hrabrim junacima iz prvog romana? Jesu li ono što su bili? Jesu li ostvarili svoje potencijale? Zapravo će vas iznenaditi obrati u ovom romanu. Situacije koje se ne mogu predvidjeti te miješanje pojmova dobra i zla.

Drakula Nemrtvi – roman koji je hvalevrijedan nastavak originalne priče, ali i roman za sebe, Algoritmova je uspješnica i priča koju ljubitelji žanra nikako ne smiju zaobići.

I da onaj spooky osjećaj kad zatvoriš knjigu i ugasiš svjetlo. O da, tu je! I neopisiv je.

Izdanje: Drakula Nemrtvi

Autori: Ian Holt, Dacre Stoker

Izdaje: Algoritam

Marija Klasiček

Komentari

Neki baner