Život

Mamin sin…

Vidite, sve smo mi majke, buduće ili trenutne, i trebamo da razumijemo i shvatimo i druge majke, sve ja to znam isto kao i vi, ali kad je previše, previše je. ‘Mamin sin’ je dobro poznati naziv za “muškarca”(‘ajmo ga tako nazvati) koji i pored djevojke/vjerenice/supruge, i dalje ovisi o mami.

Šta to znači? Ti mu skuvaš ručak, ali mama je napravila bolji, ti mu opereš veš, ali mama bi to bolje, ti mu rodiš lijepu djecu ali šta? Mama bi rodila ljepšu?

Može se nekako i preživjeti sa svekrvama koje ne žive sa vama, vidiš je jednom sedmično i kud koji mili moji, ali znate li koji je to horor kad je tu? Uvijek? Zauvijek??? Da, zauvijek, jer ne smije ona ni da umre, šta će, bolan, njeno dijete bez nje, jadno i ubogo, gladno i boso bi hodalo!

Jer, naravno, snajka ne zna ništa. Ni da opere, ni da skuva, ni da prostre, ni da pobriše, obriše, nahrani, usisa, obuje, prezuje, ne zna jadna, ni djecu da izrodi bez svekrve. Zato je ona stalno tu da ispravi, popravi, uputi, pokaže, dokaže, ali ništa iz zle namjere, to ona tako jer te voli. Kuća nikad nije dovoljno spremljena. Djeca nikad nisu dovoljno čista i vaspitana. Ručak nikad nije dovoljno slan. A mogla si i ti malo da se pospremiš, vidi kakva ti je kosa?! I kakve si mu to gaće kupila, pa to ga steže, to nije zdravo!!!

‘Nije da ti ne znaš, ali daj da te naučim…’.

E PA NIJE DA SI MI NA VRH GLAVE, ALI ‘AJDE SJAŠI BOGA TI!

Šalim se. Znate šta bi bilo kad bi to rekle na glas? Pa otprilike, zdrmalo bi vas jedno 9,3 po Rihterovoj skali. Ako očekuješ da majkin sin kaže majki da sjaši sa glave njegove žene, nisi normalna. Još ćeš i od njega da dobiješ porciju “odakle ti pravo da tako pričaš sa mojom majkom?!!”. Zato snajka, ćuti, trpi, čisti, glancaj, kuvaj, prosipaj, jer jeo je kod mame, peri ponovo, nisi dobro isprala, glancaj opet, jer digla se prašina dok si usisavala drugi put danas i moli Boga dragog da djeca ne prenesu ono što si siktala danas sama sebi u bradu i proklinjala i dan današnji, i sebe i njega i svekrvu.

Nevena Varsaković

Komentari

Neki baner