Život

(Ne) misli svojom glavom…

Ne razlikuj se. Ne izdvajaj se. Pogledaj oko sebe. Vidi šta drugi rade, čuj šta pričaju. Poslušaj njihov govor. Vidi njihovo ponašanje. Vidi njihov način života. Prozri njihove misli. Ukalupi se.

Govori kao oni. Radi šta i oni. Misli kao i oni. Ne izdvajaj se! Ni slučajno! Ako se izdvojiš, ako se budeš razlikovala, pojest će te sitne duše. Zato stani. Zar ne vidiš da se ne smiješ razlikovati? Stišaj glas. Govoriš preglasno. Govoriš drugačije. Misliš drugačije. Misliš svojom glavom. Stani! Progutat će te sitne duše. Nemoj da živiš svoj život. Nemoj da donosiš svoje odluke. Nemoj da se razvijaš, da napreduješ. Nemoj da si bolja. Ukalupi se kad ti kažem. Izgubi se u masi. Budi neprimjetna. Pazi kako koračaš. Pazi kako hodaš ulicom. Ne privlači pažnju. Pazi kako se oblačiš. Pazi šta voliš, a šta ne voliš. Šuti i smješkaj se.

Ponekad klimni glavom, to je sasvim dovoljno. Ne iznosi svoje mišljenje ako se razlikuje od njihovog. Shvatit će to kao pobunu. Ne budi sposobna, shvatit će to kao prijetnju. Ukalupi se kad ti kažem. Inače će te pojesti sitne duše. Dok napraviš iskorak, dok primijete da si drugačija po bilo čemu, pojest će te. Ne, ne misli da si ti sama kreator svog života i da možeš donositi svoje odluke prema svojoj želji, volji i savjesti. Ne. Prvo vidi šta će narod reći. Ne, ne možeš se razvesti iako živiš u nesretnom braku jer narod ne voli razvode. Shvati da ćeš tom odlukom svu krivicu zbog propalog braka morati sama nositi. Shvati da ćeš tom odlukom dobiti razne etikete, pogrdne etikete i osude. Zato nemoj. Živi u nesretnom braku jer narod ne voli razvode. Ne možeš odgajati svoje dijete onako kako ti hoćeš, vidi kako drugi odgajaju svoju djeci, šta im dozvoljavaju, a šta ne i ti tako uradi.

Ne možeš promijeniti posao koji te crpi i koji više ne možeš da radiš, jer narod misli da da je to dobar posao i da bi ga bilo suludo napustiti. Nema veze što si nesretna. Trpi. Ne, ne možeš se udati kad ti hoćeš. Zaboga, postoje godine do kojih se moraš udati. Zato prestani da izvolijevaš i biraš i udaj se za prvog koji naiđe jer tako treba. Ako to ne uradiš, izdvajat ćeš se. Nemoj ni slučajno da bi rekla da ne želiš djecu. Moraš da ih želiš, jer svi žele djecu. I ima da ih rodiš kako znaš. Ne, ne možeš da se zabavljaš s nekim puno starijim od tebe, a ni mlađim jer šta će narod reći. Zna se koliko muškarac može biti stariji ili mlađi. Postoje pravila, poštuj ih. Ne slijedi svoje snove, ne pokušavaj ih ostvariti već slijedi misli i ideje koje ti sredina nametne. Ne budi svoja. Ne reci da te nije briga šta drugi misle o tebi jer mora da te brine njihovo mišljenje. Shvati da ćeš im onda biti meta. Bit ćeš meta otrovnih jezika i poganih misli. Bit ćeš meta spletki. Bit ćeš na stubu srama. Zato ne budi svoja. Pokori se. Klimni glavom i nasmiješi se. To je sve što trebaš. Ne budi ambiciozna. Ne budi pametna. Ne budi uspješna. Ne budi lijepa, a ni ružna. Ne budi zgodna, a ni smotana. Ne koračaj kao diva, već hodaj kao duh. Pazi kako se smiješ. Nemoj da u tvom osmijehu primijete sreću. Oni ne vole sreću jer je ni oni nemaju. Ni ti je ne smiješ imati.

I ne buni se. Nikad se ne buni. I nemoj da ti padne na pamet da živiš svoj život. Ne možeš to nikako. Neće ti dopustiti. Znam ja da ti njih ne diraš, ali dok se ti baviš svojim životom, oni se bave tvojim. Dok ti njih ne diraš, oni diraju tebe. Zašto? Pa zato što živiš svoj život i samim tim si drugačija. Samim tim se izdvajaš. A izdvajati se ne smiješ. Radi šta i drugo rade, misli šta i drugi misle. Jedini način da ne budeš meta sitnih duša, njihovih frustracija zbog neproživljene mladosti, protraćenog života, uzalud izgubljenog vremena, neostvarenih snova, jeste da budeš mala i slaba kao i oni. Budi sićušna. Budi neprimjetna i ne misli. Oni će da misle za tebe. Ti se samo smješkaj, klimni glavom i radi onako kako oni rade. Onako kako bi onu voljeli i željeli. Samo tako ćeš biti mirna. Inače će te pojesti sitne duše.

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner