Život

Kardio trening za početnike…

Dolaskom lijepih dana složićemo se, da svi želimo udahnuti zrak i svoje aktivnosti obavljati napolju. Pored svježeg vazduha punimo tijelo vitaminom D koji se dobija samo od sunca u onoj mjeri koja je našem tijelu potrebna.

Sve što nam je potrebno za današnji trening je stoperica i patike.

Krećemo.

Na samom početku hodaćemo lagano 5 minuta. Zavisi od mjesta na kojem trenirate, može biti pravolinijska distanca ili kružno. Hodamo lagano da se ne zamadamo previše , jer je cilj polako povećavati puls.

Nakon prvih 5 minuta , sledećih 5 krećemo brzim hodom. Brzinu određujemo individualno , pravilno bi bilo oko 60 % od maksimuma. Dišemo izbalansirano. Udah na nos , izdah na usta pazimo da se ne zadišemo prije nego što se puls podigne na maksimum. Nakon brzog hoda prelazimo na lagano trčanje, od prilike 8,5 km\h. Trčimo desetak minuta. Važno je pratiti svoje tijelo , otkucaje srca i ne ići nikako van svojih granica , posebno ako tek krećemo da trčimo.

Tokom cijelog trajanja treninga trebamo uzimati gutljaje svježe vode i održavati hidrataciju tijela.

Na kraju možemo trčati od 1-3 minuta punim tempom, naravno isključivo ako se osjećate dobro i ako vam tijelo signalizira da to možete uraditi.

Nakon sprinta, ponovimo 5 minuta hodanja da bi se puls normalizovao i da bi željeni rezultati stigli u zavidnom roku.

Uživajte,

Vaša Jo ❤

Komentari

Neki baner