Pospremi taj krš u sebi
Život

Kad čovjek voli ženu…

Voli te. Sigurna si da te voli, ali eto ti tu ljubav ne osjetiš. Ne zna on to pokazati. Grub je. Hladan je. Ali voli te. Sigurna si. Jer što bi bio s tobom ako te ne voli? On je jednostavno takav i ti si ga prihvatila takvog. Smislila si i po nekoliko opravdanja za njegovo hladno i grubo ponašanje. Sigurno mu u djetinjstvu nisu pružali dovoljno pažnje i ljubavi. Nisu ga dovoljno mazili i sad ni on ne zna da mazi. Ne zna da pomiluje, da kaže lijepu riječ. Ali takav je.

Nijedan nije savršen pa ni tvoj. Znaš iz priča drugih žena da svaki ima neki nedostatak, pa tvoj eto ima ovaj što ne zna pokazati ljubav. Prihvatila si to i živiš s tim. Iako te boli. Priznala ti to sebi ili ne, boli te. Peče te u duši kad vidiš kako drugi muškarci zagrle svoje žene. Kako ih uzmu za ruku. Kako im kupuju razne sitnice da ih obraduju. Tvoj zaboravlja i godišnjicu i rođendane. Ustvari ne zaboravlja, već ne praktikuje. On je takav. Smatra da se ne trebaju obilježavati rođendani i godišnjice. Nema veze što ti njemu kupiš uvijek nešto. On zbog toga ne osjeća potrebu da i tebe obraduje nekom sitnicom. Ali voli te. Znaš da te voli.

Tačno je da zna često da ti kaže ružne riječi. Zna reći uvredljive i omalovažavajuće riječi, ali samo kad je ljut. Takav je samo kad ga naljutiš. Ne misli on stvarno da nemaš mozga i da si nesposobna. Poslije se neće ni izviniti za to što kaže, ali nema veze jer ti znaš da je to rekao u ljutnji. Dobar je on. Brine se o svemu. Ima hiljadu problema i obaveza i kako još da tebi pokazuje ljubav?

Ne voli da izlazi s tobom. Ako ima slobodnog vremena izaći će s prijateljima. Tebe viđa usput i to je dovoljno. Boli te to, željna si ga. Željna si njegovog prisustva, njegovog zagrljaja, tople riječi i nježnog dodira. Ali ti znaš da te voli jer ima trenutaka kada ti to i pokaže. Rijetko, ali desi se. Kaže ti da sebi kupiš nešto što želiš. Ili ti bez svađe prepusti daljinski da gledaš šta ti želiš, a on će za to vrijeme malo zaspati. On je uvijek prvi. On je ispred. On je bitan. Njegova osjećanja su važna. Njegovo mišljenje je ispravno. Njegovo sve se poštuje. Ti nisi bitna. Ali voli on tebe. Sigurna si da te voli.

Boli te kada vidiš kako se svima smiješi dok tebe gleda smrknuto. Boli te kad vidiš da bi za svakog drugog sve učinio, za tebe mu je sve teško. Boli te dok skupljaš mrvice njegove pažnje i dobre volje. Skupljaš mrvice i smišljaš opravdanja za njegovu grubost i hladnoću. Lomi ti srce iz dana u dan. Gazi preko svega onog što činiš za njega. Gazi preko svega onog što ti jesi.

Ali volio on tebe. Sigurna si. Jer što bi bio s tobom?

E draga moja, postoji hiljadu razloga zašto je neko s nekim, a ni jedan od njih ne bude ljubav. Najčešće je to navika koju svi često brkaju s ljubavlju. Ali razlika između ljubavi i navike je što ljubav ne boli. Ne bi smjela da boli. Pored čovjeka koji te voli ne smijelo da ti fali ljubavi i pažnje. Ne bi smjela biti nesretna. I nema tu opravdanja. Nema to veze s djetinjstvom ili bilo čim drugim. Muškarac kad voli, voli. I to je jasno ko dan. Ne pokazuju svi isto. Ne vole svi istim žarom, ali se ljubav osjeti. Muškarac koji voli je spreman za voljenu ženu na sve i ništa mu nije teško. On nije grub i nije hladan. On je ne ponižava i ne omalovažava. On je poštuje. On ne provodi radije vrijeme s prijateljima nego s njom.

To što ti smatraš ljubavlju je sve osim ljubavi. Jer kažu da se ljubav i kašalj ne mogu sakriti. Zašto onda ti ne osjetiš ljubav kod voljenog čovjeka? Možda zato što je ni nema. I što te mrvice koje skupljaš nisu ljubav. I što i ti, duboko u sebi, usprkos svim opravdanjima koje si smislila za njega, znaš da te ne voli. Jer “kad čovjek voli ženu šalje vojske da je traže“…kaže stih jedne pjesme. A ti se zapitaj šta je to za šta ti kažeš da je ljubav. I zaslužuješ li više?

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner