Ne znam zašto mršave ljude ljuti postojanje nas punijih ili ti – debelih, ako nas debele ne smeta što postoje mršavi ljudi?! Ak’ nekoga smeta nek ode prvim vlakom na lobotomiju – topla preporuka! 😉

Elem… gledam fotke poznate Plus Size manekenke – Ashley Graham, u crvenom takozvanom Baywatch kupaćem kostimu. Ženska ‘zgleda mrak. Ima sise i dupe i slatku facu… obline huh! Ma ruku na srce nema frajera koji je ne bi zbario, samo se većina pravi ćorava i glupa. I ja bi je zbarila da sam muško!

Internetom se širi zgražanje na njene fotke k’o kuga, a najviše je pljuju ovi ekstremno mršavi i oni još deblji od nje. Mislim žena ima celulit. Ma da! K’o bi rek’o? Svaka žena ima celulit. I ti koja čitaš i nosiš dječje brojeve imaš celulit! I to kaj to samoj sebi nećeš priznat je ruku na srce samo tvoj problem. Samo danas svi imaju u rukama moć slavnog mistera photoshopa, pa si i pjegicu na nosu izbrišu, a di ne bi narančinu koru. Al’ kad se od-fotošopiraš i dalje imaš pjegice, podočnjake, škembicu i narančinu koru – prihvati i pomiri se s tim. Za svoje dobro!

Ja imam celulit na svojoj nimalo savršenoj zadnjici i baš mi dobro stoji. Frajeri me odmjeravaju posvuda i stalno. I bila bih đubre da ne kažem da mi to ne godi – godi itekako. Moja tipična ženska taština cvate kad ugledam nekog macana kako se očima zalijepio baš za moju pozadinu!

Obožavam ovu ženu što takva stvarna i prelijepa stoji pred fotoaparatom i razbija predrasude. Volim žene koje znaju uživati u svojoj koži i ponosne su na ono što jesu – stvarne osobe od krvi i mesa. Baš zbog te ljubavi prema sebi su prelijepe, zrače i ljudi ih obožavaju.

Ne shvaćam hejtere, ali valjda na ovoj planeti radi prirodnog balansa moraju postojati, iako ruku na srce nikome ne bi nedostajali da se jedno jutro probudimo i skontamo da ih je otela vojska aliena. Ali bojim se da bi ih brzo vratili jer bi i njima kvocali radi ozona, prognoze, celulita i toalet papira.

U našoj regiji predrasude svakodnevno razbija prelijepa Lucija Lugomer o kojoj smo već pisali. I meni je ruku na srce mnogo draže i ljepše vidjeti nju – jedru, zdravu, punih usana i s oblinama, nego anoreksične cure. One izgledaju bolesno. I žive bolesno, pateći od mnogih poremećaja prehrane da bi dostigle te apsurdne zahtjeve modne industrije i njenih fanova. I Ashley i Lucija su žene koje se zdravo hrane i vježbaju, ali ne pate pod palicom tuđih očekivanja i bolesnih stereotipa.

U novinama i po portalima trebalo bi ih biti više, da mladim djevojkama prenose poruku kako voljeti svoje tijelo i kako rasti u samouvjerenu ženu, kojoj tuđe mišljenje nikada neće poljuljati samopouzdanje.

Izgled i mainstream mediji i mišljenja utječu na psihu. Ne samo djevojčica koje streme tom nimalo idealnom – idealizmu, nego i odraslih žena koje pod pritiskom okoline gladuju i srame se ljeti skinuti u badić.

Žene volite se! Imate se zašto voljeti, pa vi ste kolijevka života! U svojim njedrima nosite svakog tog tulipana koji dođe na ovaj svijet pa gunđa radi malo masti na dupencu, vjerojatno misleći kako je on ćelav i sa škembom – ideal ljepote (i pameti).

Dajte uživajte. U svojoj koži, u svom životu, u proljetnom suncu, u suknjama i bluzicama i kuglicama sladoleda. I recite mi može li se ijedna dijeta nositi s osjećajem kocke čokolade na usnama?

Ne može!

Sjećam se nedavno linča portala diljem regije koji su se okomili na moju prijateljicu, novinarku Ivanu Cvjetković, zbog njenih fotografija s plaže. Nazvali su je Balkanskom Kim Kardashian zbog bujnih oblina. Potezale su se svakakve rasprave i njene slike kružile netom. Neki su govorili da je prelijepa, neki da se ne bi tako trebala slikati i eksponirati, neki da bi trebala smršati, a ja kažem – ma šišajte se svi vi sa svojim mišljenjima, ovako izgleda prelijepa, zdrava, mlada, stvarna žena!

Stvarna žena koju susrećeš na cesti. Koja živi, radi, diše, misli i osjeća. Koja kuha, sprema, trči s posla u kuhinju iz kuhinje u poštu, iz pošte opet na posao. Žena koja sanja, stvara, mašta i ponekad ode na burger ili kebab. Žena koja ne jede po čitav dan i svugdje samo tri pera salate, začinjene samo sa soli. Žena koja ne pije samo vodu s limunom, nego pije kavu s punomasnim – normalnim mlijekom, jede kolač i ne nosi veličinu 36, jer ona nije prirodna! To je pobogu dječji broj!

I rest my case… i volim vas takve kakve jeste, visoke i tanašne, ili niske i punašne, s malim guzama i velikim sisama i čudnim karakterima! Volim vas jer ste moje sestre, amazonke, ratnice, koje se svaki dan bore s poslom i plaćom koja kasni i mrzovoljnim šefom i stereotipima i rasplakanim klincima i zahtjevnim muževima. Volim vas, slavim vas i divim vam se. Zbog toga – divite se i vi sebi, vjerujte mi, imate zašto!

Vaša bucka Mary

Foto: Ashley Graham – Instagram

Lucija Lugomer – facebook

&

Ivana Cvjetković – Instagram

 

Komentari