Život

Istezanje…

Nisam do sad pisala o istezanju, međutim kako i sam trening istezanje na kraju je veoma važno. Važno je iz više razloga, a rekreativcima najviše zbog sprečavanja upale, elastičnosti mišića i gipkosti. Profesionalni sportisti nikad neće završiti trening bez istezanja, a nekad ono traje više nego sam trening.

Predložit ću vam nekoliko vježbi za svaki dio tijela, a uvijek se možete istezati na onaj način koji vam najviše prija.

Krećemo!

Koju god vježbu da radimo (posebno trbušnjake) mi nesvjesno opterećujemo vrat. Grčimo se usljed teškoće i to se odrazi na vrat i vratne žile. Zato vam ovaj set vježbi istezanja preporučujem posle svakog treninga. U svaku stranu kao na slici dolje zadržimo po dvadesetak sekundi. Dok traje istezanje cijelo vrijeme dišemo lagano, udah na nos  – izdah na usta.

Za istezanje mišića nogu (prednje lože – kvadricepsa) ovo je najučinkovitija vježba. Stojeći na podlozi, jednom rukom uhvatimo prste nogu od pozadi i vučemo do granice bola. Ne trebamo trpiti bol, ali takođe moramo osjetiti da se mišić isteže.

Važno je da se tokom istezanja ne cimamo, što često radimo, nego da ostanemo mirni u položaju zato što istežemo mišić. On nekad može istezanje da prepozna kao vježbu ako slijedimo ova upustva. Jednu pa drugu nogu, po dvadeset sekundi.

Za zadnju ložu i gluteuse, predlažem da sjednemo na pod. Noge su prave i ravno ispred nas. Iz tog položaja rukama dohvatimo prste na nogama, čelom dohvatimo koljena. U koliko još uvijek ne možete, predlažem da se uhvatite za skočni zglob i lagano vremenom moći ćete sve više i više. Zabluda je da neko nije elastičan prirodno. Svako može postati elastičan ukoliko redovno trenira istezanje.

I na kraju, ako želimo istegnuti mišiće stomaka predlažem sjajnu vježbu. Legnemo grudima na pod. Noge su ravne i opružene a rukama se podižemo u luk. Cijelo vrijeme se trudimo da kuk ne odvajamo od podloge. Nakon dvadeset sekundi sjednemo na pete da bi istegli ramena i leđa i vratimo se u prvobitan položaj.

Radite istezanje nakon svakog treninga, čak se preporučuje da se istežemo i ako uopšte ne vježbamo.
Uživajte, do sledećeg puta

Vaša Jo ❤

Komentari

Neki baner