Život

Žena za kojom se ne plače

Odlazi. Kaže da je gotovo. Nešto je u njoj eksplodiralo, slomilo se. Odlazi. Ne može više. Uzalud je bila sva tvoja ljubav i sve što si činio da je usrećiš. Nije sretna pored tebe. Uzalud moliš da sačeka, da vam da još jednu šansu. Uzalud moliš za bar još jedan dodir, poljubac, zagrljaj.

Otima ti se iz zagrljaja kao da si joj najveći neprijatelj i odlazi. Ne prepoznaješ je. Ne znaš ko je ta žena hladna poput kamena. Ne znaš kako može biti tako hladna. Ljut si. Nije ti jasno što je bila s tobom, što je dijelila sve te trenutke, što je budila ljubav u tebi, što je dopustila da se navikneš na nju, da ti postane bliska, da se uvuče pod kožu, ako nije isto osjećala? Kakvu igru je igrala? Kako je mogla?

Kaže bez trunke grižnje savjesti da si sam kriv. Kriv si jer si se zbližio. Kriv si jer si zavolio. Sam si kriv. Ona odlazi, ti ostaješ povrijeđen.

Ali ono što ne znaš je da ni ona ne odlazi sretna. Ne znaš da ne odlazi u zagrljaj drugog muškarca niti u nove avanture već odlazi da bude sama sa sobom. Ne znaš da će i ona otići negdje sjesti pored rijeke, slušati žubor i gledati u daljinu, a tuga će je gušiti. Stajat će joj u grlu ali neće izaći ništa. Ni jecaj, ni suza. Stenjat će. Disati teško i duboko, ali neće plakati. Ne može.

Grist će je savjest i nered koji je ostavila za sobom. Grist će je bol koju ti je nanijela, ali će se tješiti da je tako moralo biti. Tješit će se da si sam kriv. Šta je drugo mogla? Pružao si ljubav i pažnju i ona ju je prihvatila. Nije je tražila, sam si ju pružao. Što si se vezao toliko? Ko ti je kriv? Uostalom dala je i i ona sebe. Ne mnogo, ali dala je. Nije ni ona htjela da ovako bude. Htjela je da se smiri pored tebe. Htjela je da sav njen svijet bude pored tebe. Nije uspjelo i ona nije kriva. Sam si kriv. Tješi se tako ali se ne osjeća bolje. Kupit će na prvom kiosku kutiju cigareta iako ne puši i ispušit će nekoliko jednu za drugom u nadi da će tjeskoba s dimom cigarete izaći iz nje. Malo će joj biti lakše.

Patit ćeš, a ne znaš da će i ona patiti. Nedostajat će ti, a ne znaš da ćeš i ti nedostajati njoj. Vidjet će te u svakoj stvari oko sebe jer i ona se vezala. Jeste itekako. Uzalud glumi ledenu kraljicu, vezala se i bitan si joj, ali ne dovoljno da ostane. Trebat ćeš joj kada bude imala težak dan na poslu da ti ispriča, da je saslušaš i posavjetuješ. Trebat ćeš joj kada je povrijede da je utješiš. Poželjet će te nazvati, ali neće to uraditi, jer zna da ti više nema šta reći. Zna da i ako se vrati opet će otići. Želi te poštedjeti tih agonija. Dosta je. U njoj će se ionako sve to brzo smiriti. Brzo ćeš prestati da joj nedostaješ jer je navikla. Nisi prvi kojem je ostavila dio sebe i otišla. Tako mora biti. Samo je htjela da cijeli svijet bude na jastuku dok ležiš pored nje, a ti to nisi bio. Nisi smirio njene demone i ona mora dalje iako ne zna gdje ni kako. Pušu neki novi vjetrovi i zovu je da krene dalje, da traži dalje. Ne znaš da ti je učinila uslugu svojim odlaskom. Ne znaš da je ona sama sebi teška. Ne znaš da bi otišla kad tad. Vidio si i sam u zadnje vrijeme da nije sretna.

Hvatala bi je nekakva tuga. Vidio si joj tjeskobu u očima. Mislio si da će proći. Mislio si da će tvoja ljubav sve rane zaliječiti, sve demone otjerati. Mislio si da je dovoljna da je usrećiš. Ali nije. Uzalud sva tvoja blagost, razumijevanje, trud. Ne možeš je zadržati. Kriviš je, a ne znaš da nije kriva. Ne znaš da ne može drugačije. Sve to je jače od nje. Nije ona igrala nikakve igre. Nije htjela da te povrijedi. Ništa nije uradila namjerno. Samo je htjela da se smiri pored tebe. Htjela je dati šansu i tebi i sebi. Dobro, možda je namjerno budila ljubav u tebi, ali radila je to zbog toga što joj je ljubav bila potrebna, ali na kraju joj nije bila dovoljna. Sjeti se, ništa ti nije obećala. Nije ti dala svoju riječ.

I ništa ti nije tražila. Sve si dobrovoljno davao. Nemaš pravo da je kriviš. Pusti je. Ona samo sebi škodi. Sebi je najveći neprijatelj. I ona to zna. Ali ne može drugačije. Neki vrag joj ne da mira. Neki vrag je tjera dalje. Neki vrag je tjera da traži novog vraga. I naći će ga. A tad kad ga nađe, sjetit će se tebe i žalit će za tobom. Samo što će tad biti kasno…

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner