Ovo je novi grad, Pospremi taj krš u sebi
Život

Nikad ne reci nikad…

Svi smo jako pametni kada sa strane gledamo tuđe živote i tuđe probleme. Uvijek imamo nešto pametno da kažemo kada vidimo da je neko pogriješio ili se doveo u neku nezgodnu situaciju. Tad znamo tačno šta je trebao učiniti, a nije i šta nije trebao učiniti, a jeste. Znamo kako bismo mi postupili i kako ne bismo. Tad se lupamo u prsa ponosno kao da smo pokupili svu pamet svijeta.

Ponosni smo na sebe jer nama se eto takvo šta nikad ne bi desilo. Nikad. Pa se onda tako iščuđavamo što je ona bila s tamo nekim momkom za kojeg su svi znali da je ženskaroš, i sad plače što ju je prevario. Jer ti nikad ne bi bila s takvim momkom. Nikad. Čudimo se i onoj koju muž godinama maltretira što ga ne ostavi. Ti nikad ne bi takvo šta trpila. Nikad. Nije nam jasna ni ona što je sve oprostila momku koji ju je godinama varao pa mu se vratila. Ti mu nikad ne bi oprostila. Nikad. I ona što je ostavila muža i djecu i odlučila da krene iz početka je stvarno loša žena i majka. Ti nikad takvo šta ne bi uradila. Nikad. Nikad ti ne bi bila nečija ljubavnica. Nikad se ne bi udala iz interesa. Nikad ne bi ovo, nikad ne bi ono. I tako beskonačno.

More je situacija oko nas koje se dešavaju drugim ljudima i za koje mi znamo tačno kako treba postupiti. Lako je. Sve se dobro vidi. Sve je jasno. Samo su te osobe kojima se to dešava glupe i slijepe. Mi hvala Bogu nismo. Mi vidimo dobro i znamo. Samo ne znam šta bi bilo da smo mi u koži tih ljudi. Šta bi bilo da smo mi trebali napraviti njihove izbore i donijeti njihove odluke? Koliko bismo onda bili pametni? Šta da si se slučajno ti svidjela tom momku ženskarošu, da li bi bila tad tako pametna ili bi pala na njegov šarm i lijepu priču? Šta da se ti nađeš u situaciji u kojoj te neko maltretira, da li bi imala snage da izađeš iz tog pakla? Da li bi našla rješenje?

Da li bi ti oprostila prevaru nekom ko se pokajao ili bi ti bio važniji tvoj ponos i tvoje Ja od te osobe? Kako bi postupila da se nađeš u nesretnom braku i da želiš početi život iz početka? Da li bi ostala u tom braku radi djece ili bi se ipak odlučila za novi početak?

Sad znaš odgovor. Znaš da bi povukla prave poteze. Ali prave poteze treba povući kada se nađeš u takvim situacijama, a ne kada ih gledaš sa strane. A da li ih povlačiš i ti u svom životu? Da li si stvarno tako spretna i pametna da izbjegavaš sve loše i komplikovane situacije ili si samo sretna pa takve situacije i izbjegavaju tebe?

Lako je suditi drugima. Lako je promatrati sa strane i pametovati. Lako je biti vojskovođa već završenim bitkama. I lako se lupati u prasa i govoriti „Ja to nikad ne bih“. Volimo to reći zar ne? Volimo reći da mi to NIKAD ne bismo uradili i NIKAD tako postupili. Nikad. Tako to čvrsto i odvažno kažemo da sve oko sebe uvjerimo. A kažu da kad čovjek kaže da nešto ne bi nikad uradilo ili da nešto neće nikad uraditi, đavo ga čuje i onda čini sve da ga natjera da to uradi. Tako da bismo trebali biti pametniji i ne izazivati đavola. Jer dok se mi lupamo u prsa i razbacujemo pameću, đavo trlja ruke sretan što će se imati čime zabaviti dok nam bude smišljao situacije u kojima ćemo to NIKAD progutati i ipak učiniti ono što nikad ne bismo.

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner