Život

Nisam vreća za boks!

Hej, pa to sam samo ja! Ja sam dobra, na mene možeš uvijek računati. Uvijek sam tu da ti pomognem i izađem u susret. To znači da me možeš opterećivati i glupostima i da me možeš zamoliti da za tebe uradim i ono što možeš i sam jer eto tebi se ne da, a ja ću to bolje. Znaš da ću to rado uraditi za tebe jer meni za ljude koje volim ništa nije teško.

Hej, to sam samo ja! Ja dobro slušam tuđe probleme. Ne prevrćem očima već stvarno slušam i s tobom tražim neki izlaz i rješenje za ono što te muči. To znači da me možeš nazvati za svaku glupost i o njoj mi pričati satima, a da pri tome ne upitaš da li mene šta muči i jesam li ja dobro.

Hej, to sam samo ja! Ja sam tolerantna. Meni možeš kasniti po sat vremena. Malo ću negodovati, ali se neću ljutiti. To znači da se nikad ne trebaš početi na vrijeme spremati ili da možeš prije nego se vidiš sa mnom obaviti nešto usput jer ja ću čekati.

Hej, to sam samo ja! Ja sam puna razumijevanja. Meni na poruku možeš odgovoriti i nakon dvanaest sati ili nakon dva dana. Svejedno je. Ja razumijem da si ti u poslu pa da nisi stigao odgovoriti. To znači da kada dobiješ moju poruku možeš da je izignorišeš jer ja mogu da čekam odgovor. Neću se ljutiti.

Hej, to sam samo ja! Ja sam ona koja uvijek zove za izlazak ili kafu. To znači da ti ne moraš nikad prvi zvati. I da ne pozovem godinu dana ne bi se sjetio da ti pozoveš i vidiš da li sam živa ili mrtva.

Hej, to sam samo ja! Ona koja voli da se šali na svoj račun. To znači da se u društvu uvijek šali na moj račun. Usput možeš biti i bezobrazan i pretjerati sa šalom i uvrijedi me. Nema veze, ja ću ipak sve shvatiti ko šalu i vjerovat ću da nisi imao loše namjere i da me nisi mislio uvrijediti. Tako da sa mnom ne moraš birati riječi.

Hej, to sam samo ja! Ja sam osoba od povjerenja. Sve tvoje tajne ću čuvati kao svoje. Ali moje tajne su tebi preteške. To znači da stvari koje ti povjerim možeš dalje prenositi, ne moraš ih čuvati za sebe. Usput možeš ponešto i dodati ako informacije kojima raspolažeš nisu dovoljno zanimljive.

Hej, to sam samo ja! Ja sam naivna i nisam pokvarena. Ne vidim često u ljudima zlo ni loše namjere. To znači da moju naivnost i dobrotu možeš lako iskoristiti i okrenuti protiv mene.

Hej, to sam samo ja! Na mene možeš da istresaš svoje frustracije. Možeš da mi zadaješ niske udarce ja neću reagovati. Možeš da me tretiraš kao vreću za boks. Lupaš po meni jako da bi izabcio iz sebe sve negativno. I onda samo da produžiš i odeš. Jer mene to ne boli. Tvoje riječi i niski udarci mene ne bole. Vreća za boks ništa ne osjeća. Ona za to i služi da pomogne drugima da se bolje osjećaju.

Hej, to sam samo ja! Ja se ne svađam. Ne vrištim. Ne vrijeđam. To znači da ti možeš vrištati na mene i vrijeđati me, a ju šutjeti. Ja tebi neću reći ni jednu ružnu riječ. Ja ću samo otići. Samo ću nestati. Bez glasa. Bez riječi. I čudiš se sad što me nemaš. Navikao si da me uzimaš zdravo za gotovo. Gdje sam sad?

Ne znaš koja je to kap prelila čašu. Ne znam ni ja. Znam samo da više nisam vreća za boks. Više ne gutam ružne riječi. Ne trpim neslane šale. Ne primam niske udarce. Ne tolerišem kašnjenje. I ja imam dušu i srce. I ja imam probleme. I ja hoću da ih nekom ispričam. I ja hoću da se slušam. Hoću da i za mene neko nešto uradi. Da me pozove iz čista mira i da pita kako sam. Jer ljudska dobrota se uzima zdravo za gotovo. Moraš biti loš, netolerantan i sebičan ili ćeš biti vreća za boks. Moraš vrisnuti, opsovati, uvrijediti. Moraš gristi, napadati. Moraš se braniti. Jer ljudi nemaju granice. Ne znaju stati i reći dosta je. To im moraš sam reći i pokazati.

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner