Život

Savjeti…

Savjeti oko savjeta, šta trebaš a šta ne trebaš da poslušaš kad ti govore….

Ljudi su često dosadni, ponekad stvarno jesu dobronamjerni, no to ne mijenja krajnji rezultat. Pretrpaju te kojekakvim pričama i stvarima koje “moraš” da uradiš, da se ti prosto izgubiš u tom svemu. Zato savjetujem ti kako da se oslobodiš dodatnog stresa nametnutog od strane drugih, da bi znala šta trebaš a šta ne da poslušaš kada ti kažu:

1. “Bebu budi svaka dva sata obavezno, a možeš i manje gladna je, što više to bolje”. Ne, nemoj da budiš bebu. Ona će se sama probuditi kad bude željela da jede. Samo prati njezino ponašanje.

2. “Jedi još, šta ti je to, ti jedeš za dvoje”. Opet NE, jedi kad si gladna, nikako nemoj da se pretrpavaš jer će ti to donijeti smetnje sa želucem i crijevima, što ćeš prenijeti na bebu. Bitno je samo da unosiš dovoljno tekućine i da jedeš redovno, zdravu hranu.

3. “Joj to dijete je gladno vidi kako vuče tu dudu”. Može da bude, ali i ne mora. Ima beba koje jednostavno obožavaju dude, ili dudlanje, ili su jednostavno polapurne.

4. “Nemoj da nosaš to dijete naučićeš ga na ruke to ne valja” – mislim budimo realni, naravno da ćete nosati svoju bebu kada vidite da je to potrebno. Na kraju krajeva to je vaša beba koju ste jedva dočekali da dođe na ovaj svijet, i želite joj posvetiti svo vrijeme koje imate, želite je voljeti i maziti je, a znate kako vrijeme brzo prolazi i znate kako to dok trepnete više nećete moći. Tako da samo vi radite ono što vam se radi i što mislite da je ispravno, no naravno u svemu imajte granicu.

5. “Ni slučajno sa bebom u tvoj krevet” – opet isto kao i prethodno. Beba je mala, ponekad će ti stvarno biti lakše ako spava sa tobom u krevetu. Kasnije, dok malo odskoči i napuni koji mjesec biće drugačije. I opet naravno imaj granicu, nemoj baš da je samo u tvom krevetu.

6. “Ne daj djetetu dudu, biće mu zubi krivi” – Mislim, apsurd totalni. Beba nema zube. I neće ih imati još neko vrijeme, a duda će ti mnogo puta biti najbolji prijatelj dok je ona još tako malena, da lakše zaspi.

Eto, to su samo neke stvarčice kojih sam se u momentu sjetila. Ti treba da znaš da moraš da budeš sigurna u sebe, i da imaš na umu da ćeš uvijek ti znati šta je najbolje za tvoju bebu jer ti si mu majka, u tvom je trbuhu rasla i živjela i ona je dio tebe. Ti jedina možeš da najbolje razumiješ njezine potrebe. Tako da samo napred, ne slušaj baš sve šta ti kažu i uživaj sa svojom bebicom.

Aleksandra

Komentari

Neki baner