Život

Gdje su nestali logika i razum…

Čovjek je, od davnina, čudna „sorta“. Kroz istoriju smo, individualno i kolektivno, pravili greške i „poteze“ koje zdrav razum teško da može shvatiti i/ili objasniti. Kada pogledam oko sebe u ovom modernom dobu počnem slijepo vjerovati u evoluciju. Ovakva individualna (i kolektivna) ponašanja mogu proizići isključivo iz usađenih vrijednosti koje su bile, ostale i bit će (nažalost) dijametralno suprotne onome što danas nazivamo zdravim razumom.

Radi se, naravno, o brdovitom Balkanu, sredini u kojoj živim i čiji sam dio, jednako koliko je i ona dio mene. Geografski, ako ništa. Kada pogledam okolinu sa nekog drugog aspekta, aspetka intelekta i razuma, poželim biti ne miljama, već svjetlosnim godinama daleko od mediokriteta i polusvijeta koji pušta korove u svemu što bi trebalo nositi naziv gradskog, građanskog i urbanog. Balkan, već par desetina godina okupiran „vrijednostima“ nacionalizma, kvaziznanja, primitivizma i malograđanštine, sve više poprima osobine od kojih se normalnom i razumnom čovjeku vrti u glavi.

Zatrovani smo nacionalizmom, uzvišenosti svoje nacije i naroda, a najviše idealizujemo, pored religijskih vrijednosti, velike vođe koje nas „brane“ od onih drugih. Da, vjerujte, s jedne strane ste upravu. Vaše vas vođe zaista brane od drugih i drugačijih. Brane vas od spoznaje da ti ljudi nisu drugačiji od vas i da vam ne predstavljaju opasnost. Brane vas od spoznaje da opasnosti nema, već samo nepoznavanja, istog onog nepoznavanja i neznanja koje je kao ogromni hangar u kojem se „skladišti“ najveće oružje vaših velikih vođa, autoriteta i „velikana“. To oružje je strah, strah od nepoznatog, strah od „tog drugog“, strah koji uz malo ispiranja mozga kroz kontrolisane medije lako preraste u mržnju. I eto ga, mrzite druge i drugačije od sebe, postali ste dio bezumne mase koja slijepo prati „ideale“, koja slijepo prati najmračnije ideologije i tvrdnje postavši oružje i oruđe u rukama moćnika koji vas poput marioneta drže kao kritičnu masu koja podržava njihove političke projekte. Političke projekte mržnje, zavade i straha kojima se održavaju na vlasti. Iznad vas. Dovoljno iznad da kroz medije bukvalno uriniraju po vama i vašem zdravom razumu dok ste vi previše zaslijepljeni ideologijom da to uopšte primijetite.

Postajete, svojom voljom, višekratna ideološka hrana koju sažvaću i progutaju svake izbore, a nakon toga vas ispljuju i gaze do sljedećeg žvakanja. I da, niste obrazovani. Ne, niste obrazovani dok god usvajate „znanje“ koje vam oni pružaju i slijepo se vodite bolesnim idealima kojima ste okovali ove prelijepe zemlje. Ne, vaše znanje nije „ispravno“ i za vaše probleme nisu krivi Amerika, Rusija, banke, korporacije, masoni, iluminati, sekte, đavo, šejtan, vanzemaljci i kojekakvi urotnici koji su se okomili na vas i vaše Bogom dane zemlje. Ne, vjerovali ili ne, vi ste na svjetskoj karti niko i ništa i slabo kome ste zanimljivi. Ali vaše vođe su vas slagale da ste bitni i da su vam oni potrebni da vas štite od svog zla ovog svijeta koje želi da vas uništi. Vaše ogromno neznanje stvorilo vam je još veći ego. Vaše neznanje učinilo vam je bolesnim egoistima uvjerenim u svoju važnost i veličinu bez da ne poznajete ništa što je drugo i drugačije. Ne poznajete i ne želite upoznati.

Ne želite jer vam je NEKO rekao da ne trebate i da vas ti drugi i drugačiji mrze. Štaviše, oni predstavljaju opasnost za vas i vaše društvo, oni ugrožavaju savršenstvo vašeg maloumnog postojanja nedovoljno inteligentnog i previše egocentričnog da uopšte prihvati da neko drugačije razmišlja i misli svojom glavom. Uh, misliti svojom glavom, ti su vam najgori, zar ne ? Njih mrzite čak i više nego one iz drugih „plemena“, istih vašem ali s drugim bojama na zastavi. Ovi što misle svojom glavom su, ipak, najgori. Da, znam sve vaše epitete za njih. Nevjernici, komunjare, izdajnici svog (na)roda, ma sram da ih bude. Sram da ih bude što ne žele biti dio vas i vaših mentalno bolesnih pokreta usmjerenih na cjeloživotno opravdavanje sopstvene gluposti i traženje krivaca u drugima za probleme koje ste sami uzrokovali. Sram ih bilo što žele uzeti svoje društvo i zajednicu u kojoj žive u svoje ruke, iz šapa i kandži onih idiota (da oproste osobe sa ovom medicinskom dijagnozom) koje vi nazivate svojim vođama i zaštitnicima. Sram ih bilo što slušaju profesore, akademike i književnike, a ne intelektualne nakaze koje vi idealizujete. Sram ih bilo što će svoje dijete vakcinisati, a ne saljevati mu strave i nosati ga na nekakve rituale i obrede.

Sram NAS sviju bilo što mislimo svojom glavom i što ćemo se dok nas ima i dok god imamo snage boriti protiv „vrijednosti“ koje pokušavate sve dublje usaditi u društva u kojima živimo. Sram nas bilo što vam to nećemo dopustiti, sram nas bilo što želimo društvo koje je jednako prema svima i dobro za sviju. Sram nas bilo što ne prihvatamo retrogradne ideologije kojima vam je ispran mozak. Nas, ovo malo normalnih što je ostalo, nećete i ne možete isprati. Ne možete nas ni kupiti, nismo korumpirani kao vi, nismo prodani za sitne interese. Možda nemamo stranke, idelogije, udruženja, vođe, vrijednosti i „ideale“ koje vi imate. Imamo, ipak, nešto što vi nemate i nikada nećete imati. Imamo obraz i karakter, isti obraz i karakter koji ste vi prodali i predali svojim „velikim“ vođama za sitne ideale.

Igor

Komentari

Neki baner