Život

Merlin Monro…

Najpoznatija plavuša na svijetu rođena je kao Norma Jean, u Los Angelesu 1926 godine.

Svi znamo da je dostigla planetarnu popularnost neodoljivom harizmom, smislom za humor i platinasto plavom kosom, ali o njenom životu dan danas postoje misterije i interesovanje za nju ne jenjava.

Naime, Norma Jean je odrastala po udomiteljskim porodicama od sedme godine, nakon što su joj majku proglasili psihički bolesnom. Promijenila je čak 11 porodica i dom za nezbrinute u Los Angelesu.

Prijateljica njene majke koja je odgajala posjećivala je svake subote, dok konačno nije odlučila da je uda kako ne bi morala da se vrati u sledeću hraniteljsku porodicu.

Norma Jean pristaje na brak sa samo 16 godina.

Zbog teških trauma u djetinjstvu Norma je mucala i imala je problema u svakodnevnom govoru, zbog čega je posjećivala logopede i psihologe i na kraju uspjela da zakamuflira svoje mane. Kako je prenio Američki Vog na snimanju filma “Something got to give” mucanje se vratilo, pa je na kraju dobila otkaz.

Na početku karijere bila je mizerno plaćena, a dobijala je sporedne uloge, jer se vjerovalo da nema talenta ni za modeling ni za glumu.

1953 godine bila je play boy zečica za čije snimanje je dobila 50 dolara. Koliko je vlasnik magazina Playboy, Hugh Hefner bio opsednut njome kasnije govori i činjenica da je kupio grobno mjesto odmah pored njenog.

Za vrijeme trajanja njenog drugog braka sa Joe Dimaggiom bila je ljubavnica Marlona Branda, a 1956. udala se za dramatičara Artura Milera zbog kojeg se preobratila u judizam.

Američki mediji spekulisali su da je bila u tajnoj vezi sa Robertom Kenedijem i njegovim bratom Johnom Kenedijem, dok je njena tadašnja prijateljica izjavila da je bila u vezi sa obojicom, a da je voljela samo Roberta.

1953. dobila je nagradu za najbolju glumicu i najveću žensku zvijezdu, a nakon toga njena slava i uspjeh su istorija.

Uprskos planetarnoj slavi, najpoznatija starleta, glumica i model na svijetu koja je sa 21 godinu postala Merlin Monro (promijenivši ime na zahtjev tadašnjeg agenta) bolovala je, poput majke, od mentalnih bolesti, pa u jednom momentu svoje karijere završava na psihijatriji.

Više od polovine života bila je navučena na tablete za smirenje, a pred kraj karijere gotovo da nije mogla da se pomjera ili govori bez njih.

Njen drugi muž Joe DiMagio je tri puta nedeljno, dvadeset godina nakon njene smrti, na njen grob slao buket ruža i nikad se nije ponovo oženio.

Haljina u kojoj je nastupala za Džona Kenedija i pjevala mu pjesmu “Srećan rođendan predsjedniče” prodata je na aukciji za nevjerovatnih tri miliona dolara.

2015 godine objavljen je film “Tajni život Merlin Monro” u kojem su rasvijetljeni detalji života slavne dive.

Njena kontraverzna smrt i dan danas zanima javnost širom planete.

U noći izmedju 4 i 5 avgusta 1962 godine pronađena je gola u svom krevetu sa slušalicom u ruci. Forenzičari su izjavili da se ubila, slabo uvjerivši javnost u to.

Spekulisalo se da je sam vrh američke vlasti (Džon Kenedi) upleo prste teorijom zavjere “jer je previše znala”. Lista poziva iz njenog telefona je izbrisana, a dnevnik od kojeg se nikad nije odvjala misteriozno je nestao.

Na kraju zvanično saopštenje glasilo je da se predozirala, jer je patila od teške šizofrenije.

Bilo kako bilo, Merlin Monro obilježila je godine u kojima je živjela postavivši nova pravila Holivuda, rušeći sve predrasude o plavušama i ostala zapamćena kao najveća diva svih vremena.

Za kraj podsjetićemo se njenih najpoznatijih izjava:

“Lepota je u nesavršenosti. Ludilo je genijalno i bolje je biti apsolutno smešan nego apsolutno dosadan.”

“Nikada nećete znati kakav je život zapravo, dok ga sami ne odživite.”

“Želim da ostarim bez zatezanja lica. Želim da budem dovoljno hrabra da ostanem lojalna licu koje sam sama napravila.”

“Psi me nikada nisu ujeli. Samo ljudi.”

“Ako si odlučio da imaš dva lica, učini da bar jedno od njih bude lepo.”

Jovana Šekularac

Komentari

Neki baner