Život

Šta hoćete od žene?

Razmišljam o tome kakve bi žene bile da se ne trude da budu ono što se od njih očekuje. Da se ne trude da budu ono što muški svijet nameće i želi. Da li bi se stvarno penjale na štikle i mučile u njima da noga u štikli ne izgleda ljepše i da muškarac ne voli vidjeti lijepu nogu? Ima im nešto sexi u toj dugoj nozi i visokoj štikli i mi se onda polomismo na njima. Vole i velike grudi pa se podvrgavamo operacijama da bi ih dobile. Vole lijepo utegnuto dupe, pa se onda utežemo. Vole dugu kosu i duge trepavice pa onda stavljamo umetke, i jedva trepćemo s onim dugim umjetnim trepavicama, ali šta bi moramo im izgledati lijepo.

Znam, sad da će mnoge reći da se one sređuju i šminkaju samo i isključivo radi sebe, da bi sebi bile lijepe. E pa ne znam za vas, ali ja sam sebi najljepša nedjeljom raščupana, bez šminke u širokoj trenirci i još široj majici. Valjda se tako najljepše osjećam pa sam sebi i najljepša. Ali ipak takva ne izlazim među svijet. Nego lijepo nabacim šminku i obučem ono u čemu ću i drugima izgledati lijepo, a ne samo sebi.

Ali s druge strane i nema tu ništa loše što mi pokušavamo udovoljiti našim muškarcima i biti ono što oni žele,  samo problem je što današnji muškarci ne znaju šta žele. Posebno ovi koji žive na Balkanu. Ne znam šta više hoće od nas. A ne znaju ni oni. Kažu da žena treba biti lijepa, ali da treba biti i pametna. Kažu da  žena treba biti uvijek sređena i dotjeran, ali da zna i kuću dotjerati i srediti. Da je obrazovana i da ima dobar posao, ali i da je dobra domaćica. Kažu da treba izgledati kao one glumice, pjevačice što ih gledaju na TV-u ali da treba biti što prirodnija. Neka ima  duge trepavice, ali neka su njene, jer mu se te umjetne mogu zalijepiti za jezik kad je poljubi.  Neka ima dobre grudi, ali neka ih ne mora on platiti. Neka ima dobro dupe, ali neka ne gledaju drugi za tim dupetom.Ilda

Treba da svi znaju kakvu zgodnu i sexi ženu ima, ali da je niko ne gleda. I neka je svi žele, ali opet neka je i ne žele, jer može se ona odlučiti za nekog drugog. Neka se grudi vide, ali neka se ne vide previše, neka se samo naslućuju, jer onda su “na izvolite“ i nije zanimljivo. Ako se zakopča do grla onda je ko časna sestra. Ne treba mu to. Ako se utegne previše, ne valja jer svi je gledaju, privlači previše pažnje. Ako obuče široko, obukla je vreću na sebe. Čekajte, zbunjujem vas. Ne možete me pratiti? E pa o tome vam pričam. Muškarci pojma nemaju danas šta hoće od žene.

Nekad se znalo šta se tražilo. Postojalo je ono što je fino i ono što nije fino. Ono što je pristojno i ono što nije pristojno. Danas se mi polomismo da im damo to što traže. A oni pojma nemaju šta traže. Vole da su u nekoj modernoj vezi, u kojoj imaju sve, jer znate ne trebaju njima zaostale djevojke, ovo su moderna vremena, djevojke su slobodne, pristupačne. Međutim  nešto im se ne žene te slobodne i pristupačne djevojke. Kad se odluče za brak najradije bi oženili onu koja nije vidjela ni sunca ni mjeseca. Postali su tako zahtjevni i što je najgore misle da zaslužuju sve to što od nas traže.  Zgražavaju se ako slučajno djevojka ima par dlačica po rukama, a oni hodaju čupavi kao majmuni i to je u redu. Nemaju potrebe da se depiliraju jer te dlačurine za njih su znak muškosti.  I mi to jadne i prihvatamo tako. On može biti čupav jer je muškarac, a ja moram i ruke depilirati. I sad se zapitajmo šta su nam i koliko toga nametnuli, a šta smo same izabrala? Šta radimo zbog sebe, a šta zbog njih? Šta mi od njih očekujemo i tražimo? Ništa. Volimo i mi vidjeti mišićavog i zgodnog frajera, ali ih je malo takvih. Jer dok se mi ubijamo dijetama, vježbama, oni se opuštaju uz pivo i fudbal. Baš njih briga šta mi želimo od njih.

Kakve bismo  bile kad  nas ne bi  bilo briga šta oni žele od nas? Da li bi nam trebalo ovoliko šminke, odjeće  i ostalih preparata za uljepšavanje ili ipak sve to radimo samo radi sebe?

 

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner