Život

Par savjeta za trudnice…

Ovoga puta ću se vratiti malo unazad i pozabaviti se onoj kategoriji mama koje “samo što nisu mame”. Dakle ovoga puta o trudnicama. Nedavno sam prošla taj period, pa su mi sjećanja još uvijek veoma svježa, i sjećam se dobro svega što me je mučilo i brinulo pa ću se potruditi da što više toga prenesem kako bih možda nekome i pomogla. Trudnoća je “drugo stanje” i to nije uopšte rečeno tek onako.

  1. Moraš se odreći (mislim ne moraš ništa, no za dobrobit tvoje bebe bi trebala) svih poroka. Kafa, piće i cigarete nikako nisu dobre za bebu koja se tek razvija i raste, tako da je najbolje rješenje izbaciti ih iz upotrebe.
  2. Što manje stresa. Više nisi sama, i svaku svoju emociju dijeliš sa svojom bebom, tako da samo polako i opušteno.
  3. Obavezno, oooobavezno maži kožu nekom jako masnom kremom. Naročito stomak i bedra, jer tu ćeš se najviše širiti i tu koža najlakše puca. Sigurno ne želiš sutra da te prekrivaju strije.
  4. Izbjegavaj da piješ vitamine u tabletama. Ako si u mogućnosti jedi što više svježeg voća i povrća, još bolje ako imaš gdje domaćeg. Potrebno ti je mnogo snage za period koji ti slijedi.
  5. Nosi udobnu odjeću i obuću. Nikako nemoj da rizikuješ noseći neku usku odjeću koja ti pritišće stomak, a što se obuće tiče tu ćeš vidjeti i sama koliko će ti biti bitno da nosiš nešto što laganije i udobnije, naročito u periodu pred kraj trudnoće kada noge krenu oticati.
  6. Zaboravi na farbanje. U trudnoći se ne farba kosa.
  7. Organizuj svoje vrijeme i sredstva sada dok još uvijek nemaš toliko obaveza. Počni sa pripremanjem dječije sobice i kreveca, te ostalim stvarima koje su bebi potrebne.
  8. Pripremi i torbu za sebe. Obavezno. U nju stavi dvije čiste spavaćice za dojilje, mrežaste i pamučne gaćice 3-4 paketa mrežastih uložaka, neseser sa stvarima za ličnu higijenu, ubrus, peškir, sva dokumentacija o trudnoći , papuče koje se mogu kvasiti, čarape, vlažne maramice.
  9. Spavaj što više. Spavaj jer kad beba dođe, ko zna kad ćeš moći.

Eto to su tek neke sitnice koje sam htjela izložiti. Htjela bih još ponešto dodati no budući da sam ja još uvijek novopečena mama sa malom bebom, nemam više vremena. Doslovno držim glavu da ne lupne od tastaturu. Ne, nema odmora kad je beba tu. Ali imaš puno srce.

Aleksandra

Komentari

Neki baner