Dovraga s današnjim feminizmom…

Žene, žene, žene, stalno žene. Žene su ugrožene, žene su obespravljene. Ženama treba ovo, ženama treba ono. Muškarce treba gaziti. Ustvari treba ih potpuno eliminisati jer nam ne trebaju. Sve što nam od njih treba su spermatozoidi. A i za to bi mogli uzeti kakvih zaliha pa da nam onda baš nisu potrebni. Svijet će činiti samo žene i bit će divan. Jer mi sve možemo same. Možemo same da putujemo, da dignemo novac na bankomatu, da odemo u kupovinu.

Ne znam samo šta ćemo za ona drva što treba iscijepati i one kuće što treba graditi, jer to nam se ne radi. Naša fizička konstrukcija nam baš ne ide na ruku pa ne možemo dizati one teške džakove pijeska ili čega već. Ne znam kako ćemo i auta popravljati i druge mašine,  jer nije da mi to ne možemo naučiti već nam se ne prljaju ruke. Kako god, naći ćemo rješenje i za to. Bitno je da nam muškarci ne trebaju. I da su oni loši. Grozni. A mi smo divne i krasne.

Ma dovraga više s našom divotom i krasotom. Dovraga s ogorčenošću i bijesom ovih modernih žena. Kad smo postale tako ljute i ogorčene? Šta nam se desilo? Žene su nekad bile žene. Nisu hodale okolo kao razbojnici režeći na sve i svakog. Bile su ženstvene, nježne, mile, prijatne. Danas su nadrkane. Bijesne. I za sve su im krivi muškarci. Jesam ja na strani žene. Jesam za to da je žena ravnopravan član društva. Jesam za jaku, samostalnu i poštovanu ženu. Ali nisam za ljutu ženu. Nisam za ženu koja smatra da joj muškarac ne treba jer može sve sama. Ne možeš sve sama i nikad nećeš moći. Uostalom i da mogu neću. Neću da cijepam drva, neću da visim na gradilištima, neću da idem u rat. Ko hoće neka izvoli, ja neću. Ja sam žena. I sve što je teže od dva kilograma nije za mene. I neću da bude.

Zar je bez veze Bog muškarcima dao fizičku snagu, a  ne nama. Zar je bez veze njih stvorio krupnijim i jačim? Sad bi sve trebali preokrenuti. Sad bi trebalo da se ne zna ko je ko, ni šta ko radi. Ma dovraga s tim. Dovraga i s tim da su samo muškarci loši, a da su žene divna stvorenja. Koliko žena može biti bezobrazna i zla, muškarac nikad ne može. Koliko iz nje može izaći otrova iz muškarca nikad neće. Jer žene su pametnije i jedino što ih donekle sputava su emocije. Ako izostanu emocije pretvori se u hodajuće zlo. Sije otrov na sve strane. Nemojte mi reći da ne poznajete bar jednu takvu ženu.

Ženu s kojom provedete pola sata i već žalite i njenog muža i svu njenu rodbinu, pa i sebe što je uopće poznajete. Ona je zajedljiva, ona je negativna, ona traži samo mane. Ona se hrani tuđim bolom. Živi od vlastitog ega koji poraste svaki put kada nekog ponizi, kad ga učini manjim od sebe. Ona nema savjesti. Nema osjećaja za drugog. I onda mi opet recite da u samo muškarci loši, a žene divne. Loših muškarac poznajem, ali ne u ovolikoj mjeri. Ne na ovaj način. Jer muški mozak ne može smisliti zlo koje žena može. Muškarac ne zna biti podmukao onako kako žena zna.

Znam da imamo žena koje su obespravljene i maltretirane, ali imamo i muškaraca. Imamo i muškaraca koje žena drži i šaci i stišće da mu duša izlazi, a ne može izaći. Imamo muškarca koje žene svakodnevno grizu, jedu, onako pomalo, komad po komad. I  lakše bi mu bilo da mu skrati muke i  da ga ubije nego što mu otkida komad po komad iznutrice. Ali ne, ona to neće. Ona voli da ga muči. I što je najgore radi to iz čista mira. Ne radi to jer je zaslužio, već što joj se može. On je dobar, ona je zla. Možda ju je nekad neki muškarac povrijedio, postala je emotivno nesposobna i sad se sveti ovom s kojim živi.

Njemu ni krivom ni dužnom vraća ono što nije mogla onom. Ili je čisto takva. Rođena zla. Rođena emotivno osakaćena. Bez osjećaja za drugog. Jer od takvih žena ne stradaju samo muškarci. One ne podnose ni druge žene.  Ne mogu podnijeti ničiji mir ni sreću, pa će učiniti sve da je raskopaju. Ruše domove, razaraju brakove, uništavaju prijateljstva. I opet mi recite da su žene divne i krasne, a muškarci grozni. Opet mi recite da bi svijet bio divno mjesto da su na njemu samo žene. Ne mogu ni zamisliti takav svijet, ali sam sigurna da ne bi bio divno i mirno mjesto. Umjesto toga bilo bi puno buke, čupanja kose i grebanja. Samo ne znam koga bi tad krivile za to.

Ilda Dedić

Komentari

Neki baner