Iz njegovog kuta

Cure sa špice…

Nekako sam mišljenja da su žene same sebi najveći neprijatelji. Onako, promatram ja to malo iz nekog svog kuta i sve si mislim – Marine, to je sve ludo. Ganjaju izgled, dijete, idu na depilacije, u solarije, na ovaj tretman i onaj tretman, muče se, pate se, iscijede si dušu samo da bi sve redom ličile jedna na drugu. Mislim čemu to? I onda se na kraju objekt njihove pažnje okrene za nekom normalnom curkom koja ne jede samo salatu i sunčevu energiju, ima zanimaciju van teretane i Instagrama i zapravo je poprilično dobra u seksu i uživa u njemu, dok vi glumite naprlitane svetice. I međusobno se mrzite i odmjeravate pogledima smrtnih neprijatelja.

Sjedio sam neki dan u centru na kavi, kako bi vi rekle, na špici. Sve puno utegnutih tijela u ljetnim, ultra kratkim haljinicama, vrućim hlačicama i majicama koje više otkrivaju nego skrivaju. Dobar view, ne mogu se požaliti. Pio sam espresso i čitao Jutarnji dok sam čekao frenda, a onda sam izvadio tablet s idejom da počnem kuckati ovotjednu kolumnu, kad su stol do mene sjele dvije boginje.

Na prvi pogled ostao sam bez teksta. Te djevojke po apsolutno svemu su odskakale od vješalica koje su šetkale oko mene. Jedna je bila niža, korpulentnija brineta, punih usana i izrazito svijetlo plavih očiju. Bez mrve šminke, lagano preplanula, prepričavala je dogodovštinu s posla. Druga do nje, znatno viša, plavuša smeđih onako dječjih očiju, s pjegicama na licu i velikom guzom, sjedila mi je točno nasuprot i smijala se na glas. Onako iz duše. Svi su ih gledali, komentirali i nešto dobacivali, ali one nisu vidjele nikoga.

Imale su sendviče (da sendviče ne salatu) s pravom majonezom, pile su kave sa šlagom i Colu. Pravu colu. Onakvu kakvu ti koja ovo čitaš vjerojatno nisi okusila,  hmm čekaj da razmislim – nikad.

Bile su baš simpatične vodeći svoje normalne razgovore, gledajući se u oči, boreći se s ogromnim sendvičima i željom da si ispričaju što više toga stignu. Kroz razgovor sam skužio da nisu iz Zagreba (gle čuda) i da se nisu dugo vidjele. Na njihovom stolu bilo je svega, ali mobitela nigdje! Bile su željne razgovora i druženja. A kad su htjele ovjekovječiti susret, brineta je izvadila fotić i slikala frendicu, a onda su zamolile konobara da ih uslika dok se grle i smiju skupa.

Prizor iz snova.

Ostale dame sa špice gledale su ih prezirno. Stol lijevo od mene, sjedile su 4 frendice koje su sve redom pile mineralnu i kojima se puder cijedio s face na + 35 u hladu. Izgledale su ukočeno i nakaradno. Da ne pričam – gladno. Buljile su u njihove sendviče toliko jako, da mi je došlo da skoknem do Mlinara i kupim im svakoj pizzu i dva kroasana s čokoladom, pa da se pošteno najedu prvi put u životu.

Dok nisu buljile u njih, pogledima su skenirale sve oko sebe i komentirale. A onda mi se na trenutke činilo da imaju tikove, jer su jedna drugoj kimale glavom i pokazivale pogledom malo lijevo, malo desno. Skužio sam da zapravo odmjeravaju druge cure koje šeću trgom ili jure da stignu na tramvaj.

Sve mi je to izgledalo kao prizor iz SF-a.

Dok nisu mrko skenirale uokolo, naslikavale su se mobitelima, pučile usne k’o patke i komentirale koji filter koristiti. Govorile si kako su debele i loše ispadaju. U nekom trenutku bilo mi je već naporno slušati. Primijetio sam da sam namjerno stolac pomaknuo tako da mi budu iza leđa i da ih više ne moram gledati.

Gladne i jadne. Umjetne, isfrustrirane i jalne. Bilo mi ih je žao. I još uvijek ne kužim zašto si to radite? Koga pokušavate zadiviti? Kome se pokušavate svidjeti? Zar ste si lijepe takve? Sitnih duša, dok se kuhate ispod deset slojeva žbuke, samo da bi frendicama mogle reći da je to neka ultra, cool, super, fensi, skupa šminka? Jeste li zbilja sretne toliko umjetne?

Ne bih rekao.

Nemam ništa protiv da žena drži do sebe. Da vježba, našminka se i dotjera. Ali najsexy je žena koja voli sama sebe i osjeća se dobro u svojoj koži. Imala ona 95 ili 55 kila. Ti si ono, kako se nosiš u svom tijelu. Ti si svoj osmijeh i svoja koža, svoja velika ili mala guza, svoj ravan trbuh ili šlaufić. Da. Sve si to ti i ono kako se u tome osjećaš.

Možeš biti isklesana, utegnuta, sređena ali lutko ako si nesretna, to se vidi. U očima ti se vidi. Na usnama ti se ocrtava. Ne moram te ni gledati, energiju ti osjetim.

Kad se voliš ti si La Reina*. Kad se jedva podnosiš, ti si netko kome ću okrenuti leđa, pa taman da si pljunuta kopija Angeline Jolie iz ere Lare Croft. I tu je sva mudrost.

Marin

*La Reina (španjolski) znači – Kraljica.

Komentari

Neki baner