Život

Po jutru se dan poznaje…

Šta je to što prvo pročitate u novinama ispijajući prvu jutarnju kafu dok zevate, protežete se i trljate kapke ne bi li što pre progledali? Zar nisu na naslovnim stranama ispisani velikim upadljivim slovima sve same političke ili zastrašujuće vesti iz hronike od koje danas, imam utisak niko ne može da pobegne?

Da li ste primetili promene u jutarnjim programima. Konkurencija je toliko velika, a borba za gledanošću ne bira sredstva. Što veći skandal i što kontroverznija ličnost gostuje, to će se više pričati o njoj, a samim tim i o samoj emisiji. To što će možda deca koja kreću u školu čuti takve neprimerene diskusije ili što će nekome dan otpočeti sa takvim temama, to – to je manje bitno.

Televizija nije jedini medij koji može da nam pokvari početak dana. Šta prvo vidite kada se ulogujete na neku društvenu mrežu? Sigurna sam da većina vas prvo ugleda vesti. Na društvenim mrežama njih je nemoguće izbeći, zar ne? Uostalom, od njihovog samog nastanka počelo je plasiranje informacija na raznovrsne načine. Ali, da li ste ikada obratili pažnju na to da li su to lepe vesti? Da li su to vesti za pohvalu? Da li su to vesti koje vas nečemu mogu naučiti? Da li su to značajne i istinite informacije?

Znam, mnogi od vas će reći – pa zašto ih čitaš ili nemoj ni da gledaš, ni da klikneš na tu vest ili promeni kanal. Ali da li je rešenje da budemo potpuno neiformisani oko dešavanja oko sebe i da zatvaramo oči pred njima?

Zar ne bi bilo lepo da mračne, ružne i skandalozne vesti koje su na jedan klik ili jedan okret papira pred nama, zamene neke lepe, vedre, manje skandalozne vesti, barem na prvim stranama, barem u prvim jutarnjim satima.

Znam, pomislićete kako sam nerealna i kako su takve vesti ono što se najviše čita i da ih baš zato i pišu ili snimaju, ali eto hajde da priznamo da sam nerealna i da bih volela da živimo u nekoj vrsti utopije gde zamišljam baš ovakav svet koji ću pokušati da vam dočaram u sledećim redovima:

– Često je izgled naslovne strane ono što prodaje određene novine, ali rado bih dodala jednu rubriku u sve novine, na sami početak, čim se otvore koja bi se zvala „Jutarnja reč“. Kako Vam to zvuči? Ta moja rubrika bi imala duhovite vesti, možda malo ironične, ispričane iz nekog drugog ugla, napisane na neuobičajeni način. Vesti zbog kojih nam neće teško pasti kafa na prazan želudac. O nekim herojima i njihovim podvizima, o nečijim uspesima, vedre vesti koje će izmamiti osmeh na lice svakome kome dan započinje s tim parčetom papira u rukama. Da li je to toliko nerealno?

– Što se tiče društvenih mreža, volela bih da kažem gospodinu Zuckerbergu na primer, s obzirom na to da je facebook ipak i dalje najzastupljenija društvena mreža, da bi bilo dobro da negde ubaci opciju da odaberemo period dana i informacije koje su u skladu s tim periodom. Ponovo u jutarnjim časovima vedre, smešne, inspirativne i lepe vesti. Da, znam strašno sam veliki sanjar zar ne?

– Jutarnji programi su priča za sebe. Toliko toga bi bilo izmenjeno u ovoj mojoj utopiji, počev od odabira gostiju, do odabira tema. Ali ja bih i ubacila malo vedrijih boja, malo drugačijeg sadržaja pored pukih činjenica. Neki smešni video, zašto da ne? Neka još smešnija zbunjujuća pitanja koja se postavljaju prolaznicima u jutarnjim časovima kada većina njih ne zna ni kako se zove.

I eto tako, ovaj večiti sanjar ovako bi ulepšao jutarnje sate. Ko zna, možda neko ko može da utiče na ove stvari u ovoj našoj surovoj realnosti pokuša da primeni barem neki od ovih predloga. Nikad se ne zna, zar ne?

Kako Vama započinje jutro? Kako Vam se čini ova moja Utopija?

Dragana Tišma

Komentari

Neki baner