Život

Zagrli trenutak i zaplivaj prema čudima

Trenutak je vječan, onoliko koliko isti želimo. Vječnosti su lijepe, onda kada ih imamo kome prosuti u dlanove. A noći…

Noći su najljepše kad’ su posute mjesečinom, zvjezdanim stazama i zamišljenim pogledima. Sve što nam se za dušu zašilo, to smo mi sami htjeli. Sreća, ljubav, radost, zagrljaj, poljubac, sve ti je to jedna lepeza koju voliš, koju živiš, kroz koju dišeš i kojoj se diviš. Jesi li ijednom probdjela jednu cijelu noć zureći u nebeski svod? Jesi li živjela i disala kroz nečiju kožu? Jesi li grlila svaki nemir, i tješila svaki drhtaj?

Jesi li plivala u maštarijama za koje nisi mogla ni sanjati da će jednog dana postati tvoja stvarnost? Vjerujem da jesi. Ovakav ringišpil u glavi, u srcu, imam ja. Ponekad je potrebno, a i dovoljno, samo na trenutak, isključiti se iz ovog ludila i otići tamo, otploviti u onaj grad, gdje postoji jedna mala kuća, mali krevet, mali ormar, male stolice i mali jastuci.. Ja odlutam tamo. Odlutaš li ti? Desi li se i tebi da kroz stihove pjesme proživiš čudo o kojem sanjaš. Meni, da. Mislim da ljudima treba malo više nježnosti, manje žurbe, malo više komunikacije, i manje prezira. Pronađi ono najbolje, u sebi, u meni, u cvijetu, u djetetu…

Ružnoći pokloni bijelog labuda, strahu utočište, mržnji ljubav.. Budi želja, budi talas koji prkosi i tjera probleme i loše dane, zaplivaj u svjetska čuda, ljudske umove, prouči ih, zapiši nešto pametno, izadji van, nasmiješi se bilo čemu, budi svoj/a, kaži šta imaš. Notama posebnih kompozicija ispričaj mi sebe, bez laži, bez zavisti. Zagrli nekog svog i kaži da će sve biti dobro. Budi nečije sunce koje će prekrivati tamne oblake, budi izvor vrckavih ideja, filozofskih stavova i vlastitih želja.. Ovdje ti leži trenutak vječnosti, ovdje spava svrha koju ćeš živjeti, j sanjati samo ovaj, jedan život, i nikad’ više. Ne zagrliš li svrhu, jednog dana, kad budeš sijede kose i sa štapom u ruci, i jednom nogom u grobu, bit će ti žao. Zato, melodiju vlastitog života trebaš svirati ti, da, da, ti. Možda nisi sjajan/a kuhar/ca, doktor/ca, učitelj/ca, frizer/ca, ali uvjerena sam da ćeš doći do izražaja, ako ne danas, onda sutra. A ONI nek ti ne upravljaju boljim ili lakšim sutra jer će ti oteti onaj trenutak vječnosti.

Ne žuri, spokojno čekaj onaj dan, onaj trenutak o kojem sanjaš, jer vjeruj mi, doći će. Onima koji su vjerovali, koji su žarko željeli, koji su sanjali, koji su se držali za ruke, njihovo željeno SUTRA im je raširilo ruke. Od brzine nemaš ništa, samo ćeš slomiti vrat na terenu na kojem se ne snalaziš baš najbolje. Vjerujem da imaš ono što voliš, vjerujem da uživaš u tom čudu koje te voli, vjerujem da imaš velike planove i velika očekivanja.. Ali, zagrli strpljivu ladju i mirno plovi prema svojoj luci, iako sporo, ali ipak sigurno! Znaš kako kažu, “Strpljen, spašen”, i “Ko čeka, taj i dočeka”. Uživaj, veseli se, čvrsto vjeruj, ne daj ono što voliš i što te voli, i ne boj se! Želim ti svu sreću, od srca!

Lejla Salčin

Komentari

Neki baner