Život

Kleopatra – Vladarka, konkubina i ratnica

Postoje mnoge žene koje su po predanjima obilježavale istoriju na razne načine. Jedna od njih je zasigurno vladarka Egipta, koja je uz pomoć drevnih tajni i vještina, učeći od robinja, uspjela da ostane na čelu ove zemlje, usprkos muškarcima koji su u ono vrijeme vladali planetom.

Rođena je 69. godine prije Hrista u Aleksandriji (Egipat) a vjeruje se da je bila makedonskog porijekla. Kleopatra VII bila je posljednja vladarka Egipta, nakon toga on je postao rimska provincija.

Vjeruje se da je pravo na prijesto naslijedila od oca zajedno sa osam godina mlađim bratom. Postoje zapisi da se shodno običajima udala za brata kako bi zajedno vladali, no manipulišući s njim ubrzo nakon toga u zapisima postoji samo njeno ime, kao jedine vladarke.

Par godina nakon toga, brat je uspio da podigne vojsku protiv nje i da je protjera u Siriju. Mislim da je vjerovala da je rođena da vlada, da joj to pravo po bogovima pripada i da su je želja i neobjašnjiva unutrašnja snaga tjerale da preuzima korake koji su kasnije izmijenili istoriju.

Julije Cezar je nakon nereda u Rimu, krenuo za protivnikom Pompejom koji je pobjegao u Aleksandriju. Došavši u Egipat najveći vladar tog vremena tražio je da upozna vladare Egipta, Kleopatru i njenog brata. Međutim, kako to nije bilo izvodljivo jer je vladarka bila protjerana, njen brat da bi se dodvorio Cezaru predložio je Pompejevo ubojstvo. Na žalost, ili na sreću Julija je taj prijedlog razbjesnio i otišao na korist Kleopatre koja je u izbjeglištvu čekala svoju priliku.

Zamotana u tepih, prokrijumčarena je pod noge Julija Cezara. Predanje kaže, da je Cezar bio fasciniran njenom pojavom, hrabrošću, ljepotom i neobjašnjivom harizmom. U međuvremenu, Kleopatra je savladala tajne zavođenja. Način govora, specifično odijevanje, mirise i zavodničke sposobnosti u postelji. Vjeruje se, da je Cezar bio toliko savladan njenim likom i djelom da joj je na vladanje povjerio cijeli Egipat, nakon što je njenog brata protjerao a njegovu vojsku pobio i onesposobio.

Godinu dana nakon toga bio je njen gost i za to vrijeme joj je napravio sina Cezariona (Malog Cezara). Kasnije, ona sa sinom odlazi u Rim kao njegova gošća i biva predmet rugla i podsmjeha, obzirom da je Cezar bio oženjen.

Najveća istorijska konkubina, otrovala je mlađeg brata kako bi osigurala sinu pravo na prijesto. Bila je apsolutna vladarka Egipta.

Cezar je od strane zavjernika ubijen 14.Marta 44. godine pne. Kleopatra se proglašava regentom novog vladara (jer joj je sin bio maloljetan) i nastavlja da ima apsolutnu vlast.

Njegov nasljednik i sestrić Marko Antonije, zagovornik carske vlade poziva Kleopatru na razgovor oko organizacije i učvršćivanja carstva. Svjesna svog novog položaja, odlučila je da po svaku cijenu postane njegova ljubavnica. Postoji priča, da je namjerno kasnila s brodom kojim je trebala da stigne, a slala glasnike da mu govore o njenoj ljepoti. Obučena kao boginja Venera u bijelom, uplovila je u ogromnom pozlaćenom brodu i naravno Marka Antonija ostavila bez teksta i daha.

Ubrzo nakon toga postaje njegova ljubavnica i rađa mu blizance. Sina i kćerku. Koliko je bio lud za njom, pokazuje činjenica da joj je poklanjao države i ona je gotovo bez borbe uspjela da povrati cijelo nekadašnje carstvo.

Rimska država, razjarena i uznemirena s ovim vladarima zadaje Egiptu strahovit poraz u istorijskoj pomorskoj bitci.
Kleopatra i Marko Aurelije bježe u Egipat, a noć pred njegovo osvajanje oboje su izvršili samoubistva.

Po predanju, Kleopatra je samu sebe otrovala kobrom. Ratnica, kakva je bila u njenoj krvi nije postojalo mjesta za poraz. Smrt je bila odluka ove vladarke koja nikad nije pristala da bude podčinjena i poražena. U istoriji je ostala zapamćena kao pametna konkubina koja je bila spremna na sve da bi osigurala svoje mjesto na tronu.

Generacijama nakon nje, žene njeguju tajne zavođenja, mirisnih nota, šminkanja i oblačenja. Dan danas, učimo o ovoj tajanstvenoj vladarki koja nas je još prije nove ere naučila da žene mogu vladati svijetom.

Jovana Šekularac

Komentari

Neki baner