Filmomanija

Mirnes Alispahić: Beba Bridget Jones

ŽANR: komedija, romansa
REŽIJA: Sharon Maguire
SCENARIO: Helen Fielding, Dan Mazer, Emma Thompson
ULOGE: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey, Jim Broadbent, Gemma Jones, Emma Thompson, Sarah Solemani
ZEMLJA: Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Francuska
TRAJANJE: 123 min.

Sredinom ‘90-ih godina prošlog stoljeća na dva kraja Velike bare pojavile su se dvije kolumne koje su pisale žene i obje postadoše veoma uspješne zbog svog pristupa nekim temama koje su u to vrijeme bile popularne. Obje toliko slične, a opet toliko različite u svom pristupu. U SAD-u to je bila Candace Bushnell sa svojom kolumnom Seks i grad koji je pisala za Observer, u Velikoj Britaniji to je bila Helen Fielding sa svojim Dnevnikom Bridget Jones za The Independent. Naravno, čuli ste za oboje. Seks i grad je prerastao iz kolumni u knjige pa u popularnu seriju o četiri slobodne žene u New Yorku i zgodama i nezgodama u njihovim životima, Seks i grad (Sex and the City, 1998.-2004.) te dva filma Seks i grad (Sex and the City, 2008.) i Seks i grad (Sex and the City 2, 2010.). Dnevnik Bridget Jones je bila satirična kolumna o samačkom životu jedne 30+ djevojke u Londonu sredinom ‘90-ih i također je iz kolumni prešao u romane, pa odmah na filmska platna u vidu Dnevnika Bridget Jones (Bridget Jones’s Diary, 2001.), Dnevnika Bridget Jones: Na rubu razuma (Bridget Jones’s Diary: The Edge of Reason, 2004.) i posljednjeg nastavka, Bebe Bridget Jones (Bridget Jones’s Baby, 2016.).

Dok su prva dva dijela serijala o Bridget Jones bila temeljena na istoimenim romanima, uz preinake, treći dio nije temeljen na trećem romanu već na originalnom scenariu Helen Fielding uz prepravke Dana Mazera i Emme Thompson i vremenski je smješten negdje između drugog i trećeg romana i predstavlja fin uvod u potencijalni četvrti filmski nastavak o Bridget Jones i njenim zgodama.

Dobra stara Bridget puni 43 godine, ali njeno staro društvo nije tu da proslavi rođendan s njom. Vihori života su ih odveli na drugu stranu. Da stvar bude gora, tu je i njena naporna majka koja je smara pričom da je konačno vrijeme da se smiri i dobije dijete. Razočarana svim Bridget odlazi sa prijateljicom sa posla na muzički festival, da se otkači, ali pošto Bridget ne bi bila Bridget kada bi sve išlo kao po loju, pa i to njeno “otkačivanje”, nastupa problem kada saznaje da je trudna, a ni sama ne zna ko je otac. Zgodni bogati Amerikanac Jack Qwant ili njena stara ljubav, g. Darcy? I tako kreće cijela priča, dva muškarca pokušavaju da osvoje njeno srce, bez obzira čije dijete bilo.

Ukoliko ste gledali prethodna dva filma ili čitali romane, znate šta vas očekuje, a to je lagana romantična komedija u kojoj ćete zaista uživati. Ne znam da li je do mene, ali ovaj dio mi je i najbolji. Bridget Jones ne može niko glumiti kao Renée Zellweger, koja sada izgleda bolje nego ikada. Da li zaslugom plastičnih hirurga ili je godine dobro služi dok stari, ne znam. Zli jezici kažu da su za to krivi plastični hirurzi. Colin Firth jeste g. Darcy, da se razumijemo. Ali zaista. Ne šalim se. Fieldingova, dok je pisala kolumnu i romane, Marka Darcyja je opisala kao Colina Firtha jer ga je modelirala po njemu. Dodatak staroj ekipi jesu Patrick Dempsey, kao šarmantni Amerikanac i ljubavni guru, Sarah Solemani kao Miranda, luckasta voditeljica i Bridgetina mlađa prijateljica te uvijek rado viđena Emma Thompson u ulozi ginekologinje koja se pokušava navići na čudnu situaciju u kojoj se našla.

Film je nevjerovatno lagan, gledljiv i simpatičan. Najbolji u serijalu ako mene pitate. Zato, ako nemate pametnijeg posla za petak ili subotu večer, partnera/partnericu pod deku i lagani maraton Bridget Jones i njenih dogodovština.

 

 

Mirnes Alispahić

Photo: Google

 

Komentari

Neki baner