Život

Presađeni šovinizam…

Ljigavost mi je nekako zadnja osobina kod ljudi. Ono kad se zgrozite nečijom riječju ili postupkom toliko da mu ni potomke više ne želite vidjeti.

E u tu ljigavu populaciju mi, na primjer, spadaju šovinisti. I to ne bilo koji, nego ona presađena verzija, koja u školi iz istorije navlači dvojku, ali tatinu verziju rata zna kao pjesmicu. Iako se ne zna probuditi bez mame, on zna koga treba mrziti i prije nego što otvori oči.

Dovoljno je jako malo alkohola da raširi svoju zastavu u po kafane, moleći Svevišnjeg da to nekome zasmeta, ali kad bi zatvorio oči ne bi znao opisati kako ta ista zastava izgleda. I tako sjedim i gledam ga, i mislim, mlađi je od mene, a ja ne znam šta je rat. Niti želim rat. Niti mrzim nekoga. Pogotovo ne zato što je druge nacionalnosti.

Dakle, postavlja se pitanje odakle to njemu? Otkud njemu usađena mržnja prema nekome njegovih godina? Zato što je druge nacionalnosti?

Prva misao mi je pala na komšiju Daneta. To je čovjek koji je tad bio u pedesetima, automehaničar koji nikada nikome iz ulice nije htio ništa da popravi. Prvim komšijama zato jer nije bio dobar s njima, a ostalima iz ulice zato što su bili muslimani. S tim prvim komšijama nije bio dobar zbog sina koji je htio da baci kamen na jednog Amira iz komšiluka, ali je promašio i udario njihovog sina. Kada su ga pitali o incidentu i zašto je gađao Amira kamenom, rekao je da je to zato što mu je tata rekao da je, citiram, ‘Amir balija’.

On je tad imao 7 godina, Amir 4, a ja 6, i nisam znala šta balija znači. Otišla sam kući i pitala mamu, a ona mi je rekla da je to psovka i ako to ikada ponovim da mi se crno piše. Danetov sin je imao bar jedan problem sa skoro svakim djetetom u ulici, ali je redovno napadao uvijek istu djecu.

Jednom sam ga pitala zašto stalno govori Amiru da je balija, i rekao mi je zato što je on musliman. Pitala sam ga kako to zna, a on mi se nasmijao i rekao ‘Pa logično, Amir se zove.’ I dalje mi nije bilo jasno.

Sa 6 godina nisam znala da razlikujem muslimanska i srpska imena, a on sa 7 jeste. Niko me nije naučio. Jednostavno, niko nije pomislio da ja to treba da znam. Zašto je njegov otac mislio da on treba?

Tako valjda nastaje ta presađena vrsta šovinista. Nedovoljno starih da se sjećaju rata, ali dovoljno bistrih da misle da bi još jedan bio dobrodošao, jer im je tata umjesto priče za laku noć, nabrajao razlike između balijskih, ustaških i srpskih imena.

Khaleesi

Komentari

Neki baner