Advertisement

Tridesete

Kvazi Jet set – Balkan style

Lažni sjaj, lažnog balkanskog Jet seta oduvijek me znao dobro zabaviti. Čim je aktualan neki fensi event, tu su svi, poznati i manje poznati, creme de la creme i svi oni koji bi to htjeli biti, pa se šlepaju za slavnima, kao jugić kad zakuha na +35.

Imaš one koji su stvarno laureati, ti ljudi za sebe nikada nisu rekli – ja sam poznat. Čim ga vidiš, znaš tko je. Kad mu čuješ ime – znaš tko. Obično su to mega uspješni sportaši, glumci, pjevači (pričam o svjetski poznatim imenima), i poneki poslovnjak, koji je uspio svoje carstvo (po mogućnosti legalnim putem) raširiti u nekoliko država ili na više kontinenata. I tu završava popis.

Ostalo su posvuduše. Lažnjaci, fejkeri i previše nakvarcani čudaci. Oni se isto ističu u tom šarolikom cirkusu. Strše kao trn u oku. Najglasniji su i s najviše šljokica po nosu, dupetu, pupku i između sisa. Izoperirani do neprepoznatljivosti (kao da ih itko zapravo želi prepoznati), migolje između zbilja poznatih i pokušavaju im se prikrpati na što više fotki, kako bi im njuške izašle po svim većim žurnalima i portalima a možda se čak pojavili i u trač emisijama regionalnih ili barem lokalnih tv kuća.

Kad ih upitaš što imaju za reći o dotičnom eventu, reći će samo kako im je jako drago da se održao, da je to važno za društvo i da su zaista sretni i zahvalni što su ovdje, jer zapravo vjerojatno uopće nemaju pojma što se događa i što se obilježava. Čuli su da će ovdje biti svi koji su netko, pa eto i njih.

Upadaju na evente nepozvani, jer nisu eto na A listi, povlače veze i vezice kako bi ih neki frend s A liste uvukao na događaj, a kasnije moljakaju sve žive s kojima se sretnu da ih uvedu na after party.

Sutradan pune su ih novine. Slikali su se sa svima od Angeline do Pape (iako nijedno od navedenih nije bilo na party-u). Dobili su masu poslovnih ponuda (moš mislit, o poslu se ne trkelja javno) i svi koji su nešto (čitaj fejkeri k’o i oni) pohvalili su njihov stajling. No ekšli samo su vukli za rukav neku rodicu da napiše koju riječ o tome kako su bili glamurozni, za lokalni trač magazin.

Od sve te elite dobiješ osip i trudiš se da ne dobiješ epileptički napadaj dok onako šljokasti prolaze pored tebe. Ne doživljavaju te jer su krema, dok ne spaze da si u društvu nekog tko je ekšli slavan, pa kao hipnozizirani bivaju privučeni u tvoju ekipu, iako ih ovdje nitko ne želi. Odjednom ih zanima sve. I tko si i što si i što radiš ovdje. Ako si gost nekog slavnog i ne daj Bože oni to saznaju, ostatak večeri imat ćeš 16 utega za vratom i samo željeti pobjeći doma.

Kao šlag na torti kad shvate da pišeš za neku novinu i da si tu zapravo jer ti je stvarno stalo da napišeš dobar članak i npr. humanitarnu akciju i njen smisao proširiš do što večeg broja ljudi, kako bi ideja zaživjela, poželjet ćeš da se nikada nisi ni pojavio tamo, a kamoli počeo baviti novinarstvom. Jer, suvislu izjavu od takvih dobiti nećeš, ali ćeš nadugo i naširoko slušati o tome što su obukli, koliko koštaju te cipele, s kim su se večeras ovdje sve vidjeli i kako je njihov Fluffy pokakio novu sofu koja je stigla iz Pariza i rađena je posebno po narudžbi.

Nakon toga tvoj život će dobiti sasvim novi smisao. I poželjet ćeš da te više nikad ne pozovu ni na jedan event. Poželjet ćeš zapravo da s dotičnima ne živiš više na istoj planeti, jer jednom kad te se dočepaju, stalno te zovu s idejama da trebaš pisati baš o njima. I jednako su tako ažurni u smišljanju pljuvačina o drugim jednako slavnim trešerima.

I sve to zapravo dobije onu trešnjicu na vrhu torte kad ih vidiš kako se javno međusobno prepucavaju po žutoj štampi i portalima koji su nekad zapravo i bili netko i nešto u novinarskoj branši, ali su sami sebe izbacili s A liste. Objavljujući velike vijesti baš o našem divnom “Jet set-u”

Da nije komično – bilo bi tragično.

Ne toliko fensi Mary

Komentari