Život

Muškarac se (ne) može promijeniti zbog ljubavi

Poznata je ona teorija kako se dobre žene lijepe za loše muškarce. I stvarno, kad se onako malo bolje zagledate u društvo oko sebe, to tako i ispada. No zašto? Zašto im je potrebno praviti sebi problem od života kad je toliko „dobrih“ muškaraca oko njih? Reći ću vam.

Inače u ovoj našoj sredini žena je shvaćena i prihvaćena nešto drugačije nego u okolnim zemljama. To je jednostavno tako, naša kultura, vaspitanje i sredina koordinira takvim stvarima. Dakle žena odrasta žigosana kao „manje vrijedna“. Naravno, od samog početka joj se nameće razmišljanje koje odgovara toj sredini, ona od malih nogu uči kako udovoljiti muškarcu te se navikava na to da ona uvijek mora da uradi više od svoga brata. Znate, ovdje kod nas još uvijek postoje oni „muški“ i oni „ženski“ poslovi, samo što se meni čini da i one „muške“ sve češće obavljaju žene. No da se vratim na svoju priču, znači žena od samog početka se navikava na to da bude odgovorna, sposobna i spretna kako muškarci u njezinom okruženju bi imali sve što treba. To je prvi razlog.

E sad drugi. „Dobra“ žena je cijeli život bila dobra. Njezinom životu fali uzbuđenje, fali joj neka avantura, neka opasnost bilo šta što bi njezinom životu dalo boje. Ona je umorna od toga da bude dobra, a pošto je samo na to navikla ona ne umije da bude drugačija. Međutim dešava se to da su takve žene obično naivne, te lako padnu na priče za koje ne znaju da nisu istinite. Muškarac kao muškarac u svom mentalnom sklopu je takav kakav je. Premazan s hiljadu boja i već iskusan na tom polju, on zna šta treba da radi s jednom takvom ženom. Njemu je jasno da je ona umorna od svega i da joj treba neki podstrek u životu. On zna da ona nikada nije dovoljno poštovana, dovoljno cijenjena i da obično niko nije radio ništa za nju da usreći, jer da jeste, ne bi ostala tako neiskvarena. Na tu kartu i igra. Jednom će joj kupiti ružu, običnu, crvenu bez celofana. Jednom plišanca. Jednom neki slatkiš. Jednom će je odvesti na neko posebno mjesto gdje ranije nikada nije bila. Na vodopad ili na planinu i oduševiti je. A svi znamo kako svaka žena voli da ima lošeg muškarca pored sebe koji je samo njoj dobar i samo za nju radi posebne stvari. Reći će joj kako je posebna, kako u životu nije sreo nikoga poput nje. Možda će čak ići toliko daleko da joj povjeri neku tajnu koju će ona čuvati kao najsvetije blago. Pisaće joj poruke i posvetiti neku pjesmu. I to će biti to, ona će se zaljubiti u riječi i djela ni ne sluteći kakvog čovjeka time dobiva.

Kako vrijeme bude odmicalo tako će i on da pokaže svoju stvarnu narav i stvarni karakter. Ona će sve da pravda i za sve pronalaziti razloge. To će biti otprilike ovako, on se ne javi a trebao je, napravi neku frku, povisi ton pa čak je i udari, a ona će da prešuti. Kaže sebi „Ne, on nije takav, samo ga ja znam kakav je u duši, nikoga ranije on nije volio pa on još ne zna kako se treba ponašati i šta treba raditi“.To je njezina druga greška, prva je bila da prihvati takvog čovjeka. Prešuti jednom, dva puta, tri. Onda prestane i da broji. Sva se posveti tome da ona bude što bolja jer čvrsto vjeruje kako će ga moći promijeniti. Kako će od lošeg napraviti dobrog, od nevjernog vjernog, od pokvarenog ispravnog. No ona ne zna da se čovjek ako to ne želi ne može promijeniti. Ona ne zna da je to stvar lične odluke i ne zna da će on da uzme sve što mu je ponudila te da će ju ostaviti pustu i praznu. Ne zna da je iskorištena, ili bar ne želi to sebi da prizna jer bi to značilo da je zbog njega ona ta koja je postala manje vrijedna.

E sad postoje tri moguća ishoda. Jedan je i nažalost najčešći da taj muškarac jednostavno ode nakon što je uzeo sve što je od nje želio. Da joj pokaže ko je i šta je, te da joj se nasmije u lice pošto je bila „glupa“ pa povjerovala u sve što je rekao. Drugi je da se ona okrene i ode kao da se ništa nije desilo. Da promijeni svoje stavove i razmišljanja te da svoj život krene ispočetka, drugačija i opreznija. No ako se to desi, ona više nikada neće biti ono što je bila. Nikada više neće biti dobra žena. I treća opcija, najmanje moguća jeste da takav čovjek naposljetku zavoli tu ženu. I to je moguće. Na početku misli da će da je iskoristi i odbaciti, ponaša se prema njoj onako kako ona to ne zaslužuje, međutim ni ne sluteći njezina ga dobrota razoruža i on bude taj koji se promijenio zbog nje. On bude taj koji je zavolio. E takve su borbe strašne. Tu postoji borba sa samim sobom, borba s njom i sa svim ostalim. Ali takve ljubavi, koje se izrode iz takvih promjena budu najjače. Takav muškarac koji je bio loš pa zavolio dobru ženu voli iskrenije od svih ostalih zajedno. To je zato što on, takav kakav je, nikada nikoga nije volio, nikada nije zavisio o nekome, nikada se nikome pravdao. Međutim taj je put do sreće trnovit i težak.

Znači zaključak je sledeći, da, muškarac se može promijeniti zbog ljubavi i to samo ako on zavoli. Ako on odluči da se želi promijeniti, iako znamo da će prije da odbaci i ljubav nego da dozvoli sebi da bude drugačiji. Stoga žene drage, prestanite da živite u iluzijama, nemojte biti naivne i lakomislene i nikada ne pristajte na manje od onog što stvarno zaslužujete jer ništa na ovom svijetu vam neće vratiti vas ako vi izgubite sebe.

Aleksandra Bursać

Komentari

Neki baner