Filmomanija

Mirnes Alispahić: Game of Thrones season 7

Nakon 7 godina, zima je konačno stigla na naše male ekrane. Naravno, riječ je o sedmoj sezoni popularne HBO-ve serije Igra prijestolja (Game of Thrones) i događaju koji čekamo već sedam godina otkako je serija počela, a još i duže ako računamo knjige po kojima je snimljena. Šta reći za sedmu sezonu, sada kada su se utisci slegli? Ostat će zapamćena po mnogočemu, to je sigurno.

Gotovo cijela sezona je, nekim čudnim nizom okolnosti, iscurjela na Internet prije termina prikazivanja, ali to nije umanjilo broj gledatelja. Naprotiv, i ove sezone, serija je oborala rekorde gledanosti.

Dosad najkraća po broju epizoda, svega sedam, ali i sa najdužim epizodama. Finale je trajalo osamdesetak minuta. To se može opravdati povećanjem troškova snimanja, jer je sve veće nego prije. Efekti, zmajevi, ratovi, plaće glumaca, pa je publika ostala uskraćena za dosadašnjih deset epizoda po sezoni.

To skraćivanje je donijelo još neke stvari sa sobom, nažalost negativne. Prije svega, scenaristi su odradili traljavo dosta stvari kako bi ubrzali priču, žrtvujući pri tome kvalitet koji su imali prije. Tako su neke scene i dijalozi jednostavno ili suvišni ili previše bolni za gledati jer bodu u oči, a na to nismo navikli od D&D dvojca i njihovih saradnika.

Također, nešto što je jako zasmetalo svima, a problem je serije još od samog početka, koji je ovdje baš došao do izražaja. Riječ je o prikazu proteka vremena pa tako imamo apsurdna putovanja s kraja na kraj kontinenta u roku nekoliko sati ili dana, a u stvarnosti bi trajalo danima. Dok se za to vrijeme vojska Nemrtvih gotovo i ne miče. Ima tu i dosta trapavih scenarističkih rješenja, koja se neće pojaviti u knjizi jer jednostavno ne liče na Martina, ali vidjet ćemo kada za to dođe vrijeme (ako dođe).

Međutim, da ne ispadne da je sve negativno, sedma sezona ima više WOW trenutaka negoli cijela serija dosad, a poznato je da je imala barem jedan WOW trenutak po sezoni. Sjetimo se smaknuća Neda Starka, Crvenog vjenčanja, smrti Jona Snježnog i drugih. Ovdje imamo ispunjenja mokrih snova brojnih obožavatelja u vidu ostvarenja raznoraznih teorija koje su uspostavljane od početka serijala. Imamo i brojna ponovna okupljanja likova, rastanke, ali i pogibije.

Daenerys konačno stiže sa svojom vojskom i zmajevima na tlo Westerosa i vrlo brzo sklapa saveze sa svima koji su okrenuti protiv Željeznog prijestolja i kraljice Cersei (čitaj: skoro cijeli Westeros). Otkriva se pravi identitet Jona Snježnog i činjenica da ipak nije kopile. Djeca Starkovih, ona preživjela, se ponovno okupljaju u Zimovrelu, mada ne sva istovremeno.

Cersei je ponovo trudna sa svojim bratom Jaimeijem, koji konačno shvata koliko je njegova sestra luda osoba i odlazi od nje. Naravno, djeca Tywina Lannistera se ponovno sastaju, iako ne na istoj strani.

Maloprstić će konačno platiti glavom svoje manipulisanje ljudima. Arya je postala sila s kojom se ne isplati zezati. Sansa je konačno malo odrasla i postala mudrija. Jon i dalje donosi odluke koje nemaju baš veze sa zdravim razumom, posebno sada kada je Kralj na Sjeveru. Bran je Trooki gavran, čovjek velikih mogućnosti i sposobnosti.

Greyjoyi su… Greyjoyi. Nikad čovjek ne zna na čemu je s njima.

Jamie Lannister je lik koji se, vjerovatno, najviše i promijenio od početka serije i to je savršeno prikazano. Dijelom zbog glume Nikolaja Costera-Waldaua, dijelom zbog scenarija koji ga je dobro ispratio, što kroz dijaloge, što kroz određene scene koje prikazuju njegov razvoj.

Noćni kralj je konačno uništio Veliki zid i prošao sa druge strane u zemlje Westerosa, nakon hiljada godina izolacije, a da li to znači kralj Westerosa i svega živoga? To ćemo saznati u posljednjoj sezoni, možda sljedeće, a možda i 2019. godine.

Za razliku od prethodnih, ova sezona je bila više akcijski orijentirana, sa naglaskom na spektakl i zaista grandiozne efekte za jednu TV produkciju. Spletke su ovaj put više bile u drugom planu. Ova sezona je odnijela brojne stare likove, vratila neke stare, iz ko zna kojeg razloga jer se nisu pretjerano pokazali ovdje. Tu je bio i cameo Eda Sheerana, na samom početku sezone.

Uprkos svojim manama, koje su vjerujem, uzrokovane u produkciji jer je serija postala možda i prevelik kolač za HBO, pa su morali rezati scenario i priču, serija je i više nego gledljiva. Sljedeća sezona će donijeti još više iznenađenja i uzbuđenja uz samo šest epizoda.

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner