Život

Baština i kapital

Tebi, djevojko, koja ovo čitaš, tebi drugačijoj, tebi strašljivoj, tebi sramežljivoj i hrabroj. Tebi velikih crnih očiju, tebi pričljivoj i nesigurnoj.  Tebi, mladiću, koji si snažan, tebi neustrašivom, tebi pametnom i direktnom. Tebi širokih ramena, tebi koji si zatvoren, tebi sumnjičavom i nepovjerljivom.

Goethe, ne baš omiljen katolicima, rekao je davnih dana da će nam Bog dati oraščiće, ali nam ih neće otvoriti. Zato, jednu stvar vas želim zamoliti. Odbacite taj strah, odbacite „što ako“ i jednostavno – živite, riskirajte, zakoračite, vjerujte, molite i volite.

Naučili ste već da nisu važna naša uvjerenja, već Istina.

Da, znam da boli, znam da je teško, znam da i svatko u svom kutu plače, bori se i podiže oči Nebu onda kada nitko ne vidi. Znam da ste sanjali snove, maštali živote, planirali putovanja, gradili kule, a danas samo ponekada s nostalgijom pozdravljate ta prošla vremena.

No, reći ću vam nešto – još uvijek sve to možete.

Nemojte prestati biti nečiji entuzijazam. Nemojte prestati biti nečija ravnoteža. Nemojte prestati biti nečiji osmjeh, nečija sijeda vlas, nečija bora, nečiji sjaj u oku.  Nemojte dopustiti prošlosti da određuje vašu budućnost. Niste idealni, nitko od nas nije idealan. Nemojte tražiti savršenstvo jer savršenstvo ne postoji, ali postoji netko tko najveću tragediju u vašem životu može preokrenuti.

Jednostavno je, nije komplicirano zato ne propustite priliku da priljubite onoga tko je priljubio vas. Istina, ljubeći drugog postajemo ranjivi, mnogi od nas dižu zidove, ali odvažite se i napišite na tom zidu čiji ste. Riskirajte, probajte, pružite priliku! Ne budite kukavice.

Znate i sami da samo On može poslati takvu snagu, takvu volju, takvu želju i neustrašivost da se voli i želi ono što ponekad ne želi biti voljeno i željeno. Da, dobro ste pročitali. Možda ne trebate jedno drugo, ali znam da ga želiš pored sebe, znam da ju želiš pored sebe.

Njega – musavog, šutljivog, sumnjičavog. Nju – napornu, tvrdoglavu, tešku.

Prava se intimnost događa kada ništa nije savršeno. Zato, ne treba vam savršena ljubavna priča, već vam treba vaša priča.

Djevojko, mladiću – odluči se za tvrdoglavost, za ludilo, za blentavost, za nekoga tko će ti čupati živce, za nekoga tko će te vječno nervirati, tko će ti po noći krasti prekrivač, tko će i dalje spavati pored alarma koji je već 765 puta zvonio tog jutra, tko će te natjerati da gledaš glupe filmove. Odluči se za nekoga čiju ćeš đukelu izvoditi u šetnju, iako i ne voliš baš pse. Odluči se za nekoga s kime ćeš maštati, tko će s tobom smišljati imena vaše djece, s kime ćeš željeti ostariti.

Ona i nijedna druga. On i nijedan drugi.

Neka križevi koje nosite na ramenima budu vaša baština i kapital, za bolje sutra i nova jutra. Živite autentično, budite autentični i volite autentično.

Nemojte zaboraviti da postoje ljubavi koje nisu na fejsu i Instagramu, Twitteru i MySpaceu. Za te ljubavi nitko ne zna. To su ljubavi koje su glasne samo unutar svojih zidova, koje se zajedno smiju, plaču, svađaju. To su ljubavi koje šute samo kada se grle i ljube. To su ljubavi s čudnim početcima. To su ljubavi koje je napisao On koji je sama Ljubav.

Postoji osoba u čijim očima imaš osjećaj da ćeš se izgubiti, a ustvari tek tada ćeš se pronaći. Kada ju sretneš – odvaži se i zakoračite jedno prema drugome.
Počnite graditi vašu kulu – kulu na stijeni, a ne na pijesku.

Na tebi, djevojko, je da budeš stup, mila košuta i ljupka gazela. Na tebi, mladiću, je da budeš crijep koji će je štiti, grliti, braniti od svega lošega. Na tebi, mladiću, je da podupireš njen rast i razvoj, a na tebi, djevojko, je da mu budeš oslonac i brineš za oboje. Zapamtite – crijep bez stupa ne može, kao što ni stup nema smisla bez crijepa. Kad se crijep razbije, kula je u velikoj opasnosti da je nevere unište, a kad se stup sruši, kula postaje nesigurna.

Zato – ustanite i kada je teško. Budite jaki još samo malo. Ne borite se sami nego s Njim. Pretrpite, ugrizite se za usnu, pogazite ponos. I stupovi i crjepovi imaju svoju nezamjenjivu funkciju koja nije posao koji ćete povremeno odraditi, već uloga koju ćete živjeti.

Tada svaka suza ovog svijeta neće biti uzaludna.

Kada nekoga voliš, oprostit ćeš mu i zaboraviti, kleknut ćeš milijun puta za njega na koljena. Kada ti je do nekoga stalo premještat ćeš planine, a nema planine koja može biti veća od vas i vašeg Boga.

Život jest često patnja, ali nudi ti i neviđene ljepote – zato, djevojko i mladiću – odvažite se jer onaj Gore traži malo, a mnogo daje. Čovjek na kraju nikada ne žali za učinjenim, koliko za propuštenim. Pa zar ne znate za onu da se nije rodio, onaj koji se nije molio za onog koga je volio.

By Lea

 

Komentari

Neki baner